Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

ROZWIĄZANE

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 60
  • 0

Jakie routery 5G na kartę sim i anteny zewnętrzne (jeśli potrzebna) polecacie? Budżet do 1200zł

Zrób testy na telefonie na aplikacji netmonster w miejscu gdzie miałby stać router i speedtest, najlepiej w godzinach 19-22

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

@ŁebDoInteresów Zdecydowanie zajdź problem z innej strony. Wybór modemu\routera to sprawa drugorzędna. Najpierw kupujesz startery operatorów i sprawdzasz na co możesz liczyć, co u Ciebie odbiera i jakie wyniki wyciągniesz. Doświadczenia kolegi "który mieszka 500 m dalej" o kant... Przypuszczam natomiast, że w Twoim przypadku wskazany będzie zestaw Odu-Idu, czyli z modemem zewnętrznym 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

@Rozlinapisał(-a)

Zrób testy na telefonie na aplikacji netmonster w miejscu gdzie miałby stać router i speedtest, najlepiej w godzinach 19-22

To strata czasu, od razu ci napiszę że są takie dwa-trzy miejsca na piętrze w domu gdzie prędkości, jak to na mobilnym oscylują zależnie od warunków pogodowych i przeciążenia nadajników (najczęściej przeciążone są między 19-22 jak wspomniałeś) od 0,50 do 30 Mbitów po 23:00, do 17:00 5-20 Mbitów/s

Kumpel miał jeszcze gorzej, dlatego zainwestował w sprzęt. Jak widać sam router dał kopa, a co dopiero zaskakujący jak na nasze warunki efekt końcowy który opisałem w pierwszym poście...   

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12098
  • 74

@ŁebDoInteresów  Ja kupiłem od Orange, bezpośrednio na stronie https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/tp-link/router-odu-idu-5g-tplink-ne211--hx510

Routery mają zwykły soft TP-Link, bez brandu operatora. Na dodatek tego HX510 można sprzedać:)  

• 98
  • 285
  • 0

@arthurnapisał(-a)

@ŁebDoInteresów Zdecydowanie zajdź problem z innej strony. Wybór modemu\routera to sprawa drugorzędna. Najpierw kupujesz startery operatorów i sprawdzasz na co możesz liczyć, co u Ciebie odbiera i jakie wyniki wyciągniesz. Doświadczenia kolegi "który mieszka 500 m dalej" o kant... Przypuszczam natomiast, że w Twoim przypadku wskazany będzie zestaw Odu-Idu, czyli z modemem zewnętrznym 

Najlepsze wyniki u pomarańczowego, patrz post wyżej, drugie miejsce zielony, trzecie różowy, czwarte fioletowy. 

Co do proponowanego zestawu, mógłbyś zaproponować konkretny sprzęt? 

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 60
  • 0

@ŁebDoInteresównapisał(-a)

@Rozlinapisał(-a)

To strata czasu, od razu ci napiszę że są takie dwa-trzy miejsca na piętrze w domu gdzie prędkości, jak to na mobilnym oscylują zależnie od warunków pogodowych i przeciążenia nadajników (najczęściej przeciążone są między 19-22 jak wspomniałeś) od 0,50 do 30 Mbitów po 23:00, do 17:00 5-20 Mbitów/s

Kumpel miał jeszcze gorzej, dlatego zainwestował w sprzęt. Jak widać sam router dał kopa, a co dopiero zaskakujący jak na nasze warunki efekt końcowy który opisałem w pierwszym poście...   

Robiąc test wiadomo jakie pasma są na danym bts i czy da się coś z niego wycisnąć, ewentualnie jaki sprzęt dobrać. Jeżeli jest przeciążony to inny operator. Jeszcze jaka lokalizacja. Pół sukcesu to właściwy sprzęt do danej lokalizacji a nie ślepo. Rób jak uważasz.

• 98
  • 285
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@ŁebDoInteresów  Ja kupiłem od Orange, bezpośrednio na stronie https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/tp-link/router-odu-idu-5g-tplink-ne211--hx510

Routery mają zwykły soft TP-Link, bez brandu operatora. Na dodatek tego HX510 można sprzedać:)  

Mógłbyś rozjaśnić mi nieco co chcesz powiedzieć przez to że te routery mobilne od tp linka mają zwykły soft tp linka? To odnośnie hostowania gier? Bo w domu mam jeszcze starożytną technologię ADSL2+ i co prawda tylko 1-2Mbity/s ale za to nat typ 2 i mogę włączać UPnP, tylko że prędkość jest tu problemem co jest raczej oczywiste 😄 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12098
  • 74

Są urządzenia na rynku z brandem. Np niektóre ZTE mogą mieć logo operatora, mogą być wykastrowane z funkcji itp. TP Linki NE211 to router, taki jak z wolnego rynku. Żeby było jasne, ja w żaden sposób nie namawiam Cię do tego sprzętu. Po prostu sam go używam i wg mnie jest całkiem ok.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

@atlas_cudownapisał(-a)

Ten polecany przez @atlas_cudow to sprawdzony sprzęt i mieści się w budżecie. Rozumiem, że nie masz zasięgu 5G w paśmie C? Ten download, który podawałeś jest dość skromny i to raczej przesądza, że modem zewnętrzny to must have. Brakuje natomiast od Ciebie parametrów sygnału RSRP, SiNR etc., żeby można było więcej powiedzieć. Ja na przykład korzystam tylko z internetu mobilnego i służy mi "jak światłowód" ale jestem w dobrym zasięgu i mogę korzystać bez przeszkód z routera 5G wewnętrznego i bez zewnętrznych anten. Wszystko zależy od tego co wokół siebie łapiemy. W każdym razie używam ZTE mc888 - sprzęt niezwykle stabilny, nie potrzebuje restartów tzn. nie łapie zwiech żadnych a kiedyś nawet ze 3 miesiące bez restartu pracował, przy czym nie stoi na półce miedzy książkami ani w szafce, tylko z obu stron ma wolna przestrzeń. A wyniki mam takie: 

Obraz 11.10.2025, godz. 20.54.png

• 98
  • 285
  • 0

Rozumiem, dzięki za garść cennych informacji 😉