Nie można wyświetlić tego widżeta.

Bezbolesne przejście z 8Gbps na 2Gbps?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 546
  • 1038
  • 4

Mam obecnie 8Gbps bez zobowiązania. Czy Orange ogarnia tak skomplikowaną procedurę jak przejście z powrotem na 2Gbps bez zobowiązania, bez wizyt technika z zachowaniem Funboxa 10? Obie usługi są już na XGS-PONie. Ktoś przerabiał?

10 ODPOW. 10

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19469
  • 56355
  • 765

@gk2a6 że względu na różne technologie, bez wizyty technika się nie obejdzie, ale najpierw trzeba będzie podpisać przedłużenie umowy na nowych warunkach.

• 14104
  • 58050
  • 704

@gk2a6  ciekawe zagadnienie. Jesteś pionierem i stawiam na to, że nikt tego wcześniej nie zrobił.

Ja jednak myślę, że obecne zasoby pozostaną, chyba, że brak procedury wymusi zdjęcie jednej usługi i montaż drugiej, co owocuje wizytą technika i możliwą zmianą zasobów sieci 

Zweryfikujesz to po zmianie loginu nowej  usługi

Jeśli jednak operator przewidział takie cuda, to nowy router możesz dostać kurierem, a stary wysłać ta samą drogą do magazynu..

Ciekawe jak się to potoczy. Informuj...

• 546
  • 1038
  • 4

O jakim sprzęcie nowym piszecie skoro w innym wątku ewidentnie zweryfikowaliśmy że 2Gbps również chodzi na XGS ponie i jest taki sam funbox z takim samym FW co dla usługi 8gbps?

O jakim przedłużeniu umowy rozmawiamy skoro chcę przejść z usługi na czas nieokreślony na usługę również na czas nieokreślony bez zobowiązania?

• 19469
  • 56355
  • 765

@gk2a6 w przypadku zmiany prędkości podpisuje się nową umowę. Ponieważ jesteś już poza okresem lojalnościowym, do zmiany prędkości potrzeba będzie podpisać nową umowę. Raczej wątpię, aby udało się zmienić prędkość bez podpisywania umowy. Nawet jeśli nastąpiła by zmiana prędkości, to cena może zostać ta sama, więc konieczne będzie podpisanie umowy, s której będą zawarte nowe warunki.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2135
  • 10232
  • 84

@gk2a6 FB10 ma wkładkę combo i obsługuje GPON i XGSPON. Nie słyszałem aby oferta 2 Gbps przeszła na XGSPON.

• 14104
  • 58050
  • 704

@gk2a6  wiesz, gdybamy o procesie, który jest, lub go nie ma..stąd może trzeba zdać stary sprzęt ( bo takie są przepisy) i założyć od nowa całą usługę...to hipotetyczny scenariusz 

• 546
  • 1038
  • 4

Zakładając że masz rację to dalej nie ma potrzeby wymiany sprzętu.

• 546
  • 1038
  • 4

@agat13  nie ma też procesu odwrotnego, jakaś Pani dwudziesta z kolei musiała shackować proces, usunąć starą usługę 2Gbps (zrobiła to skutecznie bo teraz Orange twierdzi że nigdy jej nie miałem 😛 ) i od tego samego dnia odpalić 8...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6159
  • 25155
  • 211

@gk2a6napisał(-a)

Zakładając że masz rację to dalej nie ma potrzeby wymiany sprzętu.

Technicznie nie. Ale proceduralnie bardzo prawdopodobne. Podobnie miałem kiedy u innego operatora chciałem tylko zmienić dane klienta (z powodu zgonu). Okazało się że nowa umowa, nowy sprzęt i wizyta technika w środku pandemii są absolutnie niezbędne. Model rutera pozostawał ten sam, ale musiał być inny egzemplarz, bo nowa umowa. Te systemy nie kierują się logiką.