Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z montażem Internetu ADSL. Potrzebne połóżenie 20 metrów kabla.

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

Witam,
Mam następujące pytanie, pod moim adresem istnieje tylko możliwość montażu Internetu ADSL. Światłowód w tym rejonie planowany jest na koniec 2026 roku. Po podpisaniu umowy na 24 miesiące przyjechał do mnie technik i stwierdził, że do montażu wymagane jest położenie ok. 20m kabla telefonicznego przez ulicę, która nie jest jeszcze wyasfaltowana. Następnego dnia w statusie mojego zamówienia pojawiła się informacja "Zamówienie anulowane z przyczyn technicznych. Przepraszamy". Czy jeśli wybrał bym umowę bezterminową Orange podjęło by się montażu tego Internetu?

Doprecyzowałem nazwę tematu oraz przeniosłem z działu "Zakup nowej oferty" - moderator Wojciech.

4 ODPOW. 4

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20429
  • 59008
  • 799

Problem z montażem Internetu ADSL

@marian2931 w obecnej sytuacji po adnotacji technika raczej w ogóle nie podłączą Tobie usługi internetowej po kablu miedzianym, natomiast umowa zostanie anulowana.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7215
  • 29494
  • 232

Problem z montażem Internetu ADSL

Umowy bezterminowe mają niższy priorytet niż terminowe, więc jeśli myślisz że operatora do czegoś byś skłonił w ten sposób to jesteś w błędzie.
Tu jednak istota rzeczy to niechęć do położenia tego kabla. Żadna siła ich do tego nie zmusi, więc ci usługi nie założą z powodu braku możliwości technicznych, BMT. Zależnie od tego co właściwie podpisałeś albo teraz zostanie to anulowane albo wpakowaleś się w jakąś umowę zastępczą z której bez kar się nie wyplączesz.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14830
  • 60877
  • 753

@marian2931  jeśli nie ma gotowego przyłącza, to prawdopodobnie nie zainstalują Ci Neostrady. Dodatkowo, każdy przekop pasa drogowego wymaga ewidencji i pozwoleń. Dodatkowe koszty, których operator nie chce ponosić z powodu wycofywania się z technologii po miedzi 

Takie są realia 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2865
  • 10625
  • 58

@marian2931 nic to nie zmieni. Ułożenie rury HDPE pod drogą szutrową to nic szczególnego. Po prostu monterowi nie chce się tego robić bo to robota na cały dzień a kolegów do pomocy mu firma nie przydzieli. Kiedyś takimi sprawami "grubszymi" zajmowały się też kolumny kablowe. Dziś już ich nie ma.