- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Światłowód oraz TV na infrastrukturze PŚO
Umowy są negocjowane (teoretycznie) indywidualnie, więc co do tego jaką umowę Ci się uda wynegocjować to tylko mogę kibicować.
Natomiast bardzo wątpię, żeby dało się za darmo mieć multiroom; jeśli masz IPTV i wynajmujesz dekoder, to za korzystanie z apki płacisz jak za multiroom. Kiedyś tak nie było, ale już jest od jakiegoś czasu. Ale YMMV.
Co do opóźnień. Otóż czas jest względny i nie ma czegoś takiego jak brak opóźnień. Jakieś są zawsze. Na różnych kanałach różne, w różnych technologiach dosyłu różne. Ale zwykle te różnice są znikome. Najmniej jest w DVB "naziemnym", i jeśli do niego odnieść poszczególne sposoby dosyłu IP TV w Orange, to sprawa wygląda tak. Typowe opóźnienie w wyświetlaniu sygnału przez dekoder w stosunku do tego samego kanału z DVB jest rzędu kilku sekund, w transmisji multicast. Trochę się to różni pomiędzy kanałami, ale generalnie jest to drobiazg. Natomiast sygnał unicast ma dobrze ponad 20 sekund "straty" i odpowiednio później jest prezentowany.
Za część tego opóźnienia odpowiada sam dekoder (buforowanie etc.) ale w przypadku różnicy między unicast a multicast chodzi o faktyczne przesunięcie w czasie transmisji. Niestety nie należy się spodziewać zmiany w tym zakresie.
Tak więc mając dekoder Multi 4k i apkę Orange TV, na dekoderze wszystko będzie o prawie pół minuty wcześniej.
Nawiasem mówiąc da się udowodnić, że multicast mógłby mieć jeszcze mniejsze opóźnienie - kanały które są niekodowane można wyświetlić na własnym sprzęcie ociupinkę szybciej niż robi to dekoder. Ale to raczej bez praktycznego znaczenia. Liczy się ta główna, prawie półminutowa różnica którą na pewno trzeba brać pod uwagę.
PS. Dla porządku napiszę jeszcze które urządzenia (tak, to od sprzętu zależy, nie od umowy) dostają sygnał unicasta które multicast. Wszystkie nie-androidowe dekodery zwykle dawane tylko do umów starego typu (czyli w zasadzie tylko Samsung ICU100 i Sagemcom IWU200, w zeszłym tygodniu widziałem jak wydawano komuś ICU100 w "salonie", mimo że przecież oficjalnie nie ma go w ofercie) oraz dekoder Multi 4k dostają sygnał multicast czyli klasyczny strumień pakietów UDP dostarczany z intranetu operatora (sygnał do internetu nie wchodzi i żeby go odebrać internet nie jest nawet potrzebny, ale żeby go rozkodować dekoder musi się w internecie autoryzować). Natomiast dekodery Stream 4k (już raczej nieoferowany) oraz Duo, a także apka Orange TV uruchamiana na własnym sprzęcie z Android TV (ma być dostępna też pod inne systemy TV ale na razie nie jest) dostają sygnał unicast - to znaczy normalny streaming po https z serwerów operatora w internecie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki wszystkim za cenne informacje. Myślę że pomogły mi one podjąć decyzję 🙂 Zawsze jest możliwość odstąpienia od umowy jakby było coś nie tak. Zdam relację jak już mi podłączą co by zostawić jakieś info dla potomnych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mangodnapisał(-a)
...
zależy mi głównie na sportowych (Eleveny, Polsat Sport i paczka C+)
...
Eleveny i Polsat Sport są zawsze w czołówce - wszystkie w zasadzie nadają w podwyższonej jakości. Natomiast z C+ jest różnie - niby też przynajmniej niektóre mają VBR, ale do czołówki nie zawsze wchodzą. Teraz akurat jakieś tam są, więc wygląda to dla ciebie optymistycznie.
Ostatni pomiar wideo bitrate dla czołówki kanałów HD o "podwyższonej jakości" (marketingowcy nazywają to czasem super HD a ja sobie je oznaczam HQ, ale to jest normalny 1080p, 25fps tyle że z nieco mniejszą średnio kompresją) wygląda tak (ranking od najsłabszego do najmocniejszego):
HQ: 16 kanałów,
od 9.001 Mb/s
do 17.972 Mb/s
-
TVP1 HD VBR
-
TVP2 HD VBR
-
CANAL+ SPORT 3 VBR
-
Eurosport 2 VBR
-