Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2320
  • 8815
  • 33

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

Skalować można coś, co jest ... skalowalne. Czy jest? Zawsze gdzieś jest sufit. Pytanie, jak nisko i ile trzeba zainwestować, żeby go podwyższyć.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1820
  • 7927
  • 65

@pirenejnapisał(-a)

Skalować można coś, co jest ... skalowalne. Czy jest? Zawsze gdzieś jest sufit. Pytanie, jak nisko i ile trzeba zainwestować, żeby go podwyższyć.

Trochę nie ma wyjścia bo klientów przybywa a w przyszłości będzie więcej 4K. Ale jeżeli w unicast nie ma problemu a w multicast jest, to dla tej teorii skalowania wydaje się że powinno być odwrotnie (ale znowu - tu może zależeć to też od ilości typów tych transmisji i strzelam że w multicast jest więcej klientów). No i problem powinien być wtedy szczególnie nasilony w przypadku jakichś bardzo dużych wydarzeń typu finał jakiegoś popularnego sportu, ale czy jest? Wydaje mi się że możemy tylko teoretyzować.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 50
  • 177
  • 0

Dla mnie jest niezrozumiała pewna rzecz. Firma ma doświadczenie, u nas, we Francji a ma takie problemy z obrazem a w zasadzie z dynamicznymi scenami.

Nie są nowicjuszami na rynku IPTV, bo to  ogromny kolos i technicy nie potrafią rozwiązać problemu..

Mam wrażenie, że jest to w jakiś sposób powiązane z tym, że nie przybywa kanałów 4K i tak słabo jest rozwijana oferta. 

• 2320
  • 8815
  • 33

@toleknapisał(-a)
jeżeli w unicast nie ma problemu a w multicast jest

no właśnie @j131 wcześniej napisał, że w obu jest, w tych samych scenach, ale inaczej się objawia: w multicast rozmywa, w unicast przycina. I to spostrzeżenie właśnie skłoniło mnie do wysnucia mojej terorii.

• 47
  • 216
  • 0

Dzisiaj chcę wam coś pokazać. Otóż kiedy zalogowałem się na forum Nasz Orange zostałem mile przywitany przez moderatora Wojciecha. Po kilku dniach odpisałem że dziękuję i od razu poruszyłem problem dyskusji nad jakością obrazu jaka toczy się na forum.

Z tego wynika że ani Wojciech ani Mat  nie są w stanie nam pomóc. Co o tym sądzicie? Teraz każdy z nas powinien w ramach aplikacji na czacie rozmawiać z działem technicznym i zarzucać ich pytaniami o kiepskiej jakości, ponieważ forum jest tylko miejscem wymiany różnych spostrzeżeń.

• 47
  • 216
  • 0

Sorry przytoczyłem wyżej odpowiedź jakiej udzielił mi Wojciech, ale została usunięta przez moderatora. Chodzi o to że owszem czytają nasze posty, ale forum nie jest miejscem do rozwiązywania tego typu problemów. Jest raczej miejscem wymiany, że w ramach możliwości postarają się pomóc, ale nie obiecują. O sprawach technicznych i problemach z jakością należy rozmawiać na czacie z obsługą techniczną. Mniej więcej tak.

• 2320
  • 8815
  • 33

a na czacie technicznym udają, że nie rozumieją i odsyłają na forum. Paragraf 22.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 405
  • 1489
  • 1

@pirenejnapisał(-a)

a na czacie technicznym udają, że nie rozumieją i odsyłają na forum. Paragraf 22.

To się nazywa spychologia.

• 50
  • 177
  • 0

To my decydujemy czy nam to odpowiada czy nie.

Rok wytrzymałem, cierpliwie poczekam kolejny, a potem pa...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6385
  • 26127
  • 216

Mikroaktualizacja. Na TVP2 jest jakiś "koncert", gość produkuje się na gitarze. Niestety (?), zbliżenia na szarpane struny wyglądają tragicznie (to już rzec mozna chyba: klasycznie tragicznie). Tym razem z multinagrywarki tzn. "od początku" (bo tylko to jest do dyspozycji) wszystko jest w porządku, widać struny i nie ma przycięć. Na ICU100 pauzowanie konserwuje artefakty, zapewne buforowane na dysku.

Nie chce mi się tego dokumentować, bo ile można wołać na puszczy, ale zgłaszam trochę dla uzupełnienia.