Podwyżka abonamentu o wskaźnik inflacyjny mimo że nie mam tego w umowie?

ROZWIĄZANE

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

@Windowv2  Który dokładnie przepis ustawy nakłada konieczność wprowadzenia klauzul inflacyjnych lub zezwala na takie jednostronne zmiany umów?

Ja widzę tylko art. 306 dotyczący zmian bezpośrednio wynikających ze zmian prawa oraz art.308 zezwalający na jednostronne zmiany w przypadkach określonych w umowie. Zatem jeśli nie ma prawa które wymuszałoby dodanie takiej klauzuli oraz nie jest ona zawarta w podpisanej przez klienta umowie to Orange nie ma prawa jej jednostronnie narzucić.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Takie rozważana (7 lat razy 5zł) nie mają sensu, ponieważ nazewnictwo pozycji na fakturze jest całkowicie arbitralne. Równie dobrze mogłoby się to nazywać "podatek od łapci". Albo w ogóle mogłoby nie być takiej pozycji. Liczy się wyłącznie płacona suma - a ta jest wypadkową praktyki ofertowej operatora i skłonności klienta do akceptowania tej praktyki. To się dynamicznie zmienia w czasie, a prawo podaży i popytu jest jednym z głownych regulatorów.
Przeżywają te umowy, których to prawo nie wyeliminuje.
Czy tytułowa klauzula się obroni przed UOKiK to nie wiem, ale osobiście wydaje mi się że raczej się obroni, a nawet gdyby miała się nie obronić to zanim jakaś w tej sprawie decyzja zapadnie minie tyle czasu, że dla wielu z nas nie będzie ta decyzja miała żadnego znaczenia. A operator oczywiście sobie poradzi tak czy inaczej, IMHO. Nie ma o co bić piany. Nie podoba się - nie bierz. Uważasz że zostałeś oszukany - zgłaszaj. Czujesz się z tym źle - wypłacz się nam w mankiet, na pewno ci ulży.