Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2160
  • 16490
  • 3

Światełko w tunelu

@j131napisał(-a)

@bronzub:
Mnie w kontekście tych eksperymentów interesuje odpowiedź na dwa pytania:
1). Jakość obrazu w trybie Orange TV GO, przez przeglądarkę, w porównaniu do jakości obrazu (na tym samym TV, na tym samym kanale) przez aplikację Orange TV. [aplikacji Orange TV GO nie powinieneś móc zainstalować na telewizorze/przystawce]
2). Sprawdzenie czy dostęp "przez przeglądarkę" działa z "obcej" sieci WiFi. Powinien działać.

@j131 jakość w przeglądarce jest gorsza i są zacięcia, a w Orange TV dla mnie jest ok. Wcześniej z kanału muzycznego pokazałem Wam śpiewającą Belindę Carlise i tamta jakość, a ta dzisiejsza z Gangu Olsena jest widoczna gołym okiem na korzyść artystki😊 Zdziwisz się, ale w proponowanej przeglądarce przez @janio1 , nie tylko na TCL zainstalowałem Orange TV Go, ale wszedłem w kanały z tą wadą, że każde wejście wymagało mojego kodu dostępu. Po odinstalowaniu przeglądarki i aplikacji Orange TV Go, próbowałem bezpośrednio z aplikacji Google Play na telewizorze ponownie zainstalować appkę dla mobilnych i został stosownym komunikatem zablokowany dostęp do linku. Obcą sieć Wi-Fi jutro być może poddam testowi, ale już dzisiaj zauważyłem informację na laptopie, że działa tylko w sieci Orange. Te dzisiejsze eksperymenty były i ciekawe, i zaskakująco blokowane na pilocie tv oryginalnym z TCL. Zmieniłem nawet oryginalne baterie na nowe i bez kilku odłączeń z gniazdka elektrycznego nie można było nawigować pilotem. Jutro może także poddam testom zbliżone do Androidabox urządzonko 4K TV Stick SRT41. Zdążyłem z AI rozkminić, do którego złącza HDMI w tv go podpiąć i jak się paruje pilota

Stick SRT41Stick SRT41

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8697
  • 35155
  • 293

Światełko w tunelu

Chcesz powiedzieć że na telewizorze udało ci się zainstalować apkę Orange TV GO, jeśli wszedłeś przez link z przeglądarki? To do czego ten link prowadził? One zwykle po prostu przekierowują na sklep, z którego (zgodnie z oczekiwaniem) nie da się tego zainstalować. Cóż, ciekawe, dzięki z info.

• 2160
  • 16490
  • 3

Światełko w tunelu

@j131 , cuda się zdarzają i drugi raz nie próbowałem na sieci Wi-Fi od Orange. Testy na telewizorze są męczące z racji zainstalowanej wersji klawiatury. Natomiast dzisiaj już zrobiłem testy na sieci Wi-Fi Netii. Na telewizorze TCL aplikacja Orange TV Go jest widoczna zarówno z pozycji przeglądarki TCL, Google i Google Play, lecz jasny komunikat że zablokowano precyzyjny link do aktywacji, "odhaczył" mi dalsze testy. Troszkę inny, ale też negatywny wynik otrzymałem z aplikacji Orange TV z załączonym screenem. Nie mam podłączonego FB6 do sieci Wi-Fi i to jest główny powód komunikatu. Ale! Na laptopie z siecią Netii, odpalenie Orange TV Go poszło gładko. Jedyny mankament, to przeskakiwanie na inny kanał zaczyna się od każdorazowo wpisywanego kodu dostępu. Odpalam sieć Orange i czas na Sticka, bo na Netii zero efektu.

Obraz z TCL-a.Przebicia światła słonecznego.Obraz z TCL-a.Przebicia światła słonecznego.Obraz z TCL-a. Przebicia światła słonecznego.Obraz z TCL-a. Przebicia światła słonecznego.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Światełko w tunelu

@j131  Na telewizorze nie zainstalujesz aplikacji Orange TV Go. To jest możliwość oglądania przez www. Wszystkie przeglądarki działają w ten sposób że po wpisaniu strony www.tvgo.orange.pl odsyłają cię do aplikacji mobilnej. Tylko jedna przeglądarka ze sklepu Google Play "OPEN BROWSER" pozwala wpisać stronę którą podałem i zalogować się do telewizji. Sprawdziłem to. A tak to wygląda jak na załączonych fotkach.Jeśli zapisze się tą stronę w zakładkach i zaloguje do Orange TV to nie trzeba za każdym wejściem tego powtarzać. Bynajmniej ja tego nie robię. Nie jest to najlepszy sposób na oglądanie TV ale póki nie mogę korzystać z oficjalnej aplikacji Orange TV to wykorzystuję ten sposób. To działa na zasadzie jak w komputerze, tylko że w komputerze można wykorzystać przeglądarki takie jak Edge, opera, Chrome czy Mozilla, natomiast na przystawce czy telewizorze tylko jedną ze sklepu Google Play, właśnie Open Browser bo na innych nie zadziała.

