Różnice między ofertami tv Orange i dekoderami

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 8
  • 0

Dzień dobry, mam pytanie co do oferty tv od Orange bo już się w tym gubię, czym się różnią te dwie ze screena, poza tym że w jednej są dostępne zwykłe dekodery i jest mniej kanałów, a w drugiej tylko aplikacja, dekoder na Androidzie i jest więcej kanałów?
Co do dekoderów mam pytanie, czy i jaka jest różnica w odbiorze między IWU 200, a Multi 4K? Android na dekoderze mi do niczego nie potrzebny i dla prostoty skłaniałbym się raczej ku ICU (Samsung odpada przez brak HDR) ale może Multi jest lepszy? Bo aplikacja na telewizor ze Start TV działa u mnie średnio.
I na koniec, bo tu raczej nie liczę na powodzenie, istnieje jeszcze możliwość wykupienia Canal+ bez kanałów Extra? Coś jak kiedyś pakiet prestige.
Dzięki za odpowiedzi.

Zrzut ekranu 2025-09-03 000955.png

_________

* Edycja wpisu - Bartłomiej

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Przede wszystkim pytane jakim cudem masz dostęp do obu ofert? Ja przy przedłużeniu widzę tylko tę starą (czyli tę drugą).

Co do meritum: główne różnice wyłapałeś sam. Nie wspomniałeś że w tej nowej ofercie nie ma VoIP, a w startej jest (mimo że nie jest to nijak technicznie powiązane z TV, to jest to jeden z różniących oferty elementów). Ponadto, "po nowemu" jest tez możliwość nie korzystania z aż tylu kanałów TV, i ten okrojony "pakiet" (Start TV) jest za darmo. Co do dekoderów: Multi 4k jako jedyny jest odpłatnie dodawany do nowej oferty, i to jest przystawka na Android TV. Jest to jedyny dekoder którego osobiście nie testowałem, ale zgłoszenia na forum pokazują że miewa problemy z obsługą dźwięku wielokanałowego i z obsługą CEC. Poza tym to normalny Android TV. Sygnał IP TV od orange dostaje jednak tylko w sieci Orange, przez łącze do którego jest przypisany, osobnym VLAN (ten transfer nie wlicza się do limitu wynikającego z umowy), protokołem multicast. W przeciwieństwie do aplikacji na "własne" Android TV, na których instaluje się inna wersja aplikacji Orange TV, ta która (po stosownej autoryzacji hasłem) działa wszędzie, ale dostaje sygnał z 30 sekundowym opóźnieniem, przez internet, normalnym protokołem unicast. Sygnał unikastowy jest też praktycznie pozbawiony wielokanałowych ścieżek dźwiękowych. W starej ofercie, tej do której można było dobrać różne dekodery, w ten sposób funkcjonuje dekoder Stream 4k (skądinąd też box na Android TV). Natomiast wszytkie inne dekodery (w tym Sagamcom IWU200 o który specyficznie pytasz) mają zamknięty OS (prawdopodobnie na jakimś Linuxie), i nie ma na nich możliwości oglądania niczego innego niż IP TV od Orange (wyjątkiem jest Netflix - do niego jest dostęp), i dostają sygnał multicastowy. Pytanie o to który dekoder jest "lepszy" jest tożsame z pytaniem o wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Każdy ma swoje wady i zalety. Przykładowo dekoder Samsung ICU100 jest jedynym na którym można nagrywać (po podłaczeniu dysku USB3), pozostałe tej funkcjonalności nie mają. Jeśli chodzi o interfejs, to są dwa: IWU200 i ICU100 mają jeden (taki sam), a wszystko na Android TV ma inny (ale też wspólny). Możliwości domawiania dodatkowych pakietów zmieniają się zbyt często żeby czegokolwiek być pewnym. Ja widzę dwa pakiety C+, jeden za 69PLN, drugi nieco tańszy, ale oba z lojalką, więc jeślibym chciał obejrzeć coś z oferty C+ to raczej kupiłbym dostęp bez zobowiązań u dostawcy.

