Światłowód - usługa Start TV a abonament RTV

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 9
  • 0

Mam umowę na sam światłowód, już w wersji na czas nieokreślony. Jestem bombardowany ofertami na przedłużenie umowy, problem polega na tym, że Orange siłowo dołącza do niego usługę StartTV. Z tego co widzę jest ona aktywowana każdemu co oznacza, że nawet jeśli nie zamierzam z niej korzystać to sama możliwość odbioru kanałów telewizji publicznej pociąga za sobą konieczność oplacenia abonamentu RTV.  Jest to więc  ukryty koszt w umowie. 
Jak to jest w praktyce?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 130
  • 3

Dz. U. 2005 Nr 85 poz. 728

Art. 2. 2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub
telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa
tego odbiornika

7. Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów
niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.

Zatem w myśl ustawy, nawet nie mając podłączonej instalacji antenowej, zobowiązany jesteś do płacenia abonamentu RTV. I zdaje się, że Start TV nie ma tu nic do tego, bo abonament RTV płaci się od odbiornika, nie usługi.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

Oficjalnie abonament rtv jest za używanie urządzenia więc trzeba go w teorii opłacać niezależnie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Jeśli masz odbiornik TV, to masz obowiązek płacenia abonamentu. Umowy na usługi telekomunikacyjne w żaden sposób nie warunkują tego obowiązku, nawet jeśli obejmują usługę telewizyjną.
Nikt cię zresztą nie zmusza do podpisywania umowy "z TV", przecież są usługi bez tego. Jeśli nie masz odbiornika TV to zresztą bez znaczenia (i sensu).

• 3
  • 9
  • 0

Jeśli mam odbiornik RTV umożliwiający natychmiastowy odbiór sygnału. Ja mam telewizory podłączone jedynie do internetu, nie mam podłączonej instalacji antenowej i korzystam jedynie z vod w stylu Netflix oraz do PlayStation i odtwarzacza bluray.

podstawowa oferta „sam światłowód bez telewizji” od jakiegoś czasu zawiera już pakiet Start TV i to jest ta pułapka o której mówię 

IMG_0139.jpeg

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

@KamilGG W każdym razie, jestem przekonany, że nikt stąd cię nie wyda 

• 3
  • 9
  • 0

To już nawet nie chodzi o wyda czy nie wyda tylko o praktyki Orange, którymi chyba powinno się zainteresować UOKiK. Operatorzy już nie raz dostawali kary za oferty, w których zaszywane były ukryte koszty. A w tym przypadku, czysto teoretycznie, z legalnego punktu widzenia tym kosztem jest abonament RTV, który musimy opłacić, bo Orange oferuje nam dostęp do tej telewizji, choćby przez dedykowaną stronę.  To że nie korzystamy jest wtórne. Możemy natychmiastowo oglądać 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

@KamilGG  Pojawiają się od czasu do czasu w mediach interpretacje/przekonania/twierdzenia, że abonament masz płacić nawet i od smart monitora i smartfona z racji że "da się"  oglądać programy tv. Kwestia jest więc bardziej złożona. I bardzo szeroka. Dla mnie przede wszystkim takie prawo  to brak szacunku dla obywateli, wyraz państwa represyjnego- rób sobie co chcesz ale jak my będziemy chcieli cie dopaść, to mamy haka na ciebie, bo czegoś nie płaciłeś i nie przeszkadza przy tym, że 20 milionów innych nie płaci 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 130
  • 3

Dz. U. 2005 Nr 85 poz. 728

Art. 2. 2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub
telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa
tego odbiornika

7. Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów
niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.

Zatem w myśl ustawy, nawet nie mając podłączonej instalacji antenowej, zobowiązany jesteś do płacenia abonamentu RTV. I zdaje się, że Start TV nie ma tu nic do tego, bo abonament RTV płaci się od odbiornika, nie usługi.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Jak masz smartfona, to musisz płacić abonament RTV - czy to też "ukryty koszt"?

"Za odbiornik podlegający rejestracji uważa się urządzenie technicznie dostosowane do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego. Użytkownicy oglądający programy telewizyjne oraz słuchający radia z wykorzystaniem komputera, telefonu komórkowego, tabletu czy innych urządzeń wielofunkcyjnych są zobowiązani do dokonania rejestracji oraz uiszczania opłat abonamentowych"

Wyrok naczelnego sądu administracyjnego
https://rtv.poczta-polska.pl/pdf/orzeczenia2.pdf

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

W zasadzie to jest po prostu podatek od posiadania sprawnego odbiornika. A jak z niego korzystamy to już chyba nikogo nie obchodzi. Osobiście nie rozumiem tylko, dlaczego ustawa obejmuje telefony, tablety i komputery. Idąc tym tropem na Lidlomiksie też da się oglądać TV....