Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 406
  • 1254
  • 10

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

@Mat wywołuję, czekamy na jakieś oficjalne stanowisko Orange.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6346
  • 25930
  • 216

Sądząc po sporadycznych wypowiedziach kolegi @Mat Orange wie o problemie i nad nim pracuje. Od lat.

Jednak to nie jest do końca poprawny opis sytuacji. Orange nie tyle wie o problemie, Orange ten problem generuje, tylko nie wiemy z jakiego powodu. Ani liczba kanałów nie rośnie, ani rozdzielczość, nic co wymagałoby re-kodowania sygnału na niższy bitrate. Zresztą do klienta i tak dochodzi sygnał o stałym bitrate, więc to nie może chodzić o jakieś oszczędności.

Na tym etapie waham się czy nie zacząć kampanii reklamacyjnej, ale na razie powstrzymuje mnie jedynie obawa, że pogorszę sobie sytuację zamiast poprawić - na zasadzie że lepsze jest wrogiem dobrego. Tym bardziej że mnie to osobiście nie przeszkadza, bo akurat tych problematycznych materiałów nie oglądam. Z drugiej strony ignorowanie problemu też nie jest zdrowe - w końcu jakieś minimum jakości w ramach umowy na IP TV powinno być egzekwowane.

Kiedyś miałem nieco podobną sytuację za czasów aDSL, kiedy inny operator uparł się że będzie mi świadczył (w pakiecie) IP TV na tamtym łączu. Trochę czasu i zachodu kosztowało przekonanie operatora że to awykonalne i ostatecznie zdjęto mi tamtą usługę TV, przeproszono i zastosowano stosowny rabat. W tym wypadku to jednak jest zupełnie inna sytuacja, i nie wiem czy mi się chce w to bardziej angażować. Natomiast kolegom którym na tym szczególnie zależy, radził bym podjąć działania reklamacyjne. Oczywiście licząc się z irytującą reakcją BOK. Może jeśli takich zgłoszeń będzie więcej, to ktoś u operatora zmieni nastawienie?.. Nie wiem, chyba jestem przesadnym optymistą.

PS. Tak mi przyszła do głowy jeszcze jedna hipoteza. Może oni próbują w tych "dynamicznych" programach poprawić percepcję poprzez zwiększenie fps? I wtedy w tym samym bitrate już się "nie mieszczą"? Ale do licha, przecież to elementarz, chyba niemożliwe żeby nie widzieli co się dzieje na wyjściu?... Gdyby to była prawda, to przecież wystarczyłoby dać 16Mbps zamiast 8Mbps i sprawa byłaby załatwiona, przynajmniej na FTTH. Albo jeszcze prościej: kochany Orange, dajcie sobie spokój z takim "zwiększaniem fps".

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1814
  • 7894
  • 66

@f00ku55napisał(-a)

To nie jest przypadkiem tak, że najgorszą jakość mają te kanały, które są najpopularniejsze?

IPTV w Orange to transmisja unicast/multicast? 

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 406
  • 1254
  • 10

Multicast, wyjątkiem jest dekoder 4K Stream.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1814
  • 7894
  • 66

@f00ku55napisał(-a)

Multicast, wyjątkiem jest dekoder 4K Stream.

4K Stream to unicast czy broadcast? 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6346
  • 25930
  • 216

@toleknapisał(-a)

@f00ku55napisał(-a)

To nie jest przypadkiem tak, że najgorszą jakość mają te kanały, które są najpopularniejsze?

IPTV w Orange to transmisja unicast/multicast? 

No właśnie to się nie zgadza: jest i jedno i drugie, ale to w unicast sygnał jest OK a w multicast nie (oczywiście w tych problematycznych materiałach).

Też mi się wydawało że coś jest na rzeczy z tymi najpopularniejszymi, ale to nie może być proste ograniczenie "po drodze", właśnie z tego powodu. Gdyby było odwrotnie, i na Stream 4k (unicast) byłaby kaszana a na pozostałych byłoby dobrze, to w zasadzie mielibyśmy sensowną hipotezę. A tak to tylko błądzimy we mgle.

Zresztą inni koledzy wskazali przykłady dość egzotycznych materiałów, które też miały ten sam problem.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2301
  • 8718
  • 33

@j131napisał(-a)

próbowałem podejrzeć to też z multinagrywarki, ale nie w trybie nagrania tylko w trybie "od początku" i odnotowałem coś niespodziewanego, a mianowicie zamiast rozmywania były przycięcia.

czyli to są straty na dosyle do/z lokalnych/okręgowych/regionalnych węzłów dystrybucyjnych. Niewydolny szkielet. To by tłumaczyło, dlaczego jedni mają dobrze, a inni nie. Jak to zwykle w sieci.