Nie można wyświetlić tego widżeta.

Ekstra eSIM na Apple Watch - problem z aktywacją oraz działaniem usługi

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 154
  • 548
  • 3

Jak działa Orange gdy mamy eSIM na i telefonie i ekstra eSIM w Apple Watch - aktywacja jest za pomocą aplikacji a nie kodu QR.

1. Aktywacja to 6 wydanych przez Orange kart ekstra esim - pierwsza darmowa, każda kolejna: 5zł za wydanie i 9 zł za pierwszy miesiąc. Powód? Wielokrotne zrywanie połączenia skutkujące koniecznością rozpoczynania aktywacji esim od nowa, każda próba pomimo wyświetlenia błędu, jak się okazała generowała oddzielny eSIM - a tylko wydanie pierwszego jest bezpłatne. 🤦🏼‍

2. Gdy w końcu po 2 telefonach i jednej rozmowie na czacie udało się usunąć wszystkie wydane simy, aktywacja kolejnego to kilkadziesiąt minut prób połączenia z serwerami. 🤦🏼‍

3. Po aktywacji eSIM jest oznaczony jako "nieużywany", bo do przeniesienia na zegarek potrzebna jest łączność z serwerami O. Przeniesienie zajmuje kolejne kilkadziesiąt minut prób. 🤦🏼‍

4.Ekstra esim działa i ma zasięg.

Efekt?

5. Gdy ktoś dzwoni do mnie i telefon oraz zegarek są aktywne, dzwoni tylko telefon.

6. Gdy telefon jest wyłączony, zegarek nie dzwoni.

7. W obu powyższych przypadkach przypadkach, gdy na dzwoniącym urządzeniu nacisnę czerwoną słuchawkę by odrzucić połączenie - osoba telefonująca do mnie słyszy nadal sygnał oczekiwania, tak jakbym nie odbierał. 🤦🏼‍

8. Gdy oba urządzenia są fizycznie wyłączone - osoba telefonująca do mnie słyszy sygnał oczekiwania tak jakby moje urządzenia były włączone i jakbym nie odbierał. 🤦🏼‍

Co wy tam palicie w tym pomarańczu...

3 ODPOW. 3

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19949
  • 57665
  • 784

@the_woocash dlatego uważam, że jako główna karta powinna być SIM, eSIM jako dodatkowy numer lub ewentualnie Ekstra eSIM do kolejnego urządzenia. 

Przymierzałem się do sprawdzenia działania Ekstra eSIM, ale w trakcie problemów z aplikacją skończyła mi się umowa, której już nie przedłużyłem. Przynajmniej jest od Ciebie opis działania i aktywacji eSIM.

• 154
  • 548
  • 3

Czy główna to SIM czy eSIM to w sumie nie powinno mieć znaczenia, może mieć eSIM w adapterze SIM i z punktu widzenia telefonu to działa jak zwykły SIM.

Natomiast cała historia jest niesamowita w kontekście tego jak dobrze (i za darmo) działał mój dodatkowy zegarkowy eSIM w Flexie...

• 154
  • 548
  • 3

Zamknięcie tematu dla zainteresowanych wygląda tak.

O naliczył oczywiście opłatę 5 zł za aktywację każdej z Ekstra kart ESIM.

O naliczył opłatę 9 zł za jedną z nich - tę, z której faktycznie korzystam.

O naliczył opłatę za każdą z zamkniętych kart, które nigdy nie zostały użyte - proporcjonalnie do czasu ich istnienia - pomimo ich nieaktywowania.

Konsultant po zgłoszeniu i wyjaśnieniu sprawy stwierdził, że zredukuje opłaty do 5 zł za wydanie i 9 zł za pierwszy miesiąc. Poprosiłem o zwrócenie uwagi na to, że aktywna od dawna jest promocja gdzie wydanie i pierwszy miesiąc są gratis. 

Konsultant stwierdził, że we wszystkich taryfach wydanie jest płatne i pierwszy miesiąc również jest płatny, i nie ma/nie było takiej promocji.

Poprosiłem o ponownie sprawdzenie, gdyż jestem pewny że co najmniej w momencie uruchamiania pierwszej karty esim taka promocja była.

Okazało się, że to prawda. Klient lepiej zna ofertę niż konsultant.

Tym gorzej dla klientów którzy nie mają czasu lub wiedzy na weryfikowanie słów konsultantów.

Smutne też że po zauważeniu problemu nie dało się ani złożyć reklamacji, ani zapobiec błędnemu doliczeniu do rachunku, tylko należy czekać na błędne naliczenie by móc je wyprostować.

Oczywiście błędnie naliczoną kwotę należy też zapłacić, pomimo uznania reklamacji. W tym przypadku - od ręki uznano reklamację i środków nie zwrócono, ale O uzyskał darmowy kredyt i odda środki z kolejnym rachunkiem.

Tym smutniejsza jest treść wiadomości SMS, gdzie m. in. O pisze: "Przepraszamy, że błędnie naliczyliśmy opłaty.", ale już nie dopisuje: "Ale i tak musisz je uiścić".

Mi się nic nie stanie, i opiszę to tu. Ale ci, o których najbardziej należałoby zadbać, zostaną takim podejściem najmocniej dotknięci. 😞