Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 81
  • 316
  • 0

Jakość obrazu tv

Właśnie skonczył się na dwójce mecz Legia-Lech. Oglądaliście? Jak wrażenia? To są kpiny z abonentów.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 568
  • 2411
  • 13

Jakość obrazu tv

@w4ldNa wynik meczu to chyba Orange nie ma wpływu 😉

• 53
  • 229
  • 0

Jakość obrazu tv

Właśnie leci TZG na Polsat.  Można zaobserwować zbliżenie na jurorów jakość bardzo dobra. Taniec, ruch, można zauważyć pikselowanie i smużenie. Może w transmisjach na żywo wygląda to tak a nie inaczej?

• 81
  • 316
  • 0

Jakość obrazu tv

@janio1 Właśnie tak to wygląda,  a nie powinno. Na naziemnej w dynamicznych scenach jest ok. 

• 53
  • 229
  • 0

Jakość obrazu tv

@w4ldTak mi teraz przyszło do głowy że nic z tym raczej nie da się zrobić. Wszedłem na komputerze a mam monitor 22" na platformę streamingową SWEET.TV, można oglądać po zalogowaniu za darmo  przez 7 dni. Włączyłem Polsat i TZG. Może odrobinę mniej smuży, ale trudno dokładnie zaobserwować. Trzeba by trochę dłużej pooglądać. Widocznie streaming tak ma?  Trzeb się z tym pogodzić że sceny dynamiczne będą w gorszej jakości.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6440
  • 26434
  • 216

Jakość obrazu tv

OK. Potwierdzam drastyczne problemy przy scenach dynamicznych w TZG (kanał numer 5) na dekoderze ICU100. To wygląda tak, że przy piruecie cała sylwetka tancerza rozpada się na makrobloki i staje się kompletnie rozmyta. Efekt na 100% da się zauważyć na każdym TV, zachęcam do testów, bo rzecz może mieć wymiar geograficzny (dla porządku: Gdynia).

Natomiast jednocześnie na dekoderze Stream 4k nie ma najmniejszych śladów tych problemów - wszystko jest idealnie ostre, nie ma żadnych makrobloków czy innych problemów.

Wygląda więc na to, że to serwery obsługujące multicast w sieci Orange mają jakieś problemy z wydajnością, co ujawnia się przy szczególnie popularnych programach. Jeśli to prawda, to rozwiązaniem jest unikanie szczególnie popularnych audycji. 😁

A teraz wybaczcie, ale nie jestem w stanie tego dalej oglądać (i nie ze względu na jakość techniczną).

• 81
  • 316
  • 0

Jakość obrazu tv

@j131 To samo. Dekoder ICU100.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2277
  • 10906
  • 91

Jakość obrazu tv

@j131 W TV Go jest chyba dobrze ale to tylko potwierdza Twoją teorię.

• 56
  • 189
  • 0

Jakość obrazu tv

@j131 

Wygląda więc na to, że to serwery obsługujące multicast w sieci Orange mają jakieś problemy z wydajnością, co ujawnia się przy szczególnie popularnych programach.

Miejmy nadzieję, że ktoś kompetentny czyta to forum i może przekazać do działu technicznego zgłaszane problemy i inne uwagi.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2332
  • 8875
  • 33

Jakość obrazu tv

@j131napisał(-a)

Wygląda więc na to, że to serwery obsługujące multicast w sieci Orange mają jakieś problemy z wydajnością, co ujawnia się przy szczególnie popularnych programach. Jeśli to prawda, to rozwiązaniem jest unikanie szczególnie popularnych audycji. 😁

raczej nie, multicast jest właśnie po to, aby sobie z tym radzić - jeden strumień obsługuje multum klientów