PS. Jeszcze co do HDR. Oczywiście prawdą jest że spartańsko wykonany IWU200 wspiera HDR, a znacznie bardziej rozbudowany ICU100 nie wspiera, ale czy to ma jakiś wpływ na jakość obrazu? To chyba jednak bardziej zależy od TV niż od dekodera, ale warunkiem żeby cokolwiek dało się zobaczyć jest obecność kodowania HDR w sygnale, a wcale nie jestem pewien czy w IP TV Orange w ogóle jest takie kodowanie stosowane. Tego akurat nie mam jak sprawdzić. Natomiast ten sam film, na tym samym TV wygląda u mnie konsekwentnie dużo lepiej ze streamingu niż z IP TV. Więc albo tego HDR nie ma w sygnale, albo faktycznie ICU100 (ten mam) nie robi roboty. Tylko że wcześniej miałem IWU200 i żadnej różnicy w wyglądzie wyświetlanych obrazków nie zauważyłem (między ICU100 a a IWU200). No ale mam starty telewizor, z czasów kiedy jeszcze o HDR nie myślano.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

5 ODPOW. 5

• 8676
  • 35094
  • 293

Przede wszystkim pytane jakim cudem masz dostęp do obu ofert? Ja przy przedłużeniu widzę tylko tę starą (czyli tę drugą).

Co do meritum: główne różnice wyłapałeś sam. Nie wspomniałeś że w tej nowej ofercie nie ma VoIP, a w startej jest (mimo że nie jest to nijak technicznie powiązane z TV, to jest to jeden z różniących oferty elementów). Ponadto, "po nowemu" jest tez możliwość nie korzystania z aż tylu kanałów TV, i ten okrojony "pakiet" (Start TV) jest za darmo. Co do dekoderów: Multi 4k jako jedyny jest odpłatnie dodawany do nowej oferty, i to jest przystawka na Android TV. Jest to jedyny dekoder którego osobiście nie testowałem, ale zgłoszenia na forum pokazują że miewa problemy z obsługą dźwięku wielokanałowego i z obsługą CEC. Poza tym to normalny Android TV. Sygnał IP TV od orange dostaje jednak tylko w sieci Orange, przez łącze do którego jest przypisany, osobnym VLAN (ten transfer nie wlicza się do limitu wynikającego z umowy), protokołem multicast. W przeciwieństwie do aplikacji na "własne" Android TV, na których instaluje się inna wersja aplikacji Orange TV, ta która (po stosownej autoryzacji hasłem) działa wszędzie, ale dostaje sygnał z 30 sekundowym opóźnieniem, przez internet, normalnym protokołem unicast. Sygnał unikastowy jest też praktycznie pozbawiony wielokanałowych ścieżek dźwiękowych. W starej ofercie, tej do której można było dobrać różne dekodery, w ten sposób funkcjonuje dekoder Stream 4k (skądinąd też box na Android TV). Natomiast wszytkie inne dekodery (w tym Sagamcom IWU200 o który specyficznie pytasz) mają zamknięty OS (prawdopodobnie na jakimś Linuxie), i nie ma na nich możliwości oglądania niczego innego niż IP TV od Orange (wyjątkiem jest Netflix - do niego jest dostęp), i dostają sygnał multicastowy. Pytanie o to który dekoder jest "lepszy" jest tożsame z pytaniem o wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Każdy ma swoje wady i zalety. Przykładowo dekoder Samsung ICU100 jest jedynym na którym można nagrywać (po podłaczeniu dysku USB3), pozostałe tej funkcjonalności nie mają. Jeśli chodzi o interfejs, to są dwa: IWU200 i ICU100 mają jeden (taki sam), a wszystko na Android TV ma inny (ale też wspólny). Możliwości domawiania dodatkowych pakietów zmieniają się zbyt często żeby czegokolwiek być pewnym. Ja widzę dwa pakiety C+, jeden za 69PLN, drugi nieco tańszy, ale oba z lojalką, więc jeślibym chciał obejrzeć coś z oferty C+ to raczej kupiłbym dostęp bez zobowiązań u dostawcy.

