- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej,
po przejściu z Play do Orange mam problem z logowaniem się do usług Google, w których wykorzystuję dwustopniową weryfikację przy pomocy sms. Wiadomości od Google nie dochodzą.
Kontaktowałem się w tej sprawie z BOK - bez skutecznego rozwiązania, czy też pomysłu na takie.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie w tej sprawie.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dwustopniowa weryfikacja Google - brak smsów
I tu pojawia się problem, żeby wyłączyć 2FA najpierw muszę się zalogować, a prosi mnie o kod z smsa... :cathappy:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jedyną dostępną opcją zapasową jest odzyskiwanie konta (3-5 business days...). Nadal jestem zalogowany w telefonie, ale jak już chcę sprawdzić pocztę na komputerze to niestety odbijam się od ściany w postaci kodów sms.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnym wyjściem z sytuacji okazało się zalogowanie z najstarszego komputera, zapewne Google ma go na liście jako "zaufany", wtedy do zmian w ustawieniach logowania wystarczyło samo hasło. Dodałem jako alternatywny sposób weryfikacji kod z aplikacji Google Authenticator. Jest to ominięcie problemu z tematu wątku, ale nie jego rozwiązanie.
Dodatkowo postanowiłem przetestować sposób z wyłączeniem i włączeniem 2FA, jednak nie ma on za bardzo sensu, ponieważ przy ponownym przypisaniu telefonu potrzebne jest potwierdzenie w postaci... a jakże, kodu z smsa... ehh
EDIT:
Muszę zwrócić honor koledze Piotrowi, sposób na włączenie i wyłączenie 2FA zdaje się działać, smsy zaczęły przychodzić regularnie.
Przy ponownym włączeniu 2FA należy jednak najpierw skorzystać z opcji "prompt", czyli komunikatu na telefonie, zamiast kodu z smsa. Wtedy po zweryfikowaniu telefonu komunikatem, Google zapyta jeszcze o opcję zapasową w postaci kodów sms. Po dodaniu numeru telefonu wszystko wraca do normy - smsy pojawiają się natychmiastowo.
Dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że temat przyda się także innym użytkownikom!