Porównanie jakości obrazu i stabilności IPTV Orange vs satelita C+ – czy warto przejść?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 19
  • 0

Porównanie jakości obrazu i stabilności IPTV Orange vs satelita C+ – czy warto przejść?

O ile C+ sport 3 jest porównywalny bitrate to na sport 1 różnica o połowę. Chyba że o danym czasie zwiekszyli jakość z uwagi na mecz... Po analizie stwierdzam że wezmę usługę i będę testował. Zawsze mam 14 dni na odstąpienie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9399
  • 38533
  • 325

Te kanały mają VBR i nie były "mierzone" jednocześnie w obu technologiach - jak najbardziej zależy to od tego co leci. W dodatku ja nie widzę co leci bo nie mam tych kanałów. No i mogą jeszcze być duble z różną kompresją - nie mam za bardzo jak stwierdzić który jest przypisany do którego kanału, jak już pisałem.
W praktyce faktycznie niektóre kanały HD mają bitrate nawet kilkakrotnie mniejszy niż te "najlepsze". Większość kanałów ma zresztą stały bitrate, i mediana dla tych 200+ kanałów to jakieś 5,6Mb/s. Te sportowe są pod tym względem wyjątkowe.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3821
  • 17610
  • 95

Jeżeli chodzi o treść tego co leciało to na kanałach sportowych był jakiś event, czyli o ile pamiętam mecz żużlowy, mecz piłkarski i coś tam jeszcze. Na pewno nie było to jakieś studio sportowe lub reklamy. Odnośnie audio, to na sat też jest kilka ścieżek, ale pokazuje parametry tylko tej wybranej.  Tak naprawdę ze sportu oglądam najczęściej Eleven,  a tam jakość jest całkiem ok. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 188
  • 853
  • 4

By rozwiać swoje wątpliwości i przekonać się, że odpowiada usługa, najlepiej samemu przetestować. I podjąć decyzję, co dalej. Warto jednak pamiętać, ze to "odstąpienie do 14 dni", głównie w sprzedaży na odległość.

Co do Canal+ w Orange, wraz z pakietem klient otrzymuje też dostęp do serwisu Canal+ Online, więc te kanały można sobie ogarnąć bezpośrednio przez aplikację Canal+. Z której autor tematu, jak wspomniał wcześniej, i tak korzysta przy okazji oferty sat 🙂

Sam pakiet Extra TV w Orange wypada zdecydowanie lepiej, więcej kanałów w porównaniu do sat, w tym Eleven Sports, podstawowe Polsaty Sport oraz Canal+ Sport 5 z Canal+ 360. A IPTV to era do której zmierzają operatorzy płatnej telewizji, w tym platformy sat, które cześć kanałów udostępniają tylko online.

• 3821
  • 17610
  • 95

Aplikacja C+ Online jest również dostępna bezpłatnie w C+. Można oglądać na 2 lub 4 TV jednocześnie, w różnych lokalizacjach .

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9399
  • 38533
  • 325

@atlas_cudownapisał(-a)

Jeżeli chodzi o treść tego co leciało to na kanałach sportowych był jakiś event, czyli o ile pamiętam mecz żużlowy, mecz piłkarski i coś tam jeszcze. Na pewno nie było to jakieś studio sportowe lub reklamy. Odnośnie audio, to na sat też jest kilka ścieżek, ale pokazuje parametry tylko tej wybranej.  Tak naprawdę ze sportu oglądam najczęściej Eleven,  a tam jakość jest całkiem ok. 

Wszystko się zgadza, mój pomiar był z nocy, kiedy chyba nic tam nie leciało.

A co do audio to oczywiście, dodałem to tylko dla kompletności przekazu - nie wszyscy zdają sobie sprawę z tych technikaliów - i nie chciałem żeby ktoś pomyślał że może audio nie było uwzględnione.

Tak czy owak - IMHO parametry są w tej chwili w obu ofertach bardzo zbliżone, jedynie natura zakłóceń będzie decydowała o wrażeniach: przy SAT będzie to przede wszystkim jakość instalacji, w tym antena, jej ustawienie i ewentualne problemy pogodowe, a w przypadku światłowodu jakość LAN, w tym WiFi (jeśli ktoś upera się żeby dekodery łączyć bezprzewodowo) i ewentualne problemy po stronie dostawcy.

Wszystko to się w praktyce zdarza, ale jest tolerowalne. No chyba że dla kogoś dostępność sygnału TV 24/7 jest absolutnie krytyczna, ale w takim przypadku można chyba jedynie doradzić środki uspokajające.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 19
  • 0

Byłem w salonie i testowałem. Ogólnie jestem zadowolony. Nie ma pixelozy, płynność bardzo dobra. Kanały wolniej się zmieniają w porównaniu z ultrabox+ canal plus, ale też nie ma tragedi.

4k MULTI daje rade.

Zamówiłem online 2gb/s + extra, C+ super sport + polsat sport.

Bardzo wam dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 912
  • 3999
  • 6

Mam ultrabox+4k od 2019, moim zdaniem c+ już dawno powinien wymienić dekodery na nowsze bo te obecne hardwarowo po prostu nie wyrabiają.....
Do tego dochodzą wszystkie wady i zalety TV satelitarnej (koszty instalacji zależność od warunków atmosferycznych i wiele innych) jednak większość z tych wad można obejść aplikacją C+ online.

Sam exstra tv w orange na pierwszy rzut oka wygląda zdecydowanie korzystniej ale jeśli dodamy ceny pakietów dodatkowych to kwota  robi się kosmiczna na tyle że taniej jest kupić pakiet niezależny w innej aplikacji niż bezpośrednio od Orange. 

Wielokrotnie myślałem o zamianie TV sat od C+ na orange TV ale wolę czasem odpalić C+ online niż dość sporo przepłacać za paczkę c+ i c+ super sport w orange ale gdyby cena nie miała dla mnie znaczenia to wybrałbym orange tv. 

• 3821
  • 17610
  • 95

C+ ma w ofercie moduły CI. Mało popularne rozwiązanie ale dla mnie to  najważniejsze. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 912
  • 3999
  • 6

Jak ktoś nie potrzebuje multiroom to faktycznie moduł jest chyba najlepszy.

Jest jeszcze jeden bardzo ważny minus orange tv o którym nikt nie napisał:D jak pada internet to pada wszystko. 

Przy prędkościach typu 300 lub 600mb nikt mnie nie przekona że IPTV nie ma wpływu na obciążenie sieci, choć autor wątku mówi od 2GB  więc w tym wypadku powinno to być pomijalne.