Orange nie widzi zasięgu światłowodu a inni już oferują

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 10
  • 0

Witam. Jakiś rok temu latem Netia zrobiła u mnie w budynku infrastukturę światłowodową i oferuje nawet do 2gb /s więc to raczej jest FTTH. Sąsiedzi już od nich nawet mają światłowód (zrezygnowali z Orange).

Na początku myślałem, że to tylko kwestia czasu zanim Orange zacznie oferować światłowód i czekałem naiwnie.

Niestety nawet dzisiaj w ofertach widnieje tylko te 80 mb/s i informacja, że pod moim adresem światłowodu od Orange (jeszcze) nie ma. Gdy rozmawiałem na czacie, to doradca po prostu powiedział mi, że u nich widnieje "brak zasięgu FTTH" albo coś podobnego.

Nawet kilka dni temu z Orange dzwonili by przedłużyć umowę i oferować mi coś, a ja do nich mówię, że chyba na netie przejdę bo Orange światłowodu nie oferuje mi, a na to kobieta ze słuchawki do mnie, że u mnie możliwości nie ma i że mogę przejść na 80 mb (już mam do 80 mb, więc ona chyba nawet nie wiedziała nic o kliencie). Sąsiad zanim przeszedł na Netię to też był u Orange w salonie i mówił, że u nas już możliwość jest a oni, że oni dopiero za rok albo dwa myślą takie rzeczy. Dodam, że pod moim adresem wcześniej, krótko po założeniu tej całej infrastuktury na czacie doradca mówił, że status jest "oczekuje na oddanie", a po styczniu zmieniło się na zwykłe "brak zasięgu".

Miał ktoś kiedyś podobną sytuację? Czy coś można zrobić? Czy Orange i Netia nie współpracują ze sobą w takich sytuacjach? Dodam jeszcze, że plus także dzwonił z ofertą podłączenia światłowodu.

Czy ktoś miał taką samą sytuacje? 

8 ODPOW. 8

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5967
  • 57

@Someboy  najprawdopodobniej Orange się jeszcze nie dogadał z właścicielem infrastruktury w sprawie korzystania z łącza. Możesz sprawdzić wszystkie możliwości pod Twoim adresem na internet.gov.pl.

• 3
  • 10
  • 0

Też tak sobie myślałem, ale zastanawia mnie to ich "brak zasięgu". Tak jakby ich baza danych nie była zaaktualizowana czy coś

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5967
  • 57

@Someboy  nie świadczą usługi to nie mają zasięgu. Nie ma ich jeszcze na tym łączu.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15601
  • 64216
  • 825

@Someboy  według mnie to wina Netii 

Nie przesłała adresu do Orange jako gotowy do sprzedaży. To kwestia operatora sieci, bo niby skąd Orange ma wiedzieć, gdzie Netia chce udostępnić sieć?

• 3
  • 10
  • 0

@agat13 Możliwe. Ja natomiast myślałem, że skoro sąsiedzi idą do salonu Orange i dzwonią i zgłaszają, że u nas już jest, to oni będą już wiedzieć. Dla mnie to jest trochę dziwne, bo wygląda to tak jakby Orange nie zależało. Zwłaszcza kiedy powiedzieli, że oni dopiero najwyżej za rok lub dwa. A przecież oni po prostu wkońcu tutaj potracą klientów w całej okolicy, bo oni ten światłowód to na całej ulicy we wszystkich budynkach prawie robili.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15601
  • 64216
  • 825

@Someboy  tak jak napisałem, to według mnie niedopatrzenie Netii. Z drugiej strony, może właśnie że względu na jakieś plany własne Orange nie chce zajmować sieci Netii, lub Netia nie chce udostepnić adresu dla Orange? 

Tego nie dojdziesz, bo to umowy miedzyoperatorskie regulują 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8702
  • 35170
  • 294

Krótka piłka. Nie przedłużaj umowy, weź ofertę na FTTH od tego kto ją oferuje. Netia nie ma obowiązku udostepniania infrastruktury którą wybudowała nikomu. Orange raczej nie będzie jej dublował. Szanse .na szybką zmianę sytuacji są niewielkie. Nie ma na co czekać.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1354
  • 3338
  • 31

@Someboy  orange nie korzysta z sieci netii (moze jakies sporadyczne przypadki). jeżeli zalezy Ci na ftth to nie czekaj i skorzystaj z tego operatora. jak się kiedyś sieci zdubluja OPL i netii to po prostu zmienisz operatora jak Ci bedzie zależeć. umowa szybko minie