Nie można wyświetlić tego widżeta.

Przeniesienie do Orange, zdjęty Sim-Lock - a odstąpienie od umowy

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

Witam.

Zdecydowałem się na przeniesienie mojej kończącej się umowy w T-mobile do Orange - i tak zrobiłem. Skorzystałem z bezpłatnej możliwości zdjęcia blokady Sim-Lock z mojej Nokii 515. Jednak nie jestem do końca zadowolony z oferty Orange, mam możliwość odstąpienia od umowy.

Moje pytanie brzmi - czy będę musiał zapłacić za usługę zdjętego Sim-Locka?

Czy zapłacę jakąś karę, jeśli wykonałem kilka połączeń? (według mojej taryfy połączeń bezpłatnych) - jest to abonament 29,99zł (6 miesięcy za darmo).

4 ODPOW. 4

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32805
  • 39009
  • 1390

Nie musisz płacić za simlocka, choć jest to pewna ingerencja w telefonie, więc nie mam pewności czy telefon zostanie przyjęty.

Co do opłat, Twój wpis sugeruje, że wyraziłeś tzw. zgodę na wcześniejsze uruchomienie usług. Wtedy po odstąpieniu nie płacisz kary. Jedynie płacisz aktywację (o ile jest) plus połączenia i inne usługi (jeśli abonament jest za free).

Zwróć też uwagę, że wysłanie odstąpienia nie oznacza anulowania procesu przenoszenia numeru. Zawsze trzeba zrobić to oddzielnie jeśli chcesz zachować numer.

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

No, cóż - nie doprecyzowałem. Moja wina.

Była to oferta bez telefonu. Telefon z blokadą już miałem wcześniej.

Abonament bez telefonu - najtańszy po 6 miesiącach 29,99zł (nielimitowane + 2GB internetu)

Chciałbym zostać na tym numerze w Orange - ale w ofercie prepaid.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32805
  • 39009
  • 1390

W przypadku przenoszenia numeru chyba nie przysługuje bezpłatne zdjęcie simlocka z aparatu niezakupowanego z umową. Chyba, że sprzedawca coś robił na własną rękę.

A przeniesienie już jest zrealizowane?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5498
  • 18593
  • 186

@artrio 

1. co do opłaty za zdjęcie simlocka, to nie spodziewałbym się żeby ktoś wstecznie dochodził.

2. Jeżeli chodzi o przeniesienie numeru... a w zasadzie odstąpienie od umowy, jestem przekonany, że kwestie opłat ,  w tym za połączenia dość czytelnie wyjaśnił @Piotrekk85 

Chociaż, jeśli chcesz odstąpić od umowy, to należałoby wyjaśnić kwestię, o którą pyta Piotrek, czy proces został już zakończony.

Trzebaby też wyjaśnić, jak odstąpienie wpływa na Twoje relacje z TMobile (jesli dobrze pamiętam) bo może to oznaczać że wracasz do nich jako klient związany kończącą się umową gdyż powrót oznacza, że nie składałeś wypowiedzenia umowy.