- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
ja się odniosłem do Kolegi @j131 przypuszczenia o zależności jakości od popularności
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
Ja walczyłem z tym problemem prawie pół roku, sprawdziłem prawie wszystkie dekodery i jedyny na którym problem praktycznie nie występuje to stream 4k, jedyną wadą jest dosyć spore opóźnienie transmisji, największą różnice robi to przy meczach na żywo, sąsiedzi już się cieszą z gola, a do ciebie przyjdzie za chwilę.
Zastanawiam się czy wpływ na tą pikselozę nie ma "zbyt dobry" telewizor, ja mam matrycę 120Hz, sprawdzałem też na 50Hz i nie było to aż tak widoczne. Zdecydowana większość TV to 50-60Hz może dlatego ludzie nie zgłaszają problemów...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?
Dlaczego tak drastycznie spadła jakość obrazu w Orange od 2017 r?
Pamiętam, że wtedy jakość była naprawdę dobra. To zadecydowało o powrocie do Pomarańczowych rok temu.
Niestety jak mogę pochwalić internet i usługę tel tak tutaj jest słabo.
Poza tym multicast z założenia powinien dawać stabilny i dobry obraz a w scenach dynamicznych robi się pikseloza. Przypuszczam, że to wina niskiego bitrate i pewnie jakieś kodeki "po kosztach".
Jeśli bitrate byłby stały to w scenach dynamicznych nie rozsypywał by się piksele.
Nie wiem jak z tym walczyć bo mam naprawdę dobry telewizor. Pozostaje wyczekać do końca umowy i wybrać lepszą ofertę skoro inni mogą dawać lepszy obraz. Albo korzystać tylko z naziemnej- tam full HD50p.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
@pirenejnapisał(-a)
ja się odniosłem do Kolegi @j131 przypuszczenia o zależności jakości od popularności
Ten paradoks nie umknął mojej uwadze. Zdecydowanie bardziej "naturalne" byłoby gdyby to się działo na unikast raczej niż na multicast.
Ale bitate jest praktycznie ten sam w obu przypadkach i stały, tu z pewnością nie chodzi o wydajność ruterów po drodze. Winnych szukam w czeluści intranetu Orange, coś tam jednak ten sygnał przygotowuje. I ne jest to raczej jedna maszyna. Ciekawe czy do jakiegoś wniosku można było by dojść analizując adresy IP z których leci ten problematyczny sygnał. Zwracam uwagę, że ten sam przekaz, nawet w tym samym protokole, może wyglądać różnie - to było widać na meczach TVP 1 vs TVP Sport. Te kanały różniły się ścieżką dźwiękową i popularnością. Więc sygnał był do nich przygotowywany osobno, z tego samego, dobrego źródła. Ale to sygnał dla popularniejszego kanału został skopany.
Na koniec: to wszystko jest dla mnie egzotyczną ciekawostką, zupełnie nie przeszkadza mi to w odbiorze; muszę się naprawdę postarać żeby znaleźć i zauważyć to zjawisko. Intrygujące i wymagające interwencji Operatora, co do tego nie mam wątpliwości, ale jednak o marginalnym zasięgu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
Poza tym skoro wobec konkurencji są duże braki programowe. Brak podstawowych kanałów jak AXN, Sundace , biedna oferta 4K, wycofany C+, to niech chociaż jakość cieszy oko.
Słabo się przykładają do oferty telewizyjnej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
Ja kiedyś tu gdzieś pisałem, że składnik ofertowy TV to kula u nogi dla telekomu, jeżeli nawet nie takiego jak Orange, bo to firma globalna, to na pewno dla takiego co ma spuściznę po TP S.A.
Ale swoją drogą, coś jest na rzeczy z wprowadzaniem dekoderów unicastowych. Multicast definitywnie był koniecznością przy dawniejszych DSLach i pewnie też przy wydolności ówczesnej sieci szkieletowej. Postępujące nasycanie światłowodem pozwala na promowanie 4K-streamów, a infrastruktura multicastowa jakby miała być wygaszana, stąd brak dbałości o nią, podobnie jak brak determinacji w utrzymywaniu sieci miedzianej. Pewnie błądzę w swoich domysłach. Kto mnie poprawi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
@dskmareknapisał(-a)@j131 Ile Hz matryca?
W tej chwili ustawiona na sztywno na 60Hz, ale to raczej bez związku.
Niedopasowanie odświeżania do fps sygnału daje zupełnie inny typ zakłóceń, takie lekkie zacięcia przy szybszych scenach, dość częste. Tutaj natomiast artefakty dotyczą tylko najbardzej dynamicznej części obrazu: na meczu zbliżenie na biegnacego piłkarza pokazuje prawidłowo jego rysy, ale szybko przemieszczająca się w tle publiczność to jedna masa makro bloków. Z kolei tańczący piruety musi naprawdę poruszać się bardzo szybko żeby zniknąć w pikselach, podczas gdy cała reszta sceny, łącznie s partnerką, są normalnie ostre. We wczorajszym TzG właściwie tylko pomarańczowa para miała ten problem. Uważam że to z matrycą nie ma nic do rzeczy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość obrazu tv
@j131 W jakim TV możesz zmieniać natywne odświeżanie matrycy?! W starych monitorach do komputera CRT to się dało zrobić, chociaż nawet tam zalecane ustawienia były jedne. Dzisiejsze TV dobrze pracują tylko w jednej rozdzielczości (reszta obrazów jest skalowana) a odświeżania natywnego nie da się zmienić, wynika to z konstrukcji, a nie oprogramowania. Może masz na myśli true motion lub inne badziewie tego typu? jest to softwarowe przyspieszanie obrazu, które wyłączam w każdym telewizorze. Tak sobie gdybam, czy może nie jest tak, że dekodery orange, czy też innych dostawców nie radzą sobie z tym gdy TV jest w stanie wyświetlić 120 klatek na sekundę a dekodery żeby nie tracić na płynności obrazu zaczynają gliczować, czy też pikselować, dlatego pytam jakie masz odświeżanie. Może każdy u kogo występuje ten problem niech napisze jakie mają odświeżanie NATYWNE matrycy i jeśli okaże się, że jest to >60HZ no to prawdopodobnie mamy przyczynę.