- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oferta Orange internet światłowód (ewentualnie plus abonament komórka)
No tak, ale tutaj u Ciebie to jak z tego wynika, to zostawiałeś wszystko tak samo jak było, tak? Ewentualnie pewnie zamieniłeś w nowej umowie inny numer komórkowy. Myśmy tak samo robili parę lat temu, też po śmierci osoby na którą była umowa, po prostu poszło się z aktem zgonu, umowa anulowana, zawarcie nowej od razu, dokładnie wszystko tak samo (jeszcze wtedy nie było światłowodu, ale inne sprawy tak samo, plus inny numer komórkowy), a sprzęt oddałem do salonu po paru dniach. I w sumie też było w miarę sprawnie, poza tym, że tego co kojarzę to wtedy nie dostaliśmy w salonie sprzętu i internet nie był od razu, więc było 1-2dni bez dostępu do internetu. Dopiero na następny dzień, albo po dwóch dniach przychodził technik i to on podłączał sprzęt. Natomiast ze stacjonarnym to tak jak piszesz, było dluższe oczekiwanie, bo by utrzymać tamten stary numer to trzeba było zaczekać, był początkowo jakiś taki inny numer i chyba do 2tygodni trwało aby podstawić ten który mieliśmy wcześniej. Tylko to było parę lat temu, więc nie wiem czy aktualnie coś się nie zmieniło.
Tylko teraz u mnie to jest jednak tak, że telewizja i stacjonarny są mi niepotrzebne, więc planowałem z tych opcji zrezygnować, by trochę ten rachunek był mniejszy, czyli tak jakby nie wchodzę dokładnie w to samo co było. Pierwsza myśl była tylko internet, widziałem właśnie opcje tego 300mb/s za 65zł i pół roku za darmo, to wydawało mi się, że byłoby ok. Trochę rozważałem komórkę, ale pamiętałem z dawnych lat, że tutaj się pisało o tym, że są jakieś problemy by potem zachować numer po wyjściu z Orange Love. Natomiast w salonie mam wrażenie, że mi jakąś dziwną ofertę zaproponował, która mi z niczym kompletnie nie gra, tzn. online są inne oferty, korzystniejsze (takiej w ogóle nie widzę), plus nie rozumiem, czemu taka prędkość jak mam aktualnie nie jest objęta żadną promocją w stylu darmowych miesięcy (w salonie, bo online oczywiście jest) i że dlatego lepiej szybszy internet, ale wtedy cenowo to wychodzi prawie tak jak aktualnie mam z tv, więc to nieopłacalne totalnie (115zł w propozycji w salonie do 120zł płaconych aktualnie z tv), bo podejrzewam (chociaż nie znam się na technicznych sprawach) ale że z tego 600mb/s to totalnie nie wykorzystam tych możliwości). Też mowa o opłacie za modem 10zł, gdy online pisze o 4,99zł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oferta Orange internet światłowód (ewentualnie plus abonemat komórka)
Moja propozycja:
Bierzesz akt zgonu i mówisz że chcesz wykonać cesję, ale taką prawdziwą z przejęciem istniejących usług, a nie odłączenie i włączenie. Tak cesja love jest możliwa od kliku miesięcy, ale konsultanci kręcą bo dostają prowizję od nowego. Tak więc cesja bez żadnych przerw w dostawie, potem, umowę piszesz że i tak masz na czas nie określony, więc zlecasz rozbicie pakietu na np tylko internet. Potem w każdej chwili możesz wrzucić komórkę. Cenowo jest jak jest.
Przy opcji odłącz włącz jak inni pisali to loteria. Ale też pewne bonusy w tym jakieś tam darmowe mc itd. Ponownie będzie opłata aktywacyjna 60 zł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kamas211napisał(-a)
Ok, czyli widzę, że jednak mogą być różne problemy... I jeszcze w sumie ta niespecjalna oferta o której pisałem w pierwszym poście. Pewnie jeszcze wybiorę się do innego salonu, zobaczyć co mi powie i zaproponuje inna osoba. Pasowałoby mi to załatwić w grudniu, bo stara umowa jest jeszcze gdzieś przez tydzień, najwyżej jeszcze potem opłacę wyższą fakturę po przejściu tej umowy na bezterminową, ale dłuższy czas nie ma co tego ciągnąć.
