Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

Panowie nie jest dobrze, ustawiłem profil IPv4, 3G/LTE/5G i zaznaczyłem wszystkie 5 pasm jakie mi sie pokazały tj. B1 B3 B7 B8 i B20, pasma 5G niestety nie wykrywa jak narazie było kilka prób, godziny nocne a u mnie wyniki na speedtestach po wi-fi na telefonie po północy 80-105 Mbitöw/s i upload 20 Mbitów, więc można powiedzieć że wygrałem to co obstawiłem hehe a tak serio, będę jeszcze dzisiaj testował rano, w południe i wieczorem, po 15:00 zaczynają sie zawsze największe obciążenia BTSa a najgorzej jest między 18-23 co jak wspominałem wcześniej zgłosiłem pare dni temu do BOK, czy coś z tym zrobią? Może wy podzielicie sie własnym doświadczeniem z takimi lub podobnymi sytuacjami. 

Sypnę może cenną informacją kontekstową, której nie zamieściłem na początku i jednocześnie mam pytanie jak to jest w takim wypadku, mianowicie: 

kumpel ma sprzęt i internet mobilny w ramach abonamentu u różowych, zastanawiamy się czy abonamenciarze są traktowani przez BTS z większą przepustowością QoS, tzn. jak wspomniałem sytuacja ze sprzętem z obrazka z mojego pierwszego posta jest taka jak wspominałem, antena leży na półce oparta o ściane w kierunku BTSa, jak to jest możliwe, (jeśli jednak założyć że nie ma lepszego traktowania abonamenciarzy pod względem czerpania z BTSa...) że oddalony 500 metrów dalej z większą barierą w postaci drzew (wysokie sosny, dalej lasy) ma on lepszą prędkość internetu ode mnie, gdzie ja specjalnie ustawiłem antenę przy oknie na piętrze, opartą póki co o książki w stronę tego samego cały czas przypominam BTSa? 

Po odpowiedzeniu na te pytania chciałbym wiedzieć czy waszym zdaniem mam zwracać sprzęt (mam jeszcze 13 dni licząc od teraz) czy testować dalej, szukać najlepszej konfiguracji i miejsca na antenę?

Tu pytanie czy ten długi kabel RJ mam zmienić na jakiś lepszy żeby mieć lepsze wyniki prędkości łącza?

Czy zostawić sprzęt i czekać aż włączą w moich rejonach 5G w paśmie 700Mhz? 

Dodatkowo w załączniku screen z apki bo nie wiem czy lepiej korzystać z pierwszej czy drugiej opcji (o ile ta opcja wgl zapisuję się w routerze i nie ignoruje on tych ustawień) 

Dzięki wszystkim za udzielanie się i pomoc raz jeszcze! 

Screenshot_20251017_003736.jpg

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@ŁebDoInteresów 

Kiedyś tak było że abonament ma pierwszeństwo na nadajniku...czy tak jest nadal... pewnie tak.

To że kumpel ma las itd. nie oznacza że ma gorszy internet. Internet mobilny to wielka niewiadoma i patrzenie na innych ma się nijak do naszych warunków.

Daj antenę na zewnątrz i dopiero wtedy będzie jasność czy dany model daje radę czy trzeba czegoś o lepszym wzmocnieniu anten i celować w dalszy nadajnik.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Odnośnie kabla LAN. Zmiana tego kabla nic nie da. Ja używam najtańszego, z  marketu 🙂

Odnośnie trybu pracy. Do konfiguracji nie używaj w ogóle apki. Ja proponuję Ci ustawiać tego NE211 w tryb bridge , czyli tak jak jest domyślnie. Tego HX510 ustaw w tryb router.   Wszystko ustawiaj z poziomu web, a nie apki. Sama aplikacja ma tylko podstawowe funkcje. Na początku nie wymuszaj ręcznie pasm. Ustaw tryb LTE/5G i pozwól mu zalogować.  Ustaw APN dla IPV4. U mnie prędkości na IPv4 były średnio 20-30Mbps lepsze.

No i najważniejsze. Ten NE211 musisz dać na zewnątrz budynku, na ścianę od strony najbliższego BTS. Na tym polega właśnie ta zabawa.... Tam nie ma kierunkowych anten ale trzeba walczyć o każdy % sygnału.

Wieczorem zrobię Ci instrukcję jak złapać najlepszy sygnał, bazując na danych w modemu. Tylko napisz, czy mieszkasz w domu,  czy w bloku . Jakie masz możliwości manewrowania routerem? Pamiętaj, że kabel możesz dać swój o wiele dłuższy. Ja mam LAN 50m , przeciągnięty przez cały budynek, strych itd....

