Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 84
  • 329
  • 0

Jakość obrazu tv

@dskmarek U mnie dekoder ICU100 i matryca 120 Hz. Może faktycznie coś w tym jest?

• 72
  • 257
  • 0

Jakość obrazu tv

U mnie jest 120 Hz.

Mam IWU 200.

Może dlatego nie ma apki na Android TV i Apple TV bo, po pierwsze okazałoby się, że w apce lepiej by wyglądały dynamiczne sceny, a po drugie bitrate nie byłby tajemnicą..

Dekoder  nie byłby potrzebny. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6638
  • 27255
  • 217

Jakość obrazu tv

To stara plazma 55 calowa. Wspiera kilka trybów, nie wiem na ile "natywnie".  Mogę wymuszać konkretne w menu dekodera.

Na czym opierasz hipotezę że te artefakty mogą mieć coś wspólnego z ustawieniami odbiornika? One są schowane w sygnale, odbiornik niewiele z nimi może zrobić.

W każdym razie ten TV na pewno nie jest w stanie wyświetlić wiecej niż 60 klatek na sekundę, ani nie dysponuje żadnymi możliwościami cyfrowego poprawiania sygnału. Temperaturę barwową można dopasować do gustu i to wszystko. To konstrukcja z początku wieku.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 45
  • 0

Jakość obrazu tv

Matryca 120 hz, iwu 200.
Niepokojący jest fakt, że sytuacja ze słabą jakością obrazu zaczyna dotyczyć coraz większej ilości kanałów. Usługę IPTV w Orange mam od stycznia tego roku. Na początku problem dotyczył tylko kanałów z grupy TVN. Dało się z tym żyć, bo i tak głównie oglądam kanały sportowe. Na Eurosportach i Polsatach Sport obraz był bez zarzutu. Jakiś czas temu drastycznie pogorszyła się jakość transmisji meczów piłkarskich na TVP1. Ostatnio niektóre transmisję (mecze PLK, siatkarska LM kobiet i włoska liga siatkarska mężczyzn) na Polsat Sport 2 i Polsat Sport 3 również zaczęły pikselować. Może nie aż tak bardzo, ale widać to wyraźnie. Wcześniej tego nie było.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 36
  • 138
  • 1

Jakość obrazu tv

Co do ustawień odświeżania w dekoderze, nie ma to kompletnie wpływu na odświeżanie telewizora, a jedynie dostosowanie obrazu z dekodera do telewizora i jak sam właśnie napisałeś nie ma ustawienia powyżej 60Hz
Co do odświeżania natywnego czyli sprzętowego jest to ilość odświeżeń obrazu w ciągu sekundy, czyli jak mamy 120Hz to 120 razy (i tak dzieje się zawsze co sekundę niezależnie od obrazu!) a dekoder daje max 60 i teraz skądś trzeba dobrać dodatkowe 60 klatek, przy obrazie statycznym nie ma problemu bo jest to po prostu powielenie, a przy dynamicznym wg mnie dekoder się wykłada i sobie z tym nie radzi. Dostawcy internetowej telewizji pewnie celowo ograniczyli obraz do 60 fps, bo powyżej mógłby być problem z transferem a i tak zapewne 90% telewizorów które ludzie kupują to 50-60HZ
Zauważyłem nawet, że jak włączyłem funkcję true motion, czyli dokładanie brakujących klatek przez TV to była delikatna poprawa. Przy aplikacjach typu netflix etc. w momencie gdy materiał nie ma więcej jak 60fps to całą robotę robi TV, a to już konstruktorzy na pewno przemyśleli żeby było dobrze.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 433
  • 1391
  • 11

Jakość obrazu tv

Problemy w Orange nie mają nic wspólnego z ilością wyświetlanych klatek.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6638
  • 27255
  • 217

Jakość obrazu tv

Koledzy, napiszcie też gdzie fizycznie mniej więcej jesteście, jak już szukamy jakiegoś wspólnego mianownika.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 36
  • 138
  • 1

Jakość obrazu tv

@f00ku55 No to napisałeś merytoryczny komentarz i jak treściwie uzasadniony...
@j131 temat już był wcześniej poruszony, jesteśmy z różnych rejonów Polski, nie ma sensu zaśmiecać wątku.

• 84
  • 329
  • 0

Jakość obrazu tv

@j131 Warszawa. Chociaż faktycznie @dskmarek ma rację, było już coś takiego.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 45
  • 0

Jakość obrazu tv

Województwo opolskie.