A czy to tak horrendalne koszty ta umowa bezterminowa, żeby ich nie udźwignąć przez jakiś czas? A mitrężenie czasu na tour de salon? Popatrz ile jest wszystkich innych kosztów, nie tylko finansowych, związanych z czyimś odejściem. To jest jeden z ich składników, wcale nie najcięższy. Podejdź do tego spokojnie, bo w pośpiechu podejmuje się złe decyzje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem, nie ma jeszcze wystawionej faktury, ale z tego co tam coś widziałem w "moj orange" to pokazuje 144zł, ale ostatecznie niby jest 134zł, pewnie po odliczeniu rabatów. Tylko to też jest, że wiadomo, że tu też będzie utrzymywanie telefonu komórkowego z którego nikt już nie korzysta, telefonu stacjonarnego (z którego ogólnie prawie się nie korzystało, ale wiadomo, że musi być przy Orange Love) i telewizji, która aktualnie od miesiąca praktycznie nie jest używana. Oczywiście żałuję, że nie udało się przedłużyć umowy, wtedy tam były 4 pierwsze miesiące za darmo i jakby się przedłużyło np. ten ponad miesiąc temu to bym pewnie teraz te 3miesiące zrobił tak jak piszesz i sobie na spokojnie wszystko próbował ogarnąć. Ale wiadomo jak to jest, choroba, nagle gwałtownie stan pogorszył, to się nie myśli akurat o przedłużaniu umowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Są plusy i minusy obu rozwiązań. Przy cesji i czasie nieokreślonym lub przedłużeniu warunki najczęściej standardowe (choć ostatnio w MO mialem 4x0 przy przedluzeniu 300). Plusem jest natomiast brak lub niższa opłata za dzierżawę sprzętu i gwarantowana ciągłość uslugi.
Przy odłączeniu i ponownym odłączeniu zazwyczaj rabaty na abonament są dostępne w trybie ciągłym, ale jest aktywacja, 60 na pewno wystartują opłaty za dzierżawę nowowydanego sprzętu no i ryzyko przerwy w świadczeniu. Trzeba będzie też umawiać się z technikiem do tej wirtualnej instalacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem, że ta cesja, to by było po prostu przejęcie tej aktualnej umowy na mnie, czyli tej bezterminowej za te 134zł z tym nieużywanym numerem komórki, telewizją itp. I po prostu przy tym się zostaje, przy tym samym sprzęcie, nic się nie zmienia, tak? Czy ewentualnie po cesji jest możliwość przedłużenia na umowę tę 2letnią i niższymi opłatami, czyli np. powrotem do tych 120zł i ewentualnie podmienieniem numeru komórkowego? Albo ewentualną zmianą umowy na sam internet i telefon czy jednak po prostu musi zostać tak jak było?
@marcin0216piszesz, że miałeś w MO przy przedłużaniu 300mb/s opcję 4miesiące za darmo, u nas było tak samo. Tzn. właściwie niewiele ponad miesiąc temu mieliśmy przedłużyć właśnie na takich warunkach, wszystko zostawało tak jak było, kwota także, ale te 4miesiące miało być za darmo, ale niestety właśnie nastąpiło nagłe pogorszenie zdrowia i się nie zdążyło. Tylko to była opcja online przez MO, nie wiem czy w salonie też by taką oferta była.
Właśnie, bo tutaj w salonie też nic nie było o aktywacji tej 60zł. Jak parę lat temu też załatwialiśmy sprawę po śmierci, to nie płaciliśmy za aktywację. Natomiast jeśli chodzi o sprzęt, to w salonie mówił mi o 10zł za modem, online widzę 4,99zł, więc nie wiem skąd ta różnica, natomiast na starej umowie mam wrażenie, że w ogóle tego nie było. Tak w ogóle mam rozumieć, że te 5-10zł za sprzęt to trzeba też sobie doliczyć do tej kwoty, która pojawia się w ofertach online, bo ona nie jest tam od razu wliczona?
I teraz w sumie jak czytam co napisałeś, to właśnie sam już nie wiem co mi proponował konsultant w salonie. Bo z jednej strony podawałem mu numer przy tej aktualnej umowie, bo chciał zobaczyć jak to tam wygląda i mówił coś o tym jak dobrze zrozumaiłem, że może są jakieś rabaty czy coś. Ale z drugiej strony zaproponował ofertę, której ani nie widzę online dla nowych klientów, ani nie było jako oferta dla nas przy przedłużaniu. Do tego z jednej strony internet miałby być właściwie od razu, bez przerw, sprzęt miałbym dostać w salonie i sam go sobie podłączyć, czyli bez technika, z drugiej nie było też mowy o żadnej opłacie aktywacyjnej, ale już za sprzęt tak jak pisałem, powiedział, że stary idzie do zwrotu, ale za nowy modem będzie 10zł miesięcznie. Tylko, że to chyba nie może być jako cesja, bo wtedy jak rozumiem po prostu zaproponowałby mi takie same warunku jakie mam teraz, dokładnie ten sam pakiet i sprzętu nie musiałbym zwracać, tak?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, cesja to przepisanie usługi na Ciebie, w tym stanie, w którym jest obecnie.
