Światełko w tunelu

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35106
  • 293

Światełko w tunelu

AI namieszał myląc ONT z gniazdkiem światłowodowym. To dwa różne obiekty. Oba są instalowanie przez PŚO w tym wypadku. Ruter dostajesz od Orange, więc wszystko na temat ewentualnych własnych urządzeń jest nieaktualne: ani Orange ani tym bardziej PŚO nie skonfiguruje usługi na twoim sprzęcie.
Poza tym wszystko się zgadza.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

Zgadza się, technik może ci pomóc tylko z routerem wypożyczonym od Orange

• 8678
  • 35106
  • 293

Światełko w tunelu

@deestnapisał(-a)

Zgadza się, technik może ci pomóc tylko z routerem wypożyczonym od Orange

Nie. Technik musi skonfigurować usługę i pokazać że działa . Nie na mowy o żadnej pomocy, on to musi zrobić sam. Dopiero po zademonstrowaniu że usługa działa zgodnie z parametrami zapisanymi w umowie, można podpisać protokół,/umowę. 

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

A asysta instalacyjna nie oferuje podłączenia maksymalnie 3 urządzenia do Internetu? Jeżeli kłamie to przepraszam 🙂

• 8678
  • 35106
  • 293

Światełko w tunelu

Ruter musi być skonfigurowany przez instalatora. Jeśli w umowie jest IP TV to dekoder musi być skonfigurowany przez instalatora. Jesli wymaga to albo klient sobie tego życzy, to instalator powinien dociągnąć kabel eternetowy od rutera do dekodera. Jeśli umowa obejmuje VoIP to instalator musi pokazać że telefon działa. Tyle.

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

Dziękuję @agat13 , @j131 , @atlas_cudow , @Glut , @deest  za wszelkie Wasze uwagi i spostrzeżenia. Ponieważ PŚO jest w posiadaniu/przejęciu/ infrastruktury biegnącej po słupach Taurona po przeciwnej stronie drogi, to (tak sobie to wyobrażam) podepną się do niej i po lekkim skosie (jakieś 10-12m) do słupa Orange, od którego kablem miedzianym leci dawna Neostrada, czy jak kto woli, internet domowy 10Mb wraz z podłączonym poprzez hak mocujący i przewiertem do puszki w mieszkaniu/kuchni/z tel. stacjonarnym. Stamtąd przewiertem nad podłogą do pokoju kabelek od FB. Natomiast innej drogi przewieszki od słupa do budynku nie widzę, więc najprawdopodobniej oplotą to na kablu miedzianym i pod podsufitką na ścianie ominą dawny przewiert, podwieszając dalej rogiem budynku ponad oknami (jak ja samodzielnie połączyłem IDU-ODU kabel uchwytami do dytów), ominą jeden pokój i w drugim pokoju w rogu okna plastikowego przewiercą taki sam otwór tuż nad parapetem, jak to uczyniłem z moją instalką. Tam mam w pobliżu okna jedno gniazdko, co na chwilę instalacji nie wystarczy, więc podłączenia kabelków do prądu pobiegną z przedlużacza. Gdzieś w pobliżu już w środku pewnie obgadamy temat, bo ja nie mam w oczach wizaualizacji wszelakich podlączeń, poza dojściem do FB 6, jeszcze nierozpakowanego. Czyli AI oraz Wy potwierdzacie konfigurację, test parametrów oraz protokół odbioru. Zastanawia mnie wiele, ale pewnie wyjdzie wszystko w trakcie. Opis AI był ą,ę, a i tak technik(cy) swoje wizualizacje przedstawi(ą). Tak to widzę i poddaję pod Waszą wyobraźnię. Ochrzancie, jak jest za co. Za elektrykę zwłaszcza, bo ja jestem papierowym i wszelkie prace remontowo-budowlane na starych instalacjach (w pancernych rurkach) przeprowadzali inni, zanim ziściło się posiadanie światłowodu w starym, remontowanym wciąż domku po dziadku. Nie wszystko jest tak oczywiste, jak się wydaje AI, czy postronnym obserwatorom. Byłem młodszym, więc latami prześwietlałem własnym fizycznym wkładem dziwne dziwolągi powojennych budowli tego domku. No i w pokoju, w którym moje przyjście na świat odbierała wiejska "odbieraczka" porodów, oprócz pierwszego błysku w oczach, ma się pojawić owe światełko w tunelu😀

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

Dzięki, ja też muszę zawalczyć o światłowód dla mnie i sąsiadów przez monopol lokalsa 🙂 Trochę trzeba popisać z Orange i może się uda 🙂 Na szczęście jeszcze przeprowadzka nie skończyła się przez stolarza 

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

@deest , może nawet nie wiesz, czy lokalsa nie przejął taki PŚO? Ja też miałem dwóch i nawet podpisaną i dostarczoną mi umowę przez jednego z nich anulowałem. A na chwilę obecną to PŚO przejął ich i dał swoje logo, o czym przypadkiem dowiedziałem się od techników tego lokalsa. No i worek z ofertami rozsypał się😀

• 431
  • 1557
  • 4

Światełko w tunelu

deest_0-1759689377398.png

Będzie cięzko 🙂 Ale operator sam nie inwestuje od kilku lat w więcej upstreamów/peeringów, aby zmiejszyć ping, tylko intensywnie buduje własną sieć światłowodową do klientów końcowych - wiadomo chyba po co 🙂 Sam też musiałem z nimi walczyć o zmianę tego:

deest_1-1759690156704.png

Miałem pewność, że to lokalny operator (który nie oferuje hurtu w dodatku) i oczywiście przez 3 miesiące oferuje usługi w tym budynku, pomimo braku wpisu na stronie rządowej, ale jak postraszyłem UKE, UOKIKiem i Orangem udało się zmienić.

• 2159
  • 16479
  • 3

Światełko w tunelu

Jak wygląda podwieszanie kabelka światłowodowego na ścianach zewnętrznych budynku? Ma ktoś z forumowiczów wiedzę ze swoich przykładów, albo podzieli się tą istotną dla mnie wiedzą techniczną? Ja po ociepleniu zewnętrznym tak sobie podwieszałem kabelek20251006_uchwyty.jpg

Na wszelki wypadek, bo nie znam przekrojów, kilka swoich starych zapasów przygotowałem. Uchwyty plastikowe są na mniejsze przekroje i raczej nadają się do okrągłych mocowań. Nie chcialbym, aby mi cokolwiek dyndało i stukało po ścianach. Antenę tv udało się schować w trakcie ocieplania budynku, a to już nie wchodzi w rachubę. A zresztą, mam przykre doświadczenie ze strychu, gdzie mysz wlazła, wygryzła dziurę i uwiła  gniazdo centralnie w miejscu instalacji do dzwonka domowego (jeszcze przed docieplaniem). Przegryzła przy okazji kabelek, bo też chciała mieć nie zmąconą niczym ciszę 😀