Szukam router na sim na 4G 5G

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 83
  • 176
  • 2

Pewnie nie powiesz jaka to opcja byłbym wdzięczny bardzo i chciałbym się dowiedzieć ale nie mam kogo zapytać...

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1227
  • 5078
  • 44

Niektóre routery mają możliwość zmiany kraju na wi-fi i faktycznie wtedy jest możliwość kanału ~100. Jednak to ma swoje ograniczenia co do szerokości takiego kanału i nie każde urządzenie z takim kanałem się połączy.
Testowałem na moim MC888 i szło takie coś zrobić bez problemu... o ile pamiętam był potrzebny skrypt który można odszukać w Internecie.

Router Huawei B818 miał taką możliwość w opcjach tzn. kanały powyżej 100.

Z tego co kojarzę jest to ograniczenie narzucone przez UE żeby nie powodowało wzajemnych zakłóceń.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8689
  • 35138
  • 293

Te ograniczenia po coś są. Nie należy ich przełamywać, bo to niestety zakłóca działanie innych usług - tych dla których określone częstotliwości są zarezerwowane na danym obszarze.
Poprawnym rozwiązaniem przy dużym zagęszczeniu sieci WiFi nie jest dalsze zwiększanie ich liczby, tylko jej ograniczanie.

Wszystko co się da należy podłączyć kabelkami, WiFi to i tak tylko zło konieczne. A smartfonom i IoT wystarcza nawet takie względnie słabe, zakłócone. W małym lokalu najprościej zostawić domyślną konfigurację WiFi w sprzęcie operatorskim, zmieniając jedynie parametry logowania. To powinno wystarczyć. W tym który kupiłeś można więcej, ale to i tak sprzęt znacznie lepszy niż operatorski więc za wiele bym nie zmieniał. 

Jaki duży jest ten lokal? Problemy z zasięgiem mają jakiś określony charakter? Przestrzenny czy przedmiotowy?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2851
  • 12155
  • 75

Do niedawna prawie każdy router miał taką możliwość, bez żadnych kombinacji. Oczywiście, że legalnie nie można używać częstotliwości zarezerwowanych dla danego kraju. Np kanał 15 dostępny jest tylko w Japonii.  Dlatego osobiście preferuję Mikrotiki, w których sky is the limit:)