Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2200
  • 21

Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

@atlas_cudownapisał(-a)

Im mniejsza wartość tym lepiej. Sygnał dobry to -70,  słaby np -110.

-70 > - 110 😉

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@arthurFaktycznie , zakręciłem się:)  No powiedzmy, że to przenośnia:)

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

Sory że nie odpisywałem ale nie miałem czasu, w tygodniu będę próbował zastosować się do wskazówek i dam znać czy jest poprawa, obecnie router zewnętrzny dalej prowizorycznie oparłem o książki w stronę okna tj. BTSa, ale gadałem z kumplem i powiedział że u niego (przypominam ma abonament u różowych, nie prepaid, korzysta z tego samego przeciążonego BTSa co ja) zauważył że pierwsze przykładowo 15 sekund korzystania z neta ma 5Mbps a później już rusza i jest ogień, 50-100-150Mbps przez resztę dnia. Ma wrażenie że zawsze pierwsze korzystanie z neta danego dnia przez chwilę jest mała prędkość a po chwili tak jakby coś się aktywowało i jest szybka prędkość, tak jakby oznaczało to że operator tzn. BTS widzi dobra jest aktywność - puszczamy full prędkość.

Nasze teorie (foliarskie? 😄 ) poparte dowodami rzeczowymi w postaci screenów wypowiedzi użytkowników reddita i wykopu dotyczące "pierwszeństwa" korzystania z przeciążonego BTSa w załącznikach. 

Co wy na to? Czy to prawda i czy powinienem w związku z tym zdecydować się na abonament? Jeśli nie, proszę o podanie waszych doświadczeń jako użytkowników na abonamencie i prepaid. 

BTS w mojej okolicy dalej przeciążony, zastanawiam się z czego się to wzięło gdyż jeszcze ponad miesiąc temu było trochę lepiej. I zastanawiam się też nad tym, czy zostanie coś w tym temacie zrobione, gdyż zgłaszałem sprawę już dwukrotnie, może wy macie jakieś doświadczenia z takich sytuacji i moglibyście powiedzieć czy mogę liczyć na to, że zostanie odciążony nadajnik? 

fd88e4e2-15ce-4c68-b740-66ff60bc0b18.jpg0f36b5c7-c2b6-45c3-a56a-6e41d1ea61d0.jpg0a188c66-5578-4a8c-bd6b-b3b0a207ba46.jpg

• 98
  • 285
  • 0

Kolejne 2 screeny (z wykopu tutaj 2 bo sie pomieszały, pierwszy z wykopu post wyżej + reszta z reddita pod nim)

3520e68c-b0ae-42d7-998f-b92c598d0fbb.jpg88e1a077-18c3-47b2-96f0-000843c0beba.jpg

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2200
  • 21

@ŁebDoInteresów Doradca ma prowizję za podpisanie umowy abo to tworzy różne historie, które jak widać nie są dla potencjalnej zwierzyny łownej nieprawdopodobne. 

Pod koniec zeszłego roku zrezygnowałem z abonamentu, który miałem ze 20 lat. Cały czas korzystałem przy tym z internetu mobilnego, który służy mi też do pracy, ale także na codzień do internetu, streamingu etc. Miesięcznie najczęściej zużywam ponad 1 TB. W praktyce użytkowania nie ma różnic co do prędkości, czy stabilności internetu. Nie jest preferowany abonament kosztem karty. Internet we free, czy flex hula na max możliwości używanego modemu, karty sieciowej i nadajnika. Bezdyskusyjnie, pakowanie się w jakikolwiek abonament i zobowiązywanie się się przez rok czy dwa korzystać z przeciążonego nadajnika to totalna głupota.

Abonament to można wziąć jak przy tym dają taniej jakieś urządzenie (oczywiście kalkulując koszty), ale to to już coraz rzadziej występuje 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@ŁebDoInteresów IMHO u kolegi zapina się na nowo agregacja, która w nocy jest obcinana od strony nadajnika - dlatego wzrasta mu prędkość pobierania.

• 98
  • 285
  • 0

Co to oznacza w praktyce? Mógłbyś rozjaśnić mi nieco co chcesz przez to powiedzieć? Nie rozumiem do końca co masz na myśli a jestem ciekaw wszelkich opinii na temat sytuacji w mojej okolicy...

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@ŁebDoInteresów Że w nocy, w celu oszczędzania energii, niektóre pasma mogą być wyłączane. Dopóki kolega nie zaczyna intensywnie korzystać z Internetu działa, na przykład, na jednej częstotliwości. Sprawdź w nocy jakie zasoby są dostępne w eterze.

