Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 36
  • 138
  • 1

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

Ja myślę, że to jest nie tylko problem orange, lecz całej telewizji IPTV. Może dla bezpieczeństwa z nowym dostawcą podpisz umowę przez internet, wtedy masz 2 tygodnie na odstąpienie bez podania przyczyny. Ja raczej wracam do kablówki, dla mnie zbyt duża różnica w jakości i do tego nie potrzebuję żadnego dekodera.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6235
  • 25444
  • 212

Skoro nudnawo to:

Po pierwsze na ograniczonej próbce, ale jednak muszę przychylić się do tezy że te artefakty zapisują się na dysku. Nie ma ich z multinagrywarki, przy żadnej formie korzystania z tej usługi. Może to jest obejście? To znaczy że nie dekoder psuje sygnał, tylko sygnał jest skopany zanim dojdzie do klienta.

Po drugie, gdyby kogoś interesowało dociekanie co to makrobloki i jak wygląda kompresja cyfrowego sygnału wideo, to polecam np. ten popularny materiał:

https://swistak.codes/post/kompresja-wideo/

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 71
  • 0

Napisałem że nudnawo, ponieważ wałkujemy ten temat od jakiegoś czasu, a skutki żadne. Wszyscy wiemy że jest kiepsko. Nie podłączył się nikt z Orange żeby podjąć temat. Dlatego  ta dyskusja jest tylko dla nas. Możemy sobie pisać i liczyć że ktoś to przeczyta i może kiedyś coś poprawi. Bo tak na sto procent nie znamy przyczyny dlaczego to zjawisko występuje. Przynajmniej zgadzamy się że problem jest.

• 22
  • 60
  • 0

Dla mnie też sprawa jest prosta.

Jak nie poprawią to zostawię internet i abonament tel a telewizję wezmę np od Canal+. 

Albo wszystkie  usługi przeniosę do Play- tam podobno bitrate jest na odpowiednim poziomie i nie ma zamazywania w scenach dynamicznych. Może przez rok czasu dział techniczny jednak stanie na wysokości zadania?  Oby..

* Canal+ Extra jak nie było tak nie ma. Jak wyląduje tam PL to trochę słabe, że mając pakiet Premium Canal+ w Orange nie będzie  możliwości tego wykupić.

• 16
  • 71
  • 0

Oświećcie mnie bo nie kumam. Mam światłowód, numer kom. i numer stacjonarny plus telewizję w Orange. Nie ma możliwości zrezygnowania z usługi TV, zwrócenia dekoderów i podpisania umowy na TV z innym dostawcą? Nie można mieć światłowodu u Orange a TV w Play? Niektórzy piszą że zostawią internet a TV wezmą gdzie indziej. Nie bardzo rozumiem. Raczej taka opcja nie wchodzi w grę. Trochę o TV w Play. Wczoraj miałem możliwość oglądania TV po światłowodzie właśnie w Play. Podoba mi się oferta. Nie ma dubli kanałów. Menu dosyć przejrzyste. Chyba nie ma tego smużenia przy dynamicznych scenach? Jedyna wada to za długo się czeka przełączając kanały..

• 22
  • 60
  • 0

Czego nie rozumiesz?

Umowy się kiedyś kończą.

Aneksować chyba można tylko internet i abonament telefoniczny?

A telewizję wziąć od kogoś innego. Wolę dopłacić a mieć dostęp do usługi też C+ extra. Bo nie wiadomo czy się dogadają. Telewizja prosto  sat bez kompresji jest ok.

Myślałem, że światłowód to światłowód- czysty sygnał od nadawcy..I  niestety się przeliczyłem. 

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 19
  • 0

Nie polecam internetu Play, za czasow UPC to dobrze działało korzystałem kilkanascie lat. Od czasu przejęcia przez play, są spore i częste problemy. Wiem bo brat korzysta z ich usług. Na tv nie narzeka , ale z internetem miał już sporo nieciekawych przygód. Zresztą wystarczy poczytać na forach, sporo osób o tym pisze.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6235
  • 25444
  • 212

@janio1 

Warunki umowy są w niej opisane. Poczytaj.

• 16
  • 71
  • 0

Nie znam dokładnie warunków umowy. Chodzi mi o to że umowa na światłowód (internet) u jednego operatora, a umowa o TV u drugiego. Czy jest to praktycznie możliwe. Wydawało mi się że operator który oferuje internet ma przypisane w pakiecie TV. To znaczy że czy można mieć internet w Orange a TV w Play? O to mi chodziło. Czy to jest fizycznie możliwe? Nie spotkałem się z taką sytuacją dlatego pytam.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2326
  • 12897
  • 62

Nie da rady postawić usługi TV na internecie innego operatora, tym bardziej Play😎

Choć dekoder z Android poszedłby bez problemu, ale operator go branduje i bez szans na telewizję, na internecie innego operatora.

@Praziomek  telewizja satelitarna też jest poddana kompresji, zresztą każdy przekaz w dowolnej sieci, kablowej czy naziemnej, korzystam tylko z naziemnej i płatnych serwisów, dekoder to miałem w 2006 roku i zrezygnowałem, non stop powtórki filmów, C+ od święta, wykupię subskrypcję I Netflix cały rok 😎