- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł
Zobacz na to MikroTik ATL 5G R16, polecany na trudne warunki o wysokim wzmocnieniu anten.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł
@Zeuseknapisał(-a)Zobacz na to MikroTik ATL 5G R16, polecany na trudne warunki o wysokim wzmocnieniu anten.
Bardzo dobry sprzęt, zamierzam go zakupić ale chciałbym jeszcze poznać opinie ekspertów w tym temacie 😄
Oglądałem filmik u TechGlobuza na jego temat i myślę że byłby to tzw. strzał w 10tkę ale jako że to dla mnie nowość i chcę się upewnić że dobrze rozumiem zasady montażu i instalacji routera mobilnego, mam pytanie odnośnie instalacji tegoż routera:
czy aby podłączyć zewnętrzny router 5G, należy włożyć kartę SIM, podłączyć zasilanie i podłączyć router do komputera za pomocą kabla Ethernet lub (wygodniejsze dla mnie rozwiązanie) połączyć się z siecią Wi-Fi routera. Następnie zalogować się do panelu administracyjnego routera przez przeglądarkę (zazwyczaj pod adresem 192.168.1.1 ale tu widzę że będzie to 192.168.88.1 jak nie to proszę o poprawienie mnie), aby dokończyć konfigurację, w tym wprowadzić PIN do karty SIM i zmienić hasło.
Pytanie numer 2: Czy ma ktoś pojęcie lub doświadczenia z korzystania z tego routera dotyczące jego ustawień oraz czy nie ma problemu z przerzucaniem się między IPv4/IPv6, jeśli tak to prosiłbym o screeny lub link gdzie jest widoczne GUI.
Dodatkowo byłbym wdzięczny za podesłanie strony skąd można zakupić router (oczywiście nieużywany) w możliwie jak najniższej cenie, tu bądź na privie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chyba będziesz 1 osobą, kto Mikrotika będzie konfigurował przez web. Winboxem sie wszystko konfiguruje...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak wspomniałem to dla mnie pierwszyzna, widziałem na filmiku TechGlobuza ten program ale nie wiem czy umiałbym go skonfigurować, może mógłbyś napisać jak to zrobić? Z góry dzięki za odpowiedzi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przeciętny użytkownik Mikrotika pierwsze co robi to ustawia firewalla, wyłącza dostęp przez web itp. trzeba się do tego przyzwyczaić. Oczywiście jest coś takiego jak kreator połączenia, ale Mietki wymagają uwagi... Winbox znajdzisz we sieci. Łączyć cię możesz przez IP, ale zwykle łączymy się po MACu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok zależy mi na najprostszym i najszybszym sposobie, więc czemu przez przeglądarke to źle?
A tym programem jest dłużej lub ciężej skonfigurować połączenie z internetem? Może mógłbyś napisać krok po kroku jak skonfigurować router za pomocą tego programu skoro polecasz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wątpię, aby ktoś ci opisał obsługę Router OS. Tam trzeba wszystko samemu ustawiać. Musisz wiedzieć jak działa firewall, jakie pasma chcesz agregować itp Samo podłączenie jest proste, zasilasz go z POE i tyle. Zabawa się zaczyna potem....
Oczywiście jeżeli chcesz mieć całą sieć to musisz spiąć tego Mietka ze switchem albo innym routerem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresów IMHO nie ogarniesz konfiguracji tego Mikrotika. Spróbuj czegoś prostszego i sprawdzonego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router OS jest trudniej skonfigurować niż w przypadku routera TP-Linka którego nie polecałeś, ale sam posiadasz i nie narzekasz?
Widziałem jak wygląda konfiguracja tego routera TP-Linka i jest to dla mnie proste, przejrzyste. Czy w przypadku Mikrotika byłoby to dużo trudniejsze lub zajęło by więcej czasu skonfigurowanie go ze względu na słaby GUI lub inne trudności?
Może ktoś mógłby podesłać pare screenów lub link gdzie znajdę odpowiedź na pytanie jak skonfigurować połączenie z internetem w przypadku tego routera MikroTika AGL 5G?
EDIT i co masz na myśli ze spinaniem tego routera ze switchem lub innym routerem abym miał całą sieć? To ma być na użytek domowy, prawdopodobnie wszystko po WI-FI. Chodzi o to że miałbym gorsze wyniki prędkości? Tzn. bez switcha lub innego routera nie wykorzystałbym w 100% jego potencjału czy o co chodzi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresów TP Link włączasz i działa . Mietka włączasz , ustawiasz interfejsy, tzw bridge i obserwujesz ruch na interesie . Potem jak działa to dopiero konfigurujesz DHCP serwer i klienta. No może się tak okazać, że po prostu Cię to przerośnie. Sam mam 2 mietki i żeby one działały musiałem poświęcić kilka dobrych dni + robiłem konsystencje z kumplem, który jest sieciowcem.