Nie można wyświetlić tego widżeta.

Słaba jakość obrazu. Pikselizowanie i rozmazywanie na większości kanałów. Da się coś z tym zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6327
  • 25847
  • 216

Jakość obrazu tv

@atlas_cudow 

Zaryzykujmy i pokaż jak to zrobić. Ja nie sprawdzę bo nie mam do tej akurat usługi darmowego dostępu, a dla samej kontroli jakości nie wykupię. Ale był tu kiedyś wątek w którym OP z tym walczył dość nieskutecznie, stąd pytanie.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 477
  • 1985
  • 11

Jakość obrazu tv

@j131Ok. Opiszę. Ja znam 2 sposoby. 1 to podmiana nazwy urządzenia z Androidem na dowolny telefon  z SDK nie starszym niż 30. Drugi sposób to zgranie apk z telefonu i wgranie na tv lub box. Wgrać można z Pendrive, FTP'a lub adb. Osobiście użyłem 1 sposobu, ale dla większości może to być to dość złożone. Dla was polecam 2 sposób, z tym, że do tv Androidem będę miał dostęp dopiero w przyszłym tygodniu.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6327
  • 25847
  • 216

Jakość obrazu tv

Trick z apk poprzednio nie działał.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 477
  • 1985
  • 11

Jakość obrazu tv

Różnie bywa. Zwykle przy tego typu aplikacjach plik APK jest rozbity na kilka mniejszych. Nie zawsze zadziała kopia jednego pliku.   Ale smuta wiadomość jest taka, że kolejne SDK czyli 36 będzie miało natywnie wybudowany mechanizm sprawdzania przez API pochodzenia aplikacji. Zgodnie z regulaminem Google, SDK musi być wstecznie kompatybilne 2 lata wstecz więc jeszcze jakieś 4 lata swobody:)

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 108
  • 0

Jakość obrazu tv

@janio1napisał(-a)

Przychylam się do dyskusji dotyczącej jakości. Niestety pikseloza przy dynamicznych scenach. Najbardziej w programach na żywo lub typu premiera. Np. Polsat TTBZ, TZG, TVN "Mam Talent. Ruch, taniec, machanie rękami, szybkość, wszystko to wypada niewyraźnie. Czy to wina kodowania, czy bitrate czy jeszcze czegoś nie wiem? Temat już się troszkę wałkuje, a Orange nic z tym nie robi. Odbieram na dwóch dekoderach, IWU200 i 4K Multi. Nie ma różnicy. Sceny statycznie są w b.dobrej jakości. Dynamiczne kiepsko.Internet po światłowodzie 600 Mp/s. Wcześniej miałem naziemną TV, antena i dekoder i TV LG i tego nie doświadczałem.

Zachęcam do oddania głosu na pomysł, aby Orange miał w usługę telewizyjną na odpowiednim poziomie technicznym.

W końcu my im płacimy za usługi i zacznijmy wymagać od operatora jakości.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2298
  • 8705
  • 33

Jakość obrazu tv

przyznam, że nie wiem, dlaczego narzekacie. Mam IWU200. Nie dostrzegam żadnych niedogodności, czy oznak złej jakości IPTV. Ale może mam tak niskie wymagania, że zadowala mnie byle co. Albo "u mnie działa", jak mawiają klasycy.

Mamy długi weekend w toku i więcej czasu na zabawy. Może zainteresowani i dotknięci problemem podadzą propozycje nadchodzących programów (i godzin, i kanałów!), na których spodziewają się problemów, to też pooglądam to samo i poobserwuję. Pewnie nie tylko ja. Czy można prosić?

• 79
  • 301
  • 0

Jakość obrazu tv

@pirenej Tak jak napisał @janio1 prześledź programy na żywo lub typu premiera. Np. programy śniadaniowe w TVN i Polsacie, Taniec z gwiazdami, Twoja twarz brzmi..., Mam talent, Kuchenne rewolucje itp. i ostatnio transmisje meczów w TVP. Jeżeli "u Ciebie działa" ( bo nie podejrzewam Ciebie o to, że masz niskie wymagania) to można tylko pozazdrościć.

• 37
  • 108
  • 0

Jakość obrazu tv

@pirenej  wystarczy porównać naziemną telewizję do IPTV i zobaczysz różnicę.

Na wspomnianych meczach na TVP1 czy na Tańcu z Gwiazdami.

• 28
  • 120
  • 0

Jakość obrazu tv

Pisałem wcześniej o tym problemie, ale nie widzę mojego posta więc ponawiam. Napisałem że ogólnie jestem zadowolony z jakości sygnału odbieranego przez dekodery IWU200 i 4K Multi. Sprawa się tyczy programów tzw. na żywo, czyli TTBZ, TZG, Mam talent, tam gdzie odbywa się ruch. Machanie rękami, taniec itd. Przy tych scenach można zauważyć spadek jakości tzw. pikselozę i rozmywanie. Do pozostałych rzeczy nie mam uwag.Przeleciałem wszystkie kanały przed chwilą i nawet taniec na lodzie wypada dobrze. Może więc nie ma się o co czepiać. Zaakceptować i tyle. Nie zauważać tych niedokładności. Może tak musi być. Bo się zadręczymy. Jedno mogę stwierdzić że jest problem bo większość z nas o tym pisze.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2298
  • 8705
  • 33

Jakość obrazu tv

do naziemnej nie porównam, bo mój Panasonic już jej nie odbiera. Ale czy na nim też dostrzegę tę złą jakość, na którą narzekacie? Bo Wy, zdaje się, patrzycie na jakość na jakichś tam swoich 60-plus-cali-4K-super-cinema-panelach.