Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód Orange na sieci innego operatora

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 13
  • 39
  • 0

Czy ktoś korzysta ze światłowodu Orange ale przez sieć Play?

Dziś otrzymałem bardzo ciekawą ofertę świąteczna na 1GB/ s i telewizję i zastanawiam się czy warte jest to grzechu.  Proszę o opinię 

* Temat przeniesiony z Internet domowy + doprecyzowanie nazwy - Bartłomiej

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 604
  • 2555
  • 14

Z dużych graczy tylko Orange i chyba Netia dają publiczne IP.  Jest to wymagane do usług w sieci lokalnej, np właśnie kamer czy NAS.  Do niektórych gier również... Prywatne IP prędzej, czy później przyprawia kłopoty.  W dużym skrócie, nie chcesz kłopotów, weź Orange. Za jakiś czas podziękujesz za tę poradę:)

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

22 ODPOW. 22

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19797
  • 57313
  • 781

@Adam7777 jedyną styczność jaką mam z Orange, to na łączach Orange internet, ale od innego operatora. Wybór padł ze względu na cenę i problemy z podłączeniem Orange.

Jeżeli jesteś w takiej sytuacji, że możesz skorzystać z oferty operatorów na łączu play, to proponowałbym porównać oferty i wybrać najkorzystniejszą. 

• 14344
  • 58954
  • 721

@Adam7777  Orange korzysta z sieci kilkunastu operatorów infrastruktury. Są pewne ograniczenia prędkość lub czasem zgrzyty obsługi we na styku dwóch operatorów, ale generalnie raczej to działa... Lepiej brać usługi jednego operatora, który jest właścicielem sieci. 

Jak nie ma innej ciekawszej oferty warto brać to, co jest... 

• 19797
  • 57313
  • 781

Też jestem za tym, aby brać usługi tego operatora, który jest właścicielem sieci. Zrobiłem jednak wyjątek w jednej lokalizacji i nie narzekam na wybór innego operatora niż właściciel sieci.

• 13
  • 39
  • 0

Tak naprawdę różnica jest w cenie i ofercie programowej 🤔. Z tego, co się dowiedziałem, Play dzierżawi od Orange światłowód, a w sieci Orange oferuje prędkość tylko do 1 Gb/s. Czyli czy brać Play? 🤔 #Play #Orange #Światłowód #Internet #Cena #Oferta

Ze sprzętu Play oferuje play box net router wi-fi/mesh , ciekawe jak się to ma np. do Funboxa 6. 

Obecnie do Funboxa 6 mam podłączony switch a do niego 2 Unifi.

________

* Scalenie + edycja wpisu - Bartłomiej

• 604
  • 2555
  • 14

Pod kątem jakości usługi zawsze powinno być to samo. Net będzie działał niezależnie od operatora. Zastanów się lepiej, czy chcesz Play pod kątem routingu.W  Play, TMO czy gdzieś tam zawsze będziesz za NATem. W Orange będziesz publicznie...

• 13
  • 39
  • 0

"W  Play, TMO czy gdzieś tam zawsze będziesz za NATem. W Orange będziesz publicznie..." Możesz mi tą kwestię wytłumaczyć, jak wspominałem obecnie mam w domu dwa Unifi i swich pod który jest podpięty domofon, kamera, alarm.... . Syn gra na konsoli a ja oglądam w sieci i tyle.

• 14344
  • 58954
  • 721

@Adam7777  potwierdzam i zwracam uwagę na to co napisał @atlas_cudow 

Publiczne adresy IP i jeden operator. To przewaga Orange. 

Poproś przy instalacji o zewnętrzny ONT i nawet własny router podłączasz....

Ja bym nie szefla winne warianty 

Publiczny adres to dostęp z zewnątrz i przewaga w grach na konsoli 

• 604
  • 2555
  • 14

Z dużych graczy tylko Orange i chyba Netia dają publiczne IP.  Jest to wymagane do usług w sieci lokalnej, np właśnie kamer czy NAS.  Do niektórych gier również... Prywatne IP prędzej, czy później przyprawia kłopoty.  W dużym skrócie, nie chcesz kłopotów, weź Orange. Za jakiś czas podziękujesz za tę poradę:)

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1682
  • 13558
  • 2

Czytam Was z wypiekami na twarzy i ślinię się, że to Orange na światłowodzie lokalsa dałby mi więcej niż starą miedź. Czy taki wariant (nie cenowo) w prędkości byłby dobrą alternatywą i czy taki układ jest możliwy ze strony Orange? Czytałem gdzieś, że to w 2025 r. będzie standard. A może się mylę?