Internet Mobilny 5G - pytania o telewizję oraz strefę i zabezpieczenia

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 10
  • 0

Witam chciałbym zadać parę pytań bardziej zaawansowanym specjalistom. 😀

By pomoc była bardziej trafna na początku przedstawię swoją sytuację.

Posiadam Modem Zewnętrzny ZTE MC889A Pro + własny router TP-Link Archer BE6500 WIFI7
Od Lat walczę o światłowód w swojej lokalizacji ale niestety bez rezultatów, natomiast internet mobilny 5G w Polsce prężnie się rozwija i w swojej lokalizacji mogę sobie pozwolić na zadowalające wyniki w tej że technologii. Do tej Pory korzystałem z T-Mobile bez abonamentu gdy tylko oni mieli nadajnik na najlepszym mi BTS, aktualnie w sumie troszkę Lepszy bo ma dwa pasma pod 5G, no ale jednak byli pierwsi.

Natomiast pojawił mi się ostatnio tam Orange i 5G na paśmie 3500.

Jako że Orange w Ofercie i warunkach wygrywa dla mnie, szczególnie w możliwościach internetu i funkcjach przekonał mnie Stały IP Orange VPN jak i lepsze urządzenie.

Do tego furtka dla urządzeń wypuszczanych na świat.
Testy były bardzo proste gdy od Lat posiadam abonament w Orange na telefon.
Na Połączonym BTS osiągam następujące wyniki.
T-Mobile 15 Pingu 600-800 Pobierania 50-60 Wysyłania Mb/s
Orange Testy na telefonie 15 Pingu 600-800 Pobierania 60-80 Wysyłania Mb/s
Czyli Praktycznie Identyczne wyniki a Orange nawet troszkę lepiej. 

W tym momencie zdecydowałem się na zakup abonamentu Internetowego w Orange i Zmienić dostawce mojego głównego łącza w domu.
Wybrałem najlepszą z możliwych ofert internetu 5G Razem z ExtraTV bez dekodera.
Zamontowałem kartę w ZTE i przeszedłem do Pierwszych Testów, tutaj moje testy z telefonu w znacznej prędkości opadły.

Orange Modem ZTE 15 Pingu 300-500 Pobierania 40-60 Wysyłania Mb/s

Do tego łącze jest dosyć niestabilne moim zdaniem.
A modem jest troszkę poniżej, Idealnie ustawiony na BTS bez przeszkód widzą się nawet.

Mimo to i tak pewnie tu już zostanę i będę liczył na poprawę chodź wydaje mi się że tu coś technicznie nie gra pewnie zgłoszę to do techników.

Jestem pewnie średnim teleinformatykiem zadając takie pytania, ale trzeba czerpać wiedzę od innych bo sam nie raz się gubię w tym co robię. 😂

Pytania

Czy przy aktualnej konfiguracji sieci Będzie normalnie działać ExtraTV Orange na AndroidBox ?

Jaki do tego AndroidBox wybrać czytałem że różnie to działa i są problemy np. na XiaomiBox ?

Czy znacznie Oglądanie Tv może obciążyć sieć dokładnie ile pingu może mi to odebrać ?

Czy OrangeTV będzie działać w innej podsieci normalnie, czy wypadałoby bezpośrednio pod podsieć ZTE jako że musi być w trybie routera zamiast mostu a siecią zarządza TP-Link ? 

Czy zalecacie jakoś dodatkowo zabezpieczyć sieć przy wypuszczaniu urządzeń na świat przez OrangeVPN ?
Jak mogę najbardziej zwiększyć stabilność sieci i ustabilizować ping ?
Dlaczego w NSA muszę wyłączać pasma by uzyskać normalne 5G inaczej korzysta z tych pasm obniżając prędkość pobierania do około 150Mb/s ?
W mój Orange gdy wchodzę w pokaż moją strefę domową pokazuje mi punkt w lesie oddalony o jakieś 6km nie ma tam nic nawet a nie lokalizacje modemu, pomimo to no-limit działa a pani na infolini mówi że jej strefa pokazuje poprawnie dlaczego tak może się dziać i czy zgłaszać to dodatkowo ?

