- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wybór prędkości Światłowodu Orange i routera Funbox
W tym roku(nie wiem jeszcze kiedy dokładnie) przeprowadzam się do miasta,gdzie mieszka moja narzeczona i zamieszkamy razem w mieszkaniu po jej babci.Postanowiliśmy,że w mieszkaniu będzie zainstalowany Światłowód Orange.Na tej stronie: https://www.orange.pl/internet/internet-domowy jakie oferty Internetu domowego są dostępne ipodaniu miasta,ulicy,numeru budynku i mieszkania pokazuje mi,że na 24 miesiące pod podanymi danymi może być Światłowód Orange o prędkości do 1 Gb/s lub od 2 Gb/s do 8 Gb/s.Zależy nam na szybkim pobieraniu,wysyłaniu i szybkiej prędkości wifi.
Jaką prędkość światłowodu wybrać z routerem Funbox 10(na tym nam wstępnie zależy) i czy ten router będzie lepszy od Funbox 6 odnośnie wybranej prędkości światłowodu?
Dodatkowo zapytam: Czy wybierając ofertę światłowodu z Funbox 10 dla wybranej prędkości wystarczy w komputerze karta sieciowa 2.5G jaka jest zintegrowana na płycie głównej komputera jaki będzie w mieszkaniu?
Post poprawiony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lukcio40 wybierając opcję 8Gb/sek otrzymasz FB10 i warto przypilnować abys otrzymał model z Wi-Fi 7 w ofercie tylko dla nowych klientów
Na kompie osiągniesz tylko tyle jaka jest przepustowość karty w kompie, czyli 2,5Gb/sek
Co do modemu, są różne opinie i warto poczytać o stabilności FB6 i opcjach menu niedostępnych w FB10
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może lepiej wybrać światłowód do 2 Gb/s,gdzie w ofercie jest Funbox 10,ale nie wiem czy jest z WIFI 7 i wtedy karta sieciowa 2.5G jaka jest zintegrowana na płycie głównej komputera wystarczy by mieć prędkość do 2 Gb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FB10 ma tylko jedno złącze 10Gb. Resza To 1Gb, więc jeżeli masz więcej niż 1 komp, to musisz dokupić switch. Oczywiście wszystko zależy od potrzeb. Żeby zapchac łącze 2Gb to już trzeba mieć duże potrzeby, tym bardziej 8Gb. Twój wybór... Kwestia kasy...
Dodatkowo należy pamiętać, że jeżeli mamy w w ścianach kable LAN, to one muszą być wyższej kategorii niż 5E, jakie zwykle kładziono w ostatnich latach. 5E są do 1GB....