PS. Jeszcze co do HDR. Oczywiście prawdą jest że spartańsko wykonany IWU200 wspiera HDR, a znacznie bardziej rozbudowany ICU100 nie wspiera, ale czy to ma jakiś wpływ na jakość obrazu? To chyba jednak bardziej zależy od TV niż od dekodera, ale warunkiem żeby cokolwiek dało się zobaczyć jest obecność kodowania HDR w sygnale, a wcale nie jestem pewien czy w IP TV Orange w ogóle jest takie kodowanie stosowane. Tego akurat nie mam jak sprawdzić. Natomiast ten sam film, na tym samym TV wygląda u mnie konsekwentnie dużo lepiej ze streamingu niż z IP TV. Więc albo tego HDR nie ma w sygnale, albo faktycznie ICU100 (ten mam) nie robi roboty. Tylko że wcześniej miałem IWU200 i żadnej różnicy w wyglądzie wyświetlanych obrazków nie zauważyłem (między ICU100 a a IWU200). No ale mam starty telewizor, z czasów kiedy jeszcze o HDR nie myślano.

• 4
  • 8
  • 0

HDR w Polsce jest chyba tylko na Canal+ 4K (a to dla mnie jeden z istotniejszych kanałów), jeśli dekoder go nie obsługuje, tv będzie mieć problem z kolorami. Przynajmniej tak się dzieje kiedy puści się film z hdr, na telewizorze który go nie obsługuje. A że nagrywanie mnie jakoś szczególnie nie interesuje, to Samsunga odrzuciłem odrazu.

Co do dostępu do nowej oferty to pierwszą umowę podpisywałem w lutym tego roku, może ma to jakiś związek.

Chodziło mi przede wszystkim o to czy ta nowa oferta, która w niekórych miejscach na stronie jest nazywana mobilną, nie ma jakichś ograniczeń co do jakości, albo sposobu przesyłu, ale z odpowiedzi rozumiem że nie.

Dzięki za pomoc

• 8676
  • 35094
  • 293

Na "mobilną" w nazwie trzeba uważać, bo jest też i taka oferta, dawana IMHO tylko do abonamentów telefonicznych, która zapewnia dostęp do aplikacji Orange TV GO (zwróć uwagę na "GO" w nazwie). To jest zupełnie co innego, i po pierwsze daje dostęp tylko na urządzeniach mobilnych (telefony i tablety, w drodze wyjątku także przez przeglądarkę internetową), na bardzo podobnej zasadzie jak Orange TV (czyli streaming, z tych samych serwerów), ale jest haczyk: bitrate jest tu prawie o połowę niższy. Na normalnym ekranie nie da się tego oglądać.
Z drugiej strony w Orange panuje radosna rozbieżność pomiędzy działami technicznymi odpowiedzialnymi za realizowanie usług a działem marketingowym zajmującym się reklamą i wciskaniem klientom kitu. Ci drudzy po uważaniu nazywają sprzedawane produkty, najczęściej zupełnie "z czapy" i zdarza im się dublowac tę samą nazwę do zupełnie niezwiązanych (albo tylko podobnych, ale różnie realizowanych) usług. Przykłady można mnożyć: są dwie kompletnie różne "Cybertarcze", jest "Orange VPN" który w ogóle nie jest VPNem, jest pakiet "Love" który z miłością nie ma nic wspólnego, są rutery "FunBox" które uciechy dostarczają może niektórym, ale zupełnie nie do tego są przeznaczone, dekodery są wszystkie przemianowane tak, żeby miały słowa "Dekoder" i "4k" w nazwie, choć są to urządzenia zupełnie różnych producentów i modele mają swoje nazwy własne (oczywiście niezawierające ani "Dekoder" ani "4k") i tak dalej i temu podobne. Tak że i "mobilna TV" zdaje się jest zdublowana w zupełnie różnych kontekstach.

• 4
  • 8
  • 0

Czyli tak dla absolutnej pewności, Extra TV na 4K Multi, to technologicznie będzie dokładnie to samo co ta "stara oferta" na tym samym dekoderze, tak? W sensie jakości, tego że to multicast i tak dalej.

Ktoś powinien nad tym w końcu zapanować 🙄

• 8676
  • 35094
  • 293

Absolutnej pewności nikt nie ma, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że tak. Na bezpośrednie pytanie skierowane do Rzecznika w tej sprawie uzyskałem odpowiedź że jest to tajemnica biznesowa.