Orange ZTE.pngPasma i Wyniki.pngpołączenie.png

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

11 ODPOW. 11

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Patryk202 Czy dobrze wnioskuję, że używasz ZTE w trybie routera i robisz w połączeniu z TP-Linkiem podwójny NAT?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Co do Extra TV, to sygnał jest dostarczany normalnym streamingiem, oficjalnie jest to 8Mbps dla HD i 24Mbps dla 4k. W praktyce trzeba liczyć momentami nieco ponad 10Mbps, bo kanałów 4k praktycznie nie ma. Box musi mieć Androida w rekomendowanej wersji i tyle.
Każda aktywność na łączu oczywiście wpłynie na jego parametry. Telewizja dostaje dość wysoki priorytet (co ma znaczenie jeśli sprzęt bierze pod uwagę DSCP przy QoS, nie wiem czy te rutery tak mają czy nie). W praktyce oglądanie TV na łączu mobilnym do niedawna było dość karkołomnym pomysłem, ale może w tym nowym 5G będzie lepiej, trudno powiedzieć. Tu nie tyle chodzi o pasmo, co o stabilność.

• 5
  • 10
  • 0

Czym rozumiemy podwójny Nat ?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Router za routerem i oba w trybie router:)

A tak serio to nic złego dopóki jest to cel zamierzony.  Generalnie taka translacja adresów jest dość zasobożerna i po prostu obciąża procesor a następnie osiągi łącza np. ping i transfer.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

@Patryk202napisał(-a)

Czym rozumiemy podwójny Nat ?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Network_address_translation

I tak dwa razy pod rząd.

Nic złego, jeśli nie używasz gier ani innego oprogramowania, które wymaga nieco bardziej "otwartej" konfiguracji, takiej w której dostęp z zewnątrz do twojego urządzenia końcowego musi być zapewniony.

Ale jeśli zadajesz takie pytanie, to znaczy że prawdopodobnie w niczym by ci to nie przeszkadzało, tylko kiedy w przyszłości zaczęłoby przeszkadzać, to nie wiedziałabyś o co chodzi. Wobec tego lepiej już na tym etapie doczytać, zastanowić się i ewentualnie przekonfigurować tak, żeby nie było podwójnego NAT.

Ale to całkowicie Twoja decyzja.

• 5
  • 10
  • 0

Teoretycznie Wiem czym jest podwójny Nat ale nie do końca to rozumiałem, TPLinka mam dodane do DMZ w ZTE i jeśli otworzę porty uzyskuję zdalny dostęp do sieci prawidłowo.
Nie wiedziałem bardziej jakie błędy może powodować taka konfiguracja stąd to pytanie o podwójny NAT. Nie mogę ustawić ZTE w tryb Mostu ponieważ wtedy ostro ścina prędkości, z drugiej strony chciałbym by tplink zarządzał siecią jako że ma więcej opcji konfiguracji i robi mi praktycznie całą sieć. A jeśli ZTE miałby zarządzać całą siecią TPLink w trybie AP to tracę możliwości konfiguracji i wiele zaawansowanych funkcji w tym QOS czy Izolacja Urządzeń, do tego ZTE ma możliwość ustawienia stałego ip lokalnego tylko dla MAX 10 urządzeń. No nie oszukujmy się ZTE gdyby zarządzał całą siecią to by dobrze nie działało, zresztą przeprowadzałem już takie testy. Tym bardziej że mam sporo urządzeń SmartHome na odizolowanym osobnym WIFI+Izolacja urządzeń, oraz mam limity prędkości dla tych urządzeń, Zte żadnej z tych funkcji nie obsługuje.