1 fotka: informacja ekranowa na innych przeglądarkach

2 i 3 fotka ekran powitalny po wpisaniu strony podanej wyżej na przeglądarce Open Browser.

tvgo (1).jpgtvgo (3).jpgtvgo (2).jpg

• 8697
  • 35155
  • 293

Światełko w tunelu

Tak, tak rozumiem, odniosłem się tylko do tego co kolega wcześniej napisał. Widać źle go zrozumiałem.
Najciekawsze byłoby sprawdzenie czy go i nie-go faktycznie na tym samym sprzęcie mają inny bitrate. Tylko to niestety nie takie proste.

• 8697
  • 35155
  • 293

Światełko w tunelu

@bronzub: Funboksa nie da się podłączyć do sieci WiFi. Natomiast możesz i powinieneś podłączyć telewizor do tej sieci WiFi, którą produkuje Funbox. Inaczej komfortowo nie podglądasz.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2851
  • 12157
  • 75

Światełko w tunelu

Kiedyś dla zabawy uruchomiłem Orange TV GO od nju na TV Boksie. Jakość była tak słaba, że nie dało się oglądać na dużym ekranie.

• 2160
  • 16490
  • 3

Światełko w tunelu

@janio1 , ja też to pokazałem wcześniej po Twojej namowie na przeglądarkę i może teraz @j131 uwierzy?

Szkoda, że moją kiepską pamięć musiałeś dokumentować. Testowałem też Sticka i tam był jeszcze większy kosmos z dwoma, a nie jednym typem klawiatury. Dla cierpliwych to nie problem. Raz spróbowałem i odechciało mi się. Sticka konsultant mi wcisnął jak kit do szyb i jutro bezużyteczny gadżet będzie oddany. W zamian, padła propozycja na infolinii na wypożyczenie dekodera 4K Multi. Ale czy to coś zmienia w moim podstawowym pakiecie (35 kanałów + techniczny)? Chyba tylko po to, że a nuż skuszę się na wykupienie czegoś? Pewnie taki sam cel przyświecał temu trefnemu konsultantowi, który wcisnął mi Sticka. DVB-T żonie wystarczy, a bawienie się kolejnym pilotem chyba tylko w coraz zimniejszą aurę i wieczorne nudy uruchomi ten dekoder.

@j131 , teraz doczytałem, stąd edycja. To już testy na Twoją nawet prośbę wykazały, że TCL-a z Orange TV nie da się podłączyć do innej sieci Wi-Fi. A te kombinowanie z inną zainstalowaną przeglądarką oraz wirtualna klawiatura są dla ludzi, którzy lubią robić sobie pod górkę. 

• 8697
  • 35155
  • 293

Światełko w tunelu

Ale w co mam uwierzyć? Że zainstalowałeś aplikację Orange TV GO na telewizorze? Nie uwierzę, chyba że pokażesz ją zainstalowaną. Bo że dostęp do strony orange tv go przez przeglądarkę można uzyskać, to wiem, to nie jest jednak to samo, bo niewygodnie się to obsługuje no i dochodzi narzut przeglądarki.
Deloder Multi 4k to zupełnie inna bajka, oczywiście że zmienia sytuację. Ale nie brałbym go pod uwagę dopóki nie opanujesz apki na telewizorze. Bez dobrze zestawionego połączenia między TV a Funboksem TV będzie działać w kratkę.

Zupełnie niepotrzebnie poszedłeś tropem przegladarki i go. W twojej umowie masz normalny dostęp do Orange TV i z tego powinieneś korzystać, za to płacisz. Jednak jak widać musisz do tego podłączyć TV do tego Internetu, który przychodzi światłowodem, nie wiem jak mam to jeszcze prościej napisać . 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Światełko w tunelu

@j131 

@bronzub 

Już mi się wszystko pomieszało, ponieważ jeszcze prowadzę rozmowy na mesengerze. 

Tak się składa że @j131 ma rację przeglądarka jest aplikacją, a telewizja oglądana odbywa się na zasadzie adresu strony www. Aplikacji Orange TV Go nie zainstalujesz na Android w telewizorze ani przystawce. To jest aplikacja na urządzenia mobilne. I teraz pytanie do @bronzub . Masz wykupioną usługę światłowód+ TV w Orange i nie możesz oglądać przez aplikację Orange TV na TCL? Może trzeba aktywować usługę w Mój Orange. Tu jest link jak to zrobić https://www.youtube.com/watch?v=NeJHYIEFwkg  Chyba przestanę już pisać bo mi się pokręciło na czym stoimy.