Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 46
  • 141
  • 0

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

😉o poprawie ani słowa.

Cokolwiek znaczy "rekonfiguracja".

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1818
  • 7918
  • 65

A możecie wrzucić zdjęcie kiedy jest dobrze vs zdjęcie kiedy jest problem z jakością (jak to wygląda)? 

• 46
  • 141
  • 0

Kilkadziesiąt stron i w zasadzie sprowadza się to głównie do wspólnego mianownika- poprawić trzeba bitrate.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6368
  • 26030
  • 216

@toleknapisał(-a)

A możecie wrzucić zdjęcie kiedy jest dobrze vs zdjęcie kiedy jest problem z jakością (jak to wygląda)? 

Obiecuję że to zrobię. Niestety nie jest to takie proste jak mogłoby się wydawać.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2305
  • 8737
  • 33

@pirenejnapisał(-a)

Coś powiedzieć, ale nic nie powiedzieć.

jest też wentyl o nazwie AMA. Działa tak samo.

• 37
  • 165
  • 0

pikseloza (1).jpgpikseloza (2).jpgZrobiłem takie fotki żeby pokazać jak to wygląda. Polsat Sport 1 obraz dobry, Polsat Sport Fight obraz bardzo kiepski. Tak samo źle wygląda na TVP2 The Voice of Poland, TVP 1 mecz, TVN,  Polsat przy programach rozrywkowych w scenach dynamicznych.

• 46
  • 141
  • 0

W 2017 

1. Nie było stop klatki- zamrożonego obrazu przy przełączaniu kanałów
  2. Nie było takiego efektu przy dynamicznych scenach jak na 2 zdjęciu.

Zamiast lepiej, to po kilku latach  komfort oglądania jest mówiąc szczerze bardzo  niezadawalający.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 413
  • 1294
  • 10

@janio1 dzięki za te fotki, one doskonale obrazują problem.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6368
  • 26030
  • 216

Proszę, oto obiecana ilustracja także ode mnie. Dekoder, telewizor i materiał ten sam, z nagrania na dysku (na żywo było tak samo, ale z nagrania łatwiej było uchwycić dokładnie to samo ujęcie).

Warunki były wyjątkowo złe, bo padał śnieg, więc jakość przekazu była generalnie słaba (podobnie jak forma naszych). Jednak już od pierwszych sekund przekazu (ta klatka jest około 5 sekundy) jest oczywiste, że na TVN przekaz jest w tych warunkach nie do oglądania.

Tak to wyglądało na Eurosporcie (kanał 111):

IMG_20241124_204633.jpg

 A tak wyglądała ta sama klatka na TVN (kanał 3):

IMG_20241124_203823_1.jpg

PS. Jeszcze jedno: próbowałem podejrzeć to też z multinagrywarki, ale nie w trybie nagrania tylko w trybie "od początku" i odnotowałem coś niespodziewanego, a mianowicie zamiast rozmywania były przycięcia. Tego na statycznych obrazkach nie pokażę, w dodatku na tym kanale nie ma przewijania w multinagrywarce, więc uchwycenie tej samej sceny w prosty sposób graniczy z cudem. Poprzednio zwykle materiał z multinagrywarki zachowywał się całkiem poprawnie, więc nie wiem czy to jakiś przypadek czy może coś wartego odnotowania. Wspominam o tym tylko dlatego, że miałem zamiar pokazać wszystkie trzy ujęcia, ale się poddałem.

• 37
  • 165
  • 0

Ewidentnie udowodniliśmy że problem jest. Czekamy teraz na reakcję kogoś od Orange.  Chociażby jakiś komunikat że znają problem i pracują nad tym. W sumie to wszystko jest bardzo dziwne, ponieważ na Eurosport, TVP Sport czy PS 1 tego nie ma, a na pozostałych kaszana obojętnie czy przekaz sportowy czy program rozrywkowy szczególnie TVN, Polsat, TVP2.