- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy. w ramach umowy Orange Love
O karach na razie nie rozmawiajmy bo jak pisalam wszyscy z reguły jesteśmy osobami odpowiedzialnymi. Zależy mi na tym czy prawnie da się zostać właścicielem takiego urządzenia dalej mając aktywną umowę. Na internecie nie ma wykluczenia takiej możliwosci. Zdaję sobie sprawę że przez kombinatorów takie praktyki są zakazywane. Ja jestem osobą nie łamiącą zasad, ale czuje się też przez cwaniaczków pokrzywdzona. Po prostu chcialabym taką możliwość mieć. Kiedyś przed Orange Love miałam internet u innego dostawcy, router się uszkodził, naliczono mi karę za uszkodzenie sprzętu, trzy lata później wymagano zwrotu sprzętu a kara za jego bral to było 300 zl gdzie urządzenie było warte może 50 zł. Musialam jeszcze dokupić zasilacz bo urzadzenie było bez i im oddac nowy zasilacz z tym urządzeniem. Nie lubię tskich sytuacji. Czasem nie używa się wszystkich urządzeń a jeden remont i coś gdzieś się wrzuci i potem nie pamięta. Takich sytuacji chce unikac, dlatego wolalabym by sprzęt był mój.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy. w ramach umowy Orange Love
1. O karach sama wspominasz...
2. Rozważajmy tylko sprawy związane z Orange.
3. Nie da się odkupić sprzętu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poradnik operatora dotyczące zwrotu sprzętu oraz opłat za brak zwrotu:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie ma możliwości odkupu urządzenia dzierżawionego od Orange i żaden pracownik Ci się na to nie zgodzi bo po prostu nie istnieje taki cennik, więc pracownik salonu nie ma jak pobrać opłaty.
Brak procedury i tu temat zakończony.
Natomiast przy umowie musi wydać bo tylko z urządzeniem własnym operator gwarantuje poprawne działanie. Możesz podpiąc swój, ale jak przyjdzie do reklamacji to nie uznana bo sprzet inny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Arti_Kn_Pl. Dzięki za odpowiedź, w takim razie umowa pewnie będzie do anulowania ale poczekam jeszcze na maila z Orange.
W takim układzie, w tej usłudze jest dopięty numer komórkowy. Rozumiem, że bez problemu wydzielą go z umowy ponownie na prepaid?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Lilienne tak powinno być, ale trzeba przypilnować, aby wrócił do oferty na kartę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Liliennenapisał(-a)Dzięki za odpowiedź, w takim razie umowa pewnie będzie do anulowania ale poczekam jeszcze na maila z Orange.
...
1). Umowa podpisana na odległość może być bez kar umownych anulowana do 14 dni.
2). Umowa podpisana w lokalu operatora nie może być anulowana; można ją oczywiście wypowiedzieć, ale należy liczyć się z karami umownymi które są drakońskie - wynoszą zwykle równowartość całej umowy.
3). O jakiej umowie piszesz? Bo pytałaś o możliwość wykupienia sprzętu, a tu nagle przeszłaś do zrywania umowy? Czyli nie chodzi ci o "jakiś" sprzęt, tylko konkretny - jaki? To jest istotne, wbrew pozorom bo mimo tych samych zasad ogólnych, możliwości trochę się różnią dla poszczególnych urządzeń i umów. Będziesz bardziej konkretna, dostaniesz sensowniejszą radę.
4). Nie rozumiem co cię tak bulwersuje w opłatach za wynajem sprzętu. To jest po prostu jeszcze jedna pozycja na fakturze, nie jest to w żadnym razie opłata korespondująca w jakikolwiek sposób z ceną tegoż sprzętu, to jest kompletnie arbitralny składnik rachunku. Gdyby go nie było (czego wydaje mi się się domagasz), to byłby inny, taki sam lub wyższy - tak żeby suma się zgadzała. Przykład? Multiroom w nowej ofercie TV: możesz wynająć sprzęt operatora (za opłatą), ale możesz tez nie wynajmować i płacić za dostęp do aplikacji na własnym sprzęcie. Wychodzi na jedno. Ponadto do tego dochodzą rozmaite rabaty czy inne zwolnienia - w praktyce wiele z tych "dodatkowych" składników rachunku można zneutralizować nie krusząc kopii o pryncypia.
5). Jednak na wynajmowany sprzęt Orange udziela pełnej gwarancji na czas trwania umowy. Przy jakichkolwiek uszkodzeniach sprzęt wymieniany jest za darmo i w zasadzie niezwłocznie (jeśli tylko jest dostępny).
6). Wykupienie sprzętu na własność nie ma żadnego sensu, ponieważ sprzęt ten jest dostosowany do funkcjonowania wyłącznie w sieci operatora, poza nią do niczego się nie przyda.
7). Poza terminalem optycznym, który ze względów technicznych musi być dostarczony przez Operatora, resztę sprzętu operatorskiego możesz wsadzić do szuflady a podłączyć i używać własnego - jeśli tylko potrafisz go skonfigurować. Nie ma zakazu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Urządzenia są stare z 2013 lub 2016 roku nie pamiętam kiedy zawierałam drugą umowę na Orange Love. Jest to między innymi Livebox 2.0. Od 2016 roku urzadzenia nie zepsuły sie ani razu a za dzierżawę wydalam ponad 1000 zł z czego nic za to nie mam. Jestem osobą która ceni sobie posiadanie czegoś jeśli za to płacę, więc nawet jakbym miała wydać więcej będzie to dla mnie in plus. Jestem też biegła technicznie więc naprawa sprzętu czy konfiguracja to dla mnie błahostka (cudzego sprzętu nie wolno mi natomiast niestety naprawiać w razie problemów), chyba że pechowo padłby zahasłowany mikrokontroler. Umowa ta jest już na czas nieokreślony, kar za zerwanie nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArturnapisał(-a)@Lilienne tak powinno być, ale trzeba przypilnować, aby wrócił do oferty na kartę.
A można przy wypowiedzeniu zrealizować przeniesienie do innego operatora? Czy przy Funboxie 3.0 i IWU200 można sobie kable rj45 zatrzymać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś