Nie można wyświetlić tego widżeta.

Router 5G z wyjściem RJ11 i obsługą VoLTE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1858
  • 6530
  • 75

Trochę z innej beczki.

Zamierzam nawet kupić router z 5G ale zawierający gniazdo RJ11 dla telefonu.

Jaki router, aby działało VoLTE, które z definicji ma kodowanie. Rozmowy powinny być dostępne pomiędzy urządzeniami i operatorami wspierającymi dane kodowanie.

Nawet w autoryzowanych telefonach z utrzymaniem połączenia VoLTE pomiędzy Orange i Plusem są problemy. W routerze bez 2G lub 3G to może być niemożliwa rozmowa.

Jak to praktycznie wygląda?

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20096
  • 58077
  • 788

@andrzej1441 kiedyś sprawdzałem na routerze HUAWEI B525, ale on wtedy przełącza się na 3G. Obecne routery ze sklepu Orange:

https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/zte/router-zte-mc888-5g-(cat-19-)

https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/inny/router-tp-link-nx220v-5g-(cat--19)

niby mają gniazdo RJ-11, ale nie miałem okazji sprawdzić działania.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 896
  • 3579
  • 31

@andrzej1441 

np. MC888 ma takie wyjście, jednak nie testowałem tego rozwiązania...podobno to działa całkiem dobrze.

Trzeba jednak uważać bo np. Plus wycina całą funkcję z telefonem.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 534
  • 2157
  • 8

@Zeuseknapisał(-a)

@andrzej1441 

np. MC888 ma takie wyjście, jednak nie testowałem tego rozwiązania...podobno to działa całkiem dobrze.

MC888 nie sprawdzałem ale na MC801 działał mi numer z Cyfrowego Polsatu (dedykowany do internetu). czyli w zasadzie Plus choć karta SIM bardzo stara.Sprzed epoki nano

• 1858
  • 6530
  • 75

Po taniości (do 700zł) to zastanawiam się nad:

INSTRUKCJA OBSŁUGI HH512LV/HH512LM  dokładnie to nad wersją LM z oprogramowaniem obsługującym telefon.

Ogólnie to nawet jak jest RJ11 to często obsługa zależy od wersji oprogramowania tak jak było w starych routerach z LTE B593 , B715, ZTE MF286D. Na tych przerzuca do 3G. SMSy otrzymywane i wysyłane bez przerzucania.

PS. Jedyne obawy wynikają z tego, że na rynku wtórnym jest za dużo tego modelu z nie działającym gniazdem SIM.

• 1858
  • 6530
  • 75

@Zeuseknapisał(-a)

@andrzej1441 

Trochę czasu minęło. Pozwoliło to wolnym czasie przejrzeć różne  oferty.

Na znanym portalu z gwarancją najniżej ceny nowy MC888 5G dzoś już można zakupić poniżej 850 zł.

Mogę spokojnie poczekać aż wyłączą 3G.

W zasadzie do wystarczyłby router LTE+ z VoLTE ale takich nie ma.

Może oprogramowanie będzie nowe dla wymienionych wcześniej staroci z LTE+.

Jakie to byłoby EKO jakby na takich starociach można byłoby gadać w VoLTE.

Poza tym mimo bezpośredniego widoku na BTS odległość ponad kilometr to zapewne i tak 5G nie byłoby szybsze od LTE+.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2382
  • 11376
  • 94

• 1858
  • 6530
  • 75

@Samotnick  W tej firmie kupiłem ZTE MF286D Nordic poniżej 300zł, teraz jest powyżej 300 zł.

Jakoś dopuściłem do aktualizacji oprogramowania ZTE MF286D (2024-10-18 Nordic_B14) i teraz mogę wybrać przy automatycznym połączeniu :

4G only (przychodzi SMS jak ktoś dzwoni, u dzwoniącego akurat włącza się poczta głosowa jak  karta w OFnK w routerze)

albo

3G only (łączy w obie strony jak  karta dowolnego operatora w routerze)

Nie ma to znaczenia bo karta SIM z nr domowym w OFnK jest w B715 i tam automatycznie przerzuca na 3G oraz 2G nadal jest dostępne.

Parametry internetowe ZTE MF286D Nordic i ZTE MF287D są zupełnie podobne.

Obudowy są zdecydowanie inne.

ZTE MF286D Nordic ma dwa gniazda R11 bez informacji o VOLTE a ZTE MF287D jedno R11 z reklamowaną obsługą VoLTE.

Teraz pozostaje praktyczne sprawdzenie jak VoLTE zadziała w sieci Orange na ZTE MF287D.

Sprawdziłem dokładniej jeszcze stary MF286D z nowym oprogramowaniem Nordic_MF286D_B14.

Z kartą fioletu z ważną ale kompletnie wyzerowaną ODNOWĄ. Spokojnie można rozmawiać przy domyślnym 4G Only dzwoniąc na router ze smarfona z numerem w ODNOWIE jak i OFnK. Router trzyma 4G+ lub 4G.

Podsumownie.

Nie potrafię aktywować VoLTE lub Orange nie aktywować VoLTE na tym starym Routerze.

Dla fioletu nic nie musiałem robić tylko wsadziłem kartę SIM Odnowy i z automatu było Volte.

Akurat tych operatorów karty można spokojnie zmieniać w routerze, bo zadziałają na tym profilu połączenia bez konieczności zmian

---

VoLTE.png