Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy w ramach umowy Orange Love

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8785
  • 35661
  • 298

Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy. w ramach umowy Orange Love

Nigdy nie miałem umowy na ADSL z Orange, więc nie wiem czy można ją zawrzeć bez obowiązku wynajmowania sprzętu od Orange. Ale wydaje mi się że można, to nie FTTH. W ramach umów na xDSL oferowany jest w tej chwili na wynajem Funbox 2.6, który jest sprzętem zupełnie innej klasy niż Livebox. Wydaje mi się że bezkosztowa wymiana jest możliwa i wskazana.
Bulwersuje mnie jedynie twoje przeświadczenie że bez oplaty za wynajem miałabyś taniej - jest to mocno wątpliwe, bo pewnie wzrosłaby podstawowa opłata abonamentowa.
Oczywiście że sama idea wyszczególniania tych opłat na fakturze też mnie irytuje, wolałbym gdyby ich nie było, ale przecież nie będę z koniem się kopał. Potrzebuję usługę to za nią płacę, na takich warunkach jakie są dostępne. Nie stać mnie, to nie kupuję.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 94
  • 340
  • 0

Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy. w ramach umowy Orange Love

Wyjaśnią odpiszą będę miała jasnośc i klarowność sytuacji. Wyglada na to ze sama usługa jest niewarta tych poeniędzy. Subskrypcja flex jest lepsza w tym zakresie chociazby bo wszystko na dzień dzisiejszy przebije DSL do 10 Mbit/s a kosztuje dwa razy mniej praktycznie. UNLMTD za 80 zł bije to na głowę na chwilę obecną. Na takich szybkościach Orange Love może i miało sens ale 15-20 lat temu, nie teraz.

• 8785
  • 35661
  • 298

IMHO ADSL dziś nie ma żadnego sensu, tu się zgodzę. No chyba że są problemy z zasięgiem GSM. Stacjonarny internet tylko przez FTTH, na miedzi jest sens zostawać tylko jeśli jest stabilny VDSL i brak widoków na światłowód.

• 94
  • 340
  • 0

Niestety światłowód jest 120 m dalej i u mnie go nie będzie bo wlasciciel sasiadujacej działki nie wyraził zgody na światłowód. W moim przypadku zostaje tylko 5 G, jeśli chodzi o szybki internet. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 122
  • 339
  • 3

Kiedyś była taka chwila, że można było kupić sprzęt na własność od Orange - DGT VDSL2 🙂 (nie brandowany) nie były to jeszcze czasy z TV, później migrowalem na Orange Love i nie używałem Funboxa tylko DGT,  TV na nim działała, ustawiało się, który port ma być ten z TV (maks 2 TV)

20251215_220734.jpg20251215_220806.jpg

• 8785
  • 35661
  • 298

@Liliennenapisał(-a

Niestety światłowód jest 120 m dalej i u mnie go nie będzie bo wlasciciel sasiadujacej działki nie wyraził zgody na światłowód. W moim przypadku zostaje tylko 5 G, jeśli chodzi o szybki internet. 

Zaraz zaraz: jesteś w zasięgu 5G i pytasz o kupowanie zabytkowych modemów do ADSL? Po co?

BTW: do umów na internet mobilny akurat Orange niczego nie wypożycza, samemu sobie trzeba kupić.

• 94
  • 340
  • 0

Umowy na internet mobilny są akurat o wiele słabsze niż inne możliwości skorzystania z internetu mobilnego. Masz 5 G mam 3 km przez las ale da się mieć internet lepszy niż po ADSL.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 707
  • 2478
  • 3

Odkupienie urządzeń Orange na własność zamiast dierżawy w ramach umowy Orange Love

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

Kiedyś była taka chwila, że można było kupić sprzęt na własność od Orange - DGT VDSL2 🙂 (nie brandowany) nie były to jeszcze czasy z TV, później migrowalem na Orange Love i nie używałem Funboxa tylko DGT,  TV na nim działała, ustawiało się, który port ma być ten z TV (maks 2 TV)

20251215_220734.jpg20251215_220806.jpg

To też trochę jak z Telewizją z Łubinowej tam też kiedyś dekoder dało się na własność kupić.

• 94
  • 340
  • 0

Ja mialam dekoder na własność kiedyś.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3009
  • 12996
  • 76

Ja cały czas mam Moduł CI własnościowy w C+ ( taki dekoder w wersji mini ) i cały czas można taki kupić. Więc jak się chce, to można ..