Jak długo trwa migracja numeru z telefonu stacjonarnego na voipa

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 19
  • 0

Starsza osoba "nękana" telefonami postanowiła przejść z Neostrady po "zwykłym" kablu na światłowód. Miała telefon stacjonarny + tv. Wszystko zostało podłączone. tv działa, telefon działa. Tyle że dostała tymczasowy numer stacjonarny a poprzedni numer miał jej zostać przywrócony po jakimś czasie. Kiedy to nastąpi? Jak odda starego Funboxa, i stary dekoder tv? Wszys

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 323
  • 1400
  • 33

Jeśli migracja numeru została wprowadzona od razu w zamówieniu, to nie ma żadnego numeru tymczasowego, a na umowie macie tenże numer telefonu.

Z tego co piszesz - prawdopodobnie nie zrobiono migracji w zamówieniu i w umowie masz nowy numer. Zadzwoń na infolinie i zleć migrację. Możesz tego dokonać również po podpisaniu umowy.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@B890  numer zostanie przywrócony jak system wszystko po przyjmuje do siedmiu dni. Zgody marketingowe można cofnąć i nie będą dzwonić.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64176
  • 825

@B890  według mnie migracja powinna nastąpić przy zmianie technologii usługi. Kwestia wykreowania zgodnie z zamówieniem jako VoIP przy instalacji światłowodu. Nie rozumiem dlaczego tego nie zrobili. Zgłoś to na infolinii, bo to nie jest jakoś skomplikowaną czynność, chyba, że jest jakiś błąd w systemie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35104
  • 293

U mnie tymczasowy numer funkcjonował do momentu uwolnienia numeru przez poprzedniego operatora. Ale moja sytuacja była bardziej skomplikowana; tu powinno to nastąpić właściwie od razu, jeśli nie nastąpiło to trzeba się dopominać, istnieje pewne ryzyko utraty numeru jeśli się tego nie dopilnuje.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 323
  • 1400
  • 33

Jeśli migracja numeru została wprowadzona od razu w zamówieniu, to nie ma żadnego numeru tymczasowego, a na umowie macie tenże numer telefonu.

Z tego co piszesz - prawdopodobnie nie zrobiono migracji w zamówieniu i w umowie masz nowy numer. Zadzwoń na infolinie i zleć migrację. Możesz tego dokonać również po podpisaniu umowy.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 19
  • 0

Mniej więcej wyglądało to tak że Neostrada była na męża a światłowód jest już na żonę. Sami poszli to wszystko załatwiać. Nie wiem po co zrobili takie kombinacje. Czyli starą umowę rozwiązali i zawarli nową. I tak się teraz zastanawiam czy aby na pewno dostaną ten stary numer telefonu stacjonarnego?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@B890  jeśli zrobili wcześniej cesję usług to jest to możliwe. Trzeba dopytać w BOK, lub sprawdzić na nowej umowie jaki numer telefonu jest przypisany. Czasami trzeba zakombinować, nowi klienci mają taniej.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64176
  • 825

@B890  to inna sytuacja..jeśli nie przeprocesuje się cesja pomiędzy osobami, nie można takiej usługi na kogoś innego zapisanej w systemie przypisać nowemu klientowi. Taka procedura. Trzeba niestety czekać, aż systemy przemielą dane i numer będzie mógł zaistnieć w nowym pamięci jako VoIP. Zamiienią tylko numer aktualizując soft modemu i będzie ok 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35104
  • 293

@B890napisał(-a)

Mniej więcej wyglądało to tak że Neostrada była na męża a światłowód jest już na żonę. Sami poszli to wszystko załatwiać. Nie wiem po co zrobili takie kombinacje. Czyli starą umowę rozwiązali i zawarli nową. I tak się teraz zastanawiam czy aby na pewno dostaną ten stary numer telefonu stacjonarnego?

Jeśli faktycznie rozwiązali starą umowę i zawarli zupełnie nową, a nie zrobili cesji, to numer raczej przepadnie. Trudno powiedzieć co właściwie zrobili. Na pewno nie zaszkodzi skontaktować się np. na czacie z BOK i dopytać. Oczywiście może to zrobić tylko nowy abonent.