Porównanie jakości obrazu i stabilności IPTV Orange vs satelita C+ – czy warto przejść?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Porównanie jakości obrazu i stabilności IPTV Orange vs satelita C+ – czy warto przejść?

Witajcie.

Temat wałkowany, ale mam dużą niepewność i proszę o pomoc.

Aktualnie posiadam satelitę canal +. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Mam możliwość przejścia na orange światłowód bo otrzymam promocję 6 x 0 w abonamencie. Proszę jednak powiedzieć jak to jest z tą jakością obrazu w porównaniu z sygnałem satelitarnym ?

1. Nie ma już pixelozy ?

2. Warto w to wejść ? 

3. Mój TV to 65 cali

4. Światłowód 1 Gb a 2 Gb ma wpływ na stabilność IPTV ?

5. Interesuje mnie dekoder 4K multi w multicast. Stabilny dekoder, czy restartować musimy co jakiś czas ? Jak się wiesza to proszę o potwierdzenie. Nie mam zamiaru odbierać telefonu od donowników że TV nie działa.

6. Orange wychodzi drożej w porównaniu z canal + (stały klient). Mnie interesuje jakość usługi i dtabilność.

Pozdrawiam serdecznie

6 ODPOW. 6

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3805
  • 17518
  • 95

Kiedyś miałem nieprzyjemność oglądać jakiś koncert na dekoderze Orange... W scenach dynamicznych doświadczenie było straszne. Być może to też kwestia samego telewizora bo to był jakiś Philips. U siebie mam C+ z sat i na razie nie zamierzam zmieniać, mimo że już jestem na nieokreślonym. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9392
  • 38468
  • 324

Ja nie narzekam na jakość IP TV. Nie widzę żadnych artefaktów. Przeszedłem z C+ Sat bez żalu bo miesiącu porównań na tym samym TV. Ale to było już kilka lat temu. Od tego czasu sporo się działo, i czasem jakość niektórych kanałów spadała. Teraz jest jednak wyraźnie lepsza niż była wtedy gdy rezygnowałem z TV SAT. Miałem zresztą dość odśnieżania anteny.
Które kanały cię interesują? Mogę podać ich szacunkowy bitrate.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 186
  • 847
  • 4

Zawsze można połączyć usługi. Od pewnego czasu Orange i Canal+ mają jakąś wspólną ofertę. W Canal+ kupujesz ofertę telewizyjną (z rabatem) wraz z Orange światłowód. I na spokojnie nadal korzystasz sobie z oferty sat Canal+, ale masz net z Orange.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Dziekuję za odpowiedź.

Interesują mnie kanały sportowe. Pełna paczka canal + (+ super sport) oraz polsat sport premium.

Aktualnie mam orange światłowód 1gb/s i nie miałem problemów od 5 lat.

Często oglądam przez aplikacje C+ online. Jeżeli w orange jest podobnie to będę zadowolony.

Ostatnio zadałem pytanie do chata GPT i odpowiedział mi że np. Bitrate 8mb/s w C+ z satelity może być lepsze od 15 mb/s z iptv. Dlatego na wzór doktora google lepiej iść do specjalisty jak szukać informacji po internecie.

Będę ci bardzo wdzięczny za udzielenie bitrate i jakości tv. 1080p ?

Pozdrawiam serdecznie

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9392
  • 38468
  • 324

Bitrate można oczywiście ocenić tylko orientacyjnie, ale ranking kanałów mimo to jest wiarygodny. Co ciekawe, oprogramowanie do tej analizy napisał mi co prawda ChatGPT, ale że tak powiem, pod moim światłym kierunkiem. Dane są wiarygodne.
W innym wątku pisałem o ogólnym obrazie sytuacji, a skoro pytasz o kanały sportowe, to dobra okazja żeby napisać co następuje. Grupa kanałów które mają bitrate wyraźnie wyższy niż przeciętne HD jest stosunkowo niewielka i ich ranking jest dość stabilny. Dokładne wartości oczywiście się zmieniają, i w przypadku tych kanałów jest to VBR, jednak ranking jest stale podobny. W tej chwili dla tej grupy kanałów (nazywam je sobie HQ) wygląda on tak:
od 9.001 Mb/s
do 15.306 Mb/s
TVP1 HD VBR
TVP2 HD VBR
TVP2 HD test TMUX
CANAL+ SPORT 4 VBR
Eurosport 1 VBR
Eurosport 2 VBR
TVP Sport HD
TVN HD VBR
CANAL+ SPORT HD VBR
Canal+ Extra 1 HD VBR
Canal+ Extra 2 HD VBR
Eleven Sports 1 HD VBR
Eleven Sports 2 HD VBR
Eleven Sports 4 HD VBR FEC
Eleven Sports 3 HD VBR FEC
Polsat Sport Premium 1
Polsat Sport Premium 2
Jak widzisz kanały sportowe, zwłaszcza te premium Polsatu są w czołówce. Do tego dochodzi jeden kanał 4k sportowy, ale z paczki Eleven - on ma zdecydowanie najwyższy bitrate spośród całej oferty, konsekwentnie nieco ponad 25Mb/s.
Oczywiście są też kanały słabszej jakości, przykładowo Polsat Sport 1 HD ma w tej chwili ledwie 3.671 Mb/s i z trudem kwalifikuje się jako "HD".
Dla porządku - mówimy tu o szacunkowym bitrate samego strumienia wideo, bez zdekodowania trudno jednoznacznie ocenić ile z tego schodzi na dane "pomocnicze" - trochę wróżąc z fusów można się spodziewać że prawdziwe wartości są jakieś 10% niższe. Rozdzielczość to oczywiście FHD, zapewne 25fps (tak ma te kilka kanałów które da się oglądać bez rozkodowywania).

PS. W sumie jeśli już masz internet FTTH od Orange, to istnieje (niewielka) szansa, że sam możesz sprawdzić co nieco.

PS1. Kanały z paczki C+ generalnie w tej chwili tak się przedstawiają:

4K IPTV TL: 20.476
360 HD IPTV: 5.443
>>1 HD: 5.544
Dokument HD: 5.545
Domo HD FEC: 5.033
Extra 1 HD: 5.29
Extra 1 HD VBR: 11.811
Extra 2 HD: 5.311
Extra 2 HD VBR: 11.813
Extra 3 HD: 5.288
Extra 4 HD: 5.288
Extra 5 CBR: 5.29
Extra 6 CBR: 5.29
Extra 7 CBR: 5.287
Film HD: 5.453
Kuchnia HD FEC: 5.035
Now HD: 6.056
Premium HD: 5.447
Seriale HD: 5.441
Sport 2 HD: 5.857
Sport 2 HD VBR: 4.8
Sport 4 HD IPTV: 6.076
Sport HD: 5.443

Nazwy według danych ze strumienia, ale oficjalne nazwy kanałów powinno dać się bez problemu zidentyfikować. Widać też "duble" znacznie różniące się jakością. Nie potrafię w prosty sposób przypisać ich do numeracji kanałów dekodera (bo nie mam tego pakietu więc dekoder odmawia przełączenia na nie, a tylko on wie co ma jaki numer).

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3805
  • 17518
  • 95

Jak nie zapomnę to jutro sprawdzę bitrate kanałów z sat dla porównania.