Przekierowanie na niemiecki (?) internet? LTE Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 28
  • 0

Mam dość nietypową sytuację po tym, jak Orange naprawiło problem, link TUTAJ -> https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Blokowane-po%C5%82%C4%85czenia-aplikacji-i-gier-w-LTE/m-p/433055...

Otóż teraz... wszystkie reklamy — w aplikacjach, AdSense czy gdziekolwiek indziej — są po niemiecku.

Nie mam włączonego żadnego VPN-a, lokalizacja IPv4 wskazuje, że jestem w Polsce. Połączenie działa świetnie, nie mam żadnych problemów z internetem, ale… nie powiem — te niemieckie reklamy są trochę dziwne. 😅 Dla formalności zaznaczę, że mieszkam w północno-wschodniej Polsce i mam prawie 750 km do granicy niemieckiej 😂

Na YouTube nagle leci coś po niemiecku, na Spotify reklamy też po niemiecku — zamiast polskich.
To nie jest żaden wielki dramat, bardziej ciekawostka (choć troszkę irytująca).

Z czystej ciekawości — co może być tego przyczyną? Sprawdziłem to na telefonie, dwóch komputerach i dwóch różnych łączach od Orange. Wszędzie to samo. 🤣

Dodaję zrzut ekranu na potwierdzenie. Proszę nie odbierać tego jako krypto-reklamę, tylko wizualizację "problemu". Śmieszne 😅 

Zrzut ekranu 2025-06-13 125845.png

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1225
  • 5056
  • 44

@maciekx94 

Mam to samo co jakiś czas, kiedyś tutaj pytałem o to i nic z tego nie wynikło. Przywyknij do tego a za 2-3 dni samo mija.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12125
  • 75

Łączysz się przez LAN a nie WIFI? Jeżeli tak, to twoje urządzenie ma ustawione łapanie lokalizacji z wifi, którego nie ma lub jest nieaktywne. Po porostu połącz się z jakąś siecią, ale możesz  zostawić LAN. Wtedy twoje urządzenie złapie lokalizacje.

Edycja: Teraz doczytałem, że masz problem też na telefonach. Jak wygląda sieć? Masz połączone ze sobą jakieś routery?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 28
  • 0

Sieć wygląda normalnie, pełny zasięg, LTE+. Nie mam połączonych żadnych routerów. Mam jeden router LTE od Alcatela, z którym jestem połączony LAN. Ale na telefonach mam to samo, one są połączone z interenetem swoją transmisją danych. 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1225
  • 5056
  • 44

@maciekx94 

Mam to samo co jakiś czas, kiedyś tutaj pytałem o to i nic z tego nie wynikło. Przywyknij do tego a za 2-3 dni samo mija.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12125
  • 75

@maciekx94Czy aplikacje mają dostęp do lokalizacji?  Czy może z automatu je zabrałeś? Czy aplikacja Google Maps prawidłowo pokazuje Twoja lokalizacje?

Screenshot_20250613-182312.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8680
  • 35107
  • 293

Mnie tam się żadne reklamy nigdzie nie pokazują. Po pierwszej wyświetlonej reklamie usuwam aplikację. YT tylko z komputera, DNS + Adblock w LAN i na telefonach, noscript i adblock+ na komputerach i święty spokój.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10063
  • 38

a ja lubię reklamy. Czasem coś ciekawego podpowiedzą.