I niestety gram w gry stąd również było pytanie jak ustabilizować ping i ile mi go odbierze telewizja, lecz nie zauważyłem żadnych problemów w grach wręcz przeciwnie gdy stałe IP działo faktycznie miałem niższy i stabilniejszy ping.
Jak byście na moim miejscu to rozwiązali i dobrze skonfigurowali ?
I mam jeszcze dodatkowe pytanie.
Jak wyżej wspomniałem mam aktywny stały adres Publiczny OrangeVPN i sprawa wygląda tak że po pierwszej konfiguracji Stały IP działał jak powinien, po restarcie ZTE już nie, zadzwoniłem na infolinię coś zresetowali i ruszyło, na trzy dni w tym czasie modem był wielokrotnie ponnownie uruchamiany. Po tym ich resecie cały czas dobrze chodziło jak powinno do dziś. Rano wstaję sprawdzam swoje IP i co i nic dynamiczne, i ping na speedtest spadł no widać że VPN nie działa. o 12 Dzwoniłem na infolinię powiedziano mi że wszystko jest w porządku i powinno działać, zrobiłem zgłoszenie techniczne.
I teraz pytanie czy jest możliwe że po mojej stronie jest coś nie tak, czy może to właśnie przez podwójny NAT ?

Konfiguracja nie była zmieniana, nie mam zapasowego łącza więc w teorii powinno działać, tym bardziej że przez trzy dni działało bez żadnego problemu.

Powoli zaczynam żałować tej przesiadki tylko stworzyłem sobie dodatkowe problemy, zrobiłem to dla tej funkcji która nie działa. Tmobile daje publiczny stały IP tylko klientom biznesowym więc odpada, dodatkowo chcą bym korzystał z ich modemu przy abonamencie a mają jakiś szajs dużo słabszy od mojego ZTE dlatego nie chcę ich. Chyba będzie trzeba wrócić do oferty na kartę i dalej działać na Tailscale jak dotychczas.
Pewnie mnie nawet nie rozumiecie, bynajmniej ja sam już nie rozumiem co tworzę ale zgubiłem się w konfiguracji po zmianie operatora. 😂 

Zrzut ekranu_22-10-2025_2573_192.168.175.5.jpegZrzut ekranu_22-10-2025_25754_192.168.175.5.jpegZrzut ekranu_22-10-2025_25955_192.168.254.1.jpeg

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Odnośnie VPN na to jest już na forum kilka wątków , że na ZTE nie za bardzo to działa.  Podobno są jakieś obejścia, ale z obejściami jest tak, że nikt nie wie, jak długo będą działać. Pocieszające jest to, że już teraz producent wypuścił update softu, który naprawia problem z VPN. A kiedy trafi sofiścik do Ciebie? W sumie nie wiadomo. Musiałabyś zapytać bezpieczeństwo kogoś z ZTE.   Odnośnie trybu bridge, to chyba najprościej po prostu włączyć go na tym zewnętrznym modemie, a całą siecią niech zarządza TP Link.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Patryk202 Możesz zostawić konfigurację jaką masz teraz, z TP-Linkiem w DMZ. Ja bym jednak powalczył o publiczny adres IP na BE400, chyba, że wszystkie funkcje TP-Linka, jak na przykład serwery VPN, dają się uruchomić na prywatnej adresacji WAN.

• 5
  • 10
  • 0

Zte faktycznie jakiś czas temu miał Update ale cała konfiguracja była już po tym.
Ostatnia aktualizacja:

2025-10-14 10:02:54 
Wersja oprogramowania BD_STDPLMC889A PROV1.0.1B10
Wersja sprzętowa MC889APRO_HW1.0
Wersja CE-REDEU10.001 
Mam zgłoszenie techniczne podobno w Orange nawet VPN nie działał więc może to jest powodem od 15 mają przywracać klientów indywidualnych i zobaczymy czy naprawią. Ale obstawiam że jest to problem po ich stronie jako że normalnie działało przez 3 dni bez problemu.