Po jej dokonaniu, możesz zostać na czasie nieokreślonym, możesz przedłużyć na 120, możesz przedłużyć na sam internet z komórką, to już Twój wybór. Podmiany numeru komórkowego dokonaj jak już usługa będzie na Ciebie, ale przed przedłużeniem umowy. Później, w trakcie umowy nie będzie to możliwe.
4m. wyświetlały mi się jeszcze w ten poniedziałek. Więc myślę, że warto obserwować MO/stronę orange.
Co do dzierżawy już od dłuższego czasu ona funkcjonuje na poziomie 4,99 za urządzenie dla nowowydanych sprzętów. Salon mówiąc 10 zł mógł mieć na myśli zaokrąglenie opłaty za oba sprzęty - router i dekoder. Natomiast jeśli otrzymałeś sprzęt dawno temu i na fakturze nie masz za niego opłaty lub masz niższą (1, 3,99, itp.), to przy zachowaniu obecnego sprzętu opłata się nie zmienia również po przedłużeniu umowy.. Zatem robiąc cesję i przedłużając, możesz mieć 120 zł za obecny pakiet lub 95 zł bez telewizji i voipa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kamas211napisał(-a)Raczej średnia opcja, bo tak jak pisałem,akutalna umowa i tak się kończy za około tydzień (nie zdążyliśmy przedłużyć), więc wiadomo, że będzie się to wiązało z podniesieniem opłaty miesięcznej.
Ale co mieliście "zdążyć"? Przecież umowy terminowe same się przedłużają, przechodząc na nieokreślone. IMHO nic nie musisz robić, a już na pewno nie musisz się z tym spieszyć. Cenowo nic albo niewiele zyskasz. A potencjalnych problemów sporo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131Z tym zdążeniem to chodziło po prostu, że umowę mieliśmy właśnie przedłużać, a jakby była przedłużona, to teraz byłby ten okres 4miesięcy za darmo i nadal 120zł, więc faktycznie trochę pewnie miałbym poczucie, że jest więcej czasu by załatwiać, dobrze się wszystkiego dowiedzieć itp. Tylko to tak właśnie teoretycznie nic nie muszę z tym robić i umowa się sama przedłuża, ale jednak jak wspominałem w tym pakiecie jest abonament komórkowy z którego się nie będzie korzystać i też wzrasta cena. Więc pewnie tak, jeden-dwa okresy rozliczeniowe można jeszcze poczekać, ale ogólnie ciągnięcie tego dłużej niespecjalnie ma sens, bo trochę by wychodziło tak, że płaciłbym te 135zł właściwie za sam internet i ewentualnie tv jakby już od czasu do czasu włączył, co ostatnio zdarza mi się rzadko (no bo to nie jest moja komórka w tej umowie, więc wiadomo, że nie będę z niej korzystał).
@marcin0216W sumie ciekawe, że tej opcji z cesją nie proponują w salonie. A ze sprzętem to nie wiem, tzn. mieliśmy ten od 2lat właśnie, jak wszedł światłowód i nie wnikałem nigdy jakoś szczegółowo w fakturę, bo się płaciło te 120zł, czyli tyle ile miało być i tyle też ile się płaciło dawniej, po prostu się nic nie zmieniało jeśli idzie o kwotę w ostatnich latach, mimo nowych umów czy wymian sprzętu. Natomiast w salonie była mowa o 10zł (tyle też miałbym płacić przez pierwsze 4miesiące) za sprzęt, tylko że tam w grę wchodził tylko modem, bo to miałaby być opcja bez tv i dekodera. A na stronie jest mowa o 4,99zł. Do tego potem była mowa o 115zł/m, gdy na stronie ta sama oferta jest za 105zł/m (chyba że tu wszystko rozbija się o opłatę za modem, która w oferta online nie jest od razu doliczona?).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No tak... Niestety z tymi ofertami jest chyba specjalnie tak namieszane, żeby za cholerę się nie zorientować. Tutaj niektórzy orientują się odrobinę lepiej od innych co jest lub może być dostępne, ale ostatecznie i tak musisz w jakąś interakcję z oficjalnym reprezentantem wejść. Ważne żeby dobrze trafić.
Powodzenia.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »