Orange 8 Gbps a widoczność z zewnątrz

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 9
  • 0

Witam

Zastanawiam się nad podłączeniem internetu w opcji 8 Gbps ze względu na duży upload w tej usłudze Orange i możliwość w miarę bezproblemowego podłączenia własnego routera w szafce podściennej do ONT. Jednak zastanawia mnie jak to jest z łączeniem się z zewnątrz w tej usłudze. W UPC udało się to ustawić zdejmując NAT z routera oraz konfigurując delikatnie router ustawic tak, że mogę się bez problemu łączyć z NAS z zewnątrz. Używam tez P2P, gdzie mój host jest widoczny bez problemu. Jak to wygląda w usłudze 8Gbps w Orange?

5 ODPOW. 5

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35076
  • 293

Do tej usługi nie dostaniesz ONT I własnym ruterem możesz co najwyżej za FB10 się posiłkować. Raczej nie o to ci chodzi.

PS. Łączenie z zewnątrz poprzez FB10 jest też oczywiście możliwe. FW można konfigurować, porty przekierować się da. Konfiguracja z IPv4 daje publiczny IP, więc takie rzeczy działają, co najmniej kilku kolegów ma podobnie rzeczy skonfigurowane, choć niekoniecznie na tym Funboxie.

• 3
  • 9
  • 0

Akurat wczoraj dzwoniłem do konsultanta, jeszcze zwlekam z podpisaniem umowy online zanim upewnię  się co do tego i wspomniałem, że chce ONT. Jakiś technik w czasie rozmowy (pierwszy konsultant nie był pewien czy to możliwe) nie protestował w tej kwestii i zapisał w uwagach do umowy, że chce ONT, a z tego co z nim rozmawiałem wywnioskowałem, że nie ma raczej z tym większego problemu. Może dlatego, ze to warszafka a blok ma swoją instalacje światłowodową (nowe osiedle).

Do tego jeżeli będą chcieli klienta utrzymać, to światłowód jest doprowadzony do szafki podściennej i najzwyczajniej w świecie FB tam się nie zmieści, gdyż szafka jest głeboka na jakieś 6 cm.

• 8672
  • 35076
  • 293

ONT jest, ale do umów do 1Gbps, ponieważ port eternetowy w nim jest gigabitowy. Tak przynajmniej było dotychczas. Może się zmieni, ale wątpię żeby już się było zmieniło.

• 3
  • 9
  • 0

No nic, najwyżej odmówię instalacji i się rozwiąże umowę 😉

• 8672
  • 35076
  • 293

Nikt cię nie zmusza.

FYI, pytałeś o dostęp z zewnątrz, nie o dostępność ONT. Dostęp z zewnątrz jest dość bezproblemowo konfigurowalny, a niezależnie od tego czy dostaniesz ONT czy nie, za wynajem Funboxa i tak musisz zapłacić. Kwestie techniczne, czyli jak to wszystko popodłączać są w kompetencji technika. Koniecznie daj znać na czym stanęło.