Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange love- z abonamentu na karte

Poziom 6, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

18 lutego konczy mi sie umowa z orange love. Przechodze do innego operatora z powodu jego oferty światłowodu. Wszystko jest juz zalatwione oprocz tego ze chce przejsc z abonamentu komorkowego na karte.. w salonie otrzymalam informacje ze jest to aktualnie nie mozliwe i moj nr zostanie zablokowany.. jest to prawda? I dlaczego macie z tym problem

11 ODPOW. 11

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2431
  • 4132
  • 56

Przejście na kartę możesz zrobić 30 dni przed końcem umowy. Następuje to z końcem kolejnego okresu rozliczeniowego. Jak złożyłeś wypowiedzenie, to oznacza to zablokowanie numeru. Napisz reklamację w salonie w tej sprawie, reklamacje są indywidualnie rozpatrywane i myślę, że Orange nie będzie robić problemów.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 416
  • 245
  • 17

Z Love możesz zrezygnować z całego pakietu co spowoduje dezaktywacje usług czyli w przypadku nr komórkowego utrata numery. 

W przypadku lova są 3 mozliwosci:

- odnowienie umowy

- rezygnacja z całości

- pozostawienie bez zmian

Możesz wnioskować o aktywowanie numeru. Powinno zadziałać

Albo przeniesienie numeru do innego operatora. I z powrotem do ORANGE 😉

Tylko pytanie czy z abonamentu można przejść na kartę do innego opa? 

Poziom 6, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 0
  • 0

Byłam w salonie Orange na początku stycznia i mi powiedzieli ze skoro 18 lutego kończy sie umowa to mam przyjść po 18 stycznia żeby był niecały miesiac i po prostu przepisać z abonamentu na kartę.

Jeszcze 14 stycznia byłam drugi raz się pytać i wtedy mi powiedzieli ze Orange ma jakiś problem, że szukają rozwiązania i nie da się  tego zrobić.  zablokuja nr i mogę pisać skargę wtedy.. Nikt nic nie mówił że da się to zrobić a było wtedy ponad miesiąc do końca umowy... Chcę przejść tylko z abonamentu na kartę nie tracąc numeru.. W czym tu jest problem bo już mnie to zaczyna denerwowac

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 416
  • 245
  • 17

Bo dla ORANGE LOVE są tj napisałem wyżej 3 rozwiązania. Tak ORANGE wymyślił i tego pracownicy muszą się trzymać. 

Jak dla mnie to też słabe rozwiązanie.

Dlatego jak Ci zależy na nr ja bym na Twoim miejscu przeniósł nr do innego operatora czy to na kartę czy na abo bez lojalki i ewentualnie wrócił. 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2431
  • 4132
  • 56

Wystarczy reklamacja jak napisałem wyżej. Napisz coś w stylu, że po zakończeniu zobowiązania żądasz przejścia numeru na prepaida, w celu zachowania numeru. Ze jesteś właścicielem tego numeru od dawna itp. Orange nie będzie robić problemu wtedy. Miałem kiedyś podobną sytuację.

Też miałem kiedyś sytuację ze stacjonarnym, że że zlozylem wypowiedzenie i nie chcieli, bo nie mogli niby, przenieść mi numeru na normalny analog na moment z voipa, by inny dostawca mógł ten numer przejąć do swojej sieci. Droga reklamacyjna oczywiście rozwiązała ten problem.

Poziom 5, Obserwator Przestworzy
  • 3
  • 0
  • 0

I jak wygląda sprawa w twoim przypadku?

Obecnie jestem w podobnej sytuacji jak ty i dziś zamierzam złożyć reklamację o przeniesienie numery wraz z postraszeniem UOKiK, bo to rozwiązanie jakie stosują jest wyraźnym "szantażem" klienta

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32844
  • 39273
  • 1393

UOKiK nic tu nie pomoże. Numery należą do operatorów. Są tylko przydzielane klientom. Nie ma żadnych przepisów obligujących do zmiany oferty postpaid na prepaid w ramach tej samej firmy.

Poziom 5, Obserwator Przestworzy
  • 3
  • 0
  • 0

ale też zgodnie z

art. 71 ustawy prawo telekomunikacyjne
1. Abonent będący stroną umowy z dostawcą usług, w której przydzielany jest abonentowi numer z planu numeracji krajowej dla publicznych sieci telekomunikacyjnych, może żądać przy zmianie dostawcy usług przeniesienia przydzielonego numeru do istniejącej sieci operatora na:
1) obszarze geograficznym — w przypadku numerów geograficznych;
2) terenie całego kraju — w przypadku numerów niegeograficznych.

Nawet konsultant na czacie potwierdził, iż należy złożyć wniosek o przesunięcie numeru na pre-paid

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32844
  • 39273
  • 1393

Jak cytujesz, to łaskawie ze zrozumieniem: "żądać przy zmianie dostawcy usług". Migracja postpaid->prepaid wewnątrz Orange nie jest zmianą dostawcy usług. Tak samo np. migracja Orange->nju. Można co najwyżej przenieść numer do innej sieci na prepaid, ale to oznacza wyłączenie reszty usług wchodzących w skład Love.