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

@ŁebDoInteresów 

1. Z praktyki wieloletniego użytkownika internetu mobilnego: w praktyce nie ma preferencji dla abonamentu 

2. To, że kumpel jest 500m dalej i ma po drodze więcej drzew nie musi nic znaczyć. Sygnał może się gdzieś korzystnie odbijać i już ma szybciej. To, że można wyciągnąć więcej wskazuje, że trzeba popracować na odpowiednim ustawieniem modemu

3. To urządzenie to modem zewnętrzny i nie ustawiasz go opartego o książki na półce. Wystawiony na zewnątrz może dorzuci ze 20-30 Mb/s do tych 100 Mb/s  poza godzinami szczytu obciążenia. Modem nawet zewnętrzny nie sprawi, że problem przeciążenia nadajnika zniknie. Ale pewnie wpłynie na poprawę stabilności  łącza i prędkości

4. Po złapaniu 5G700 nie spodziewałbym się cudów jeśli chodzi o prędkości.  Prędkości 100-150 Mb/s na LTE w terenie to w naszych realiach i tak bardzo dobry wynik. Testuj z ustawieniem modemu na zewnątrz, nie baw się z blokadą pasm. Pokaż parametry sygnału: RSRP, SINR

• 98
  • 285
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Odnośnie kabla LAN. Zmiana tego kabla nic nie da. Ja używam najtańszego, z  marketu 🙂

Odnośnie trybu pracy. Do konfiguracji nie używaj w ogóle apki. Ja proponuję Ci ustawiać tego NE211 w tryb bridge , czyli tak jak jest domyślnie. Tego HX510 ustaw w tryb router.   Wszystko ustawiaj z poziomu web, a nie apki. Sama aplikacja ma tylko podstawowe funkcje. Na początku nie wymuszaj ręcznie pasm. Ustaw tryb LTE/5G i pozwól mu zalogować.  Ustaw APN dla IPV4. U mnie prędkości na IPv4 były średnio 20-30Mbps lepsze.

No i najważniejsze. Ten NE211 musisz dać na zewnątrz budynku, na ścianę od strony najbliższego BTS. Na tym polega właśnie ta zabawa.... Tam nie ma kierunkowych anten ale trzeba walczyć o każdy % sygnału.

Wieczorem zrobię Ci instrukcję jak złapać najlepszy sygnał, bazując na danych w modemu. Tylko napisz, czy mieszkasz w domu,  czy w bloku . Jakie masz możliwości manewrowania routerem? Pamiętaj, że kabel możesz dać swój o wiele dłuższy. Ja mam LAN 50m , przeciągnięty przez cały budynek, strych itd....

Jak wspominałem, dom, nie blok. Możliwości manewrowania routerem jak chodzi o kierunek duże, jak o wysokość małe, bo to kwestia wdrapania się po drabinie na dach dla dodatkowych 3-5 metrów (najwyższy punkt przy kominie prawdopodobnie) 

Z tym kablem to sugerowałem się tematem na elektrodzie link do tematu + screen rozwiązania w załączniku, co prawda tam jest mowa o wymianie wtyków RJ45 ale kumpel też po wymianie kabla zyskał troche Mbitów o czym pisałem w początkowym poście między innymi, więc jak to jest że niby nic nie daje ale jednak? Arthur i Zeusek możecie się wypowiedzieć w tym temacie?

@arthur dzięki za obalenie teorii o lepszym QoS dla abonamenciarzy, podniosło mnie to na duchu hehe @Zeusek co ty na to? Masz jakieś dowody że dalej się to praktykuje lub wgl było praktykowane u pomarańczowych? Sprawdzałeś to tak jak arthur?

Robiłem teraz speedtest na telefonie i niestety już jest gorzej, jak nocą było 100-120 Mbitów tak teraz ledwo 70 a co będzie wieczorem strach myśleć... stąd moje pytanie do was w poprzednim poście odnoście doświadczeń z sytuacjami kiedy ktoś zgłasza przeciążony nadajnik, jest to stwierdzone przez konsultanta w stopniu znacznym i czy ta osoba po jakimś czasie poczuła poprawę lub nie? Chodzi o to czy można liczyć na to że coś zostanie zrobione w kierunku odciążenia nadajników w godzinach szczytu

Ustawię automatyczne pasma LTE i 5G dla NE211, zmienię z powrotem na tryb bridge (aktualnie mam w trybie routera, zmieniłem to przez przeglądarke oczywiście, screen z apki wysłałęm właśnie w celu zadania pytania czy warto z niej wgl korzystać? Rozumiem że nie...), zaloguję się do "Urządzenia Mesh" (tj. HX510) przez tplinkwifi.net lub 192.168.88.1 bo jeszcze tego nie robiłem i sprawdzę w jakim trybie aktualnie pracuje, jeśli w bridge to zmienię na tryb routera. Ustawienia APN i całą reszte póki co ustawiałem przez stronę tplinkmodem.net (jak z poradnika wideo ze strony sprzętu) i ustawiłem takie jakie mam w telefonie jak chodzi o IPv4 czyli: 