• 98
  • 285
  • 0

@Samotnicknapisał(-a)

@ŁebDoInteresów Że w nocy, w celu oszczędzania energii, niektóre pasma mogą być wyłączane. Dopóki kolega nie zaczyna intensywnie korzystać z Internetu działa, na przykład, na jednej częstotliwości. Sprawdź w nocy jakie zasoby są dostępne w eterze.

Jak źle zrozumiałem co chcesz przekazać to popraw mnie, mam sprawdzić jak szybki mam internet w nocy? Wcześniej wspominałem że po 23 i do około 11 rano jest dobrze tzn mam zaznaczone wszystkie pasma z czego dowiedziałem sie od @atlas_cudow że ten router myli B1 z N1 więc odbiera mi też 5G na 2100MHz 

i wyniki 100-120 Mbitów ale po 10:00 zwalnia i już jest tylko 80 np. 

Dzisiaj rano sprawdzałem o 9 i było koło 70Mbitów, teraz sprawdzałem o 17:30 i miałem 60-80 Mbitów upload 15-20 ale tu bez zmian bo jak robiłem testy w nocy gdy nadajnik nie był przeciążony to też tyle na speedtestach było. Może dzisiaj akurat nadajnik jest mniej przeciążony skoro wgl przebiłem 1Mbita, w porównaniu do dni poprzednich po godzinie 18... 

Router jest oparty o książki na parapecie wycelowany w okno (w stronę nadajnika)

Zasięg pokazuje słaby 25% do średniego 50% ale będę jeszcze próbował z innymi miejscami tylko muszę kupić przewód LAN co najmniej 50m bo ten z paczki raczej nie starczy...

Póki co najbardziej zdziwiła mnie prędkość jak na 17:30, tak jakby nadajnik został odciążony albo wyłączone zostało oszczędzanie energii, o którym piszesz. Może to tylko chwilowe i niedługo znowu będzie problem z przebiciem 1Mbita... oby nie

• 98
  • 285
  • 0

Dobra pany, drugi dzień dobrego internetu tzn. chyba BTS się odciążył albo zostały dokonane jakieś poprawki. Antena zamocowana na trytke z prywatnego zbioru, bo do rynny (plastikowej) te z zestawu były za krótkie. Antena (NE211) trzyma się więc na wysokości jakichś 5 metrów więc miejsce nie najlepsze możliwe (na dach nie będę wchodził a i tak musiałbym dokupić maszt żeby do komina przymocować i wtedy dopiero antenę swoją drogą) ale wzrost dl i ul jak i mocy sygnału i tak znaczny tj. przed zamocowaniem godzina 17:30 speedtesty pokazywały od 60-70 Mbitów dl i 20 ul, sygnał 25-50% czasem nawet wyłączała sie czerwona dioda na chwilę także było kiepsko a po zamocowaniu speedtesty o 18:00 pokazały wyniki 90-100-105 Mbitów dl i 30-40 ul, moc sygnału 75% a po 22 i północy spodziewam się jeszcze lepszych wyników.

Jestem ciekaw ile wyciągnąłbym z anteną zamocowaną na dachu (zyskałbym dodatkowe myśle z 5 metrów wysokości) ale póki co zostawiam ją tak jak jest, przymocowaną do rynny a nad anteną metr wyżej okap dachu z blachy. Instrukcja co prawda mówi że

nie powinienem tego robić ale ... 😄 

nie powinienem tego robić ale ch...3.jpg

A teraz rodzina jest cała happy 😉 kurde jest w pyte!

jest w pyte3.png

Dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie @atlas_cudow i @arthur, mam jeszcze ostatnie pytanie dotyczące DNS, kumpel ustawił na 1.1.1.1 i zastępczy na 1.0.0.1, czyli serwer główny i zastępczy CloudFlare i ma wrażenie, że troche mniej spadają prędkości internetu (w godzinach szczytu i najgorszego obciążenia). U mnie jako karciarz będzie mi działać funkcja DNS i jeśli tak to prosiłbym o wskazanie najlepiej na zrzucie ekranu miejsca w którym można ją ustawić (tzn ja sam bym to ogarnął ale jak wolę mieć pewność że to będzie działać). 

Przyznanie nagrody w postaci rozwiązania tematu skłaniam się przyznać atlasowi, za to że nie darował sobie odpowiadania na moje pytania, do kupna NE211 przekonał mnie także arthur wypowiedzą dotyczącą eksperckiego wsparcia od atlasa 😉 . Gdybym mógł to przyznałbym każdemu po "nagrodzie" jak na steamie chociażby gdzie można nagradzać nimi inne treści użytkowników, np. recenzje lub poradniki ale niestety nie da się, więc zostaje mi tylko podziękować wszystkim raz jeszcze 🙂