Nazwa APN: Internet IPv4

APN: internet

Nazwa użytkownika: internet

Hasło: internet

Typ uwierzytelniania: PAP lub CHAP

Typ APN: default,supl

Protokół APN: IPv4

Protkół APN podczas roamingu: IPv4

z reszty ustawień z których czerpałem ustawienia APN to w vivo y33S mam tak:

Proxy nie ustawiono

Port nie ustawiono

Serwer nie ustawiono

MMSC nie ustawiono

Proxy dla MMS nie ustawiono

Port MMS nie ustawiono

MCC: 260 

MNC: 03

Typ MVNO: Brak

Nośnik tylko zaznaczone mam samo LTE ale wiadomo to smartfon. 

Możecie pisać czy ustawienia są dobre czy trzeba coś zmienić.

A jeszcze co do kabla RJ45, będę musiał zakupić dłuższy i tu pytanie do was czy waszym zdaniem warto może lepszy tak jak kumpel zrobił, że skrętka w najnowoszej technologii i do 2,5Gbita, a ten krótki RJ45 warto wymieniać czy zostawić bo to i tak nic nie da?

Czekam na wasze odpowiedzi, dzięki za wsparcie 😉   

rozwiązanie problemu temat na elektrodzie.JPG

• 2842
  • 12100
  • 74

W temacie ma Elektrodzie chodzi o to, że tam mu się zestawił link 100Mbps.  Zwykły kabel LAN UTP Cat 5e wystarczy do linku 1000Mbps.   Ważne aby złapać linka 1GB i więcej nie potrzeba.  Jak wcześniej wspomnieniem,  mam najtańszy LAN, 50m za 35 zł 🙂 i działa....   Zarobione prawidłowo końcówki, tak aby 8 żył było używane a nie 4 i będzie OK. Nie kupuj tylko kabla FTP, czyli z ekranem bo trzeba go uziemiać i potrafi sprawiać problemy.

Odnośnie APN to tu masz zero - jedynkowo . Albo działa, albo nie.  Jeżeli na WAN masz jakiś adres, ale inny niż 192.0.0.2 to jest git.  To znaczy że masz Ipv4 i w temacie APN już nic więcej nie rób.  

• 98
  • 285
  • 0

Ustawiłem "Router zewnętrzny" zgodnie z zaleceniem + ciekawostka że pasmo LTE B7 jest od fioletowego, reszta od pomarańczowego a nadajnik z którego jest odbierany sygnał różowy dzieli z pomarańczowym, o co chodzi? + sygnały z 10:10 przed tym jak teraz ustawiłem router

ciekawe że pasmo LTE B7 jest od fioletowego, reszta od pomarańczowego a nadajnik z którego sygnał jest brany różowy dzieli z pomarańczowym...wtf.JPGrouter zewnętrzny ustawiony zgodnie z zaleceniem.JPGsygnał RSRP i SINR godzina 10 10 przed przełączeniem routera zewnętrznego w tryb bridge (dalej w trybie routera).JPG

• 2842
  • 12100
  • 74

Ten router ma właśnie z tym problem, że N1 myli z B1, ale chyba zalogował Ci normalnie do 2100 "5G".

Masz ikonę 5G na stronie głównej?

Zignoruj to, że router wykrył pasmo Play.   Na telefonie tez zobaczysz innych operatorów w ręcznym wyszykowaniu sieci, ale i tak do nich nie zalogujesz.

• 98
  • 285
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Ten router ma właśnie z tym problem, że N1 myli z B1, ale chyba zalogował Ci normalnie do 2100 "5G".

Masz ikonę 5G na stronie głównej?

Zignoruj to, że router wykrył pasmo Play.   Na telefonie tez zobaczysz innych operatorów w ręcznym wyszykowaniu sieci, ale i tak do nich nie zalogujesz.

O i dziękuję Panu panie atlas za garść tych jakże cennych informacji #pdk #kiepscy 😄 odnośnie pasm i tego że wiem już na pewno że odbieram jednak to 5G w 2100. 

Wysyłam trochę screenów z opisem w nazwie

czy dodawać easymesh niżej zescrolowane.JPGUrządzenie Mesh (HX510) pracuje jako router.JPGczy dodawać EasyMesh..JPG

• 2842
  • 12100
  • 74

Pokaż zakładkę "Stan" ale z  NE211. HX510 na razie nie mieszajmy  w działanie sieci, to bo tak naprawdę tylko WIFI.