Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z aplikacją Orange TV go na tablecie Teclast T65max

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 526
  • 1818
  • 20

Co to znaczy zarejestrowany tablet? Czy 2 kwietnia ktoś inny poza tobą z niego korzystał? Ktoś inny na nim oglądał swój pakiet Orange tv go? Technicy podali ci powiązany numer osoby? Próbowałeś na niego dzwonić?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 228
  • 794
  • 1

Dziękujemy za odpowiedź. Od 2.04.2025 ten tablet jest zarejestrowany na koncie 43XXXXXXXX.

Możemy usunąć tablet z konta 43XXXXXXXX, jednak na koncie 95xxxxxxxx są już zarejestrowane 3 urządzenia.

Ja nie mam żadnego konta o numerze 43 coś tam więc skąd się to wzięło że tablet od 2 kwietnia jest zarejestrowany na tamte konto ?!

• 526
  • 1818
  • 20

To jest bardzo niepokojące, że bez czyjejś wiedzy i zgody można zarejestrować w danej usłudze jego urządzenie na siebie. Ja bym drążył temat. Może tego nie wiesz, się masz w Orange dwa oddzielne konta?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1551
  • 6353
  • 37

No cóż. Może napiszę wam, jak to mniej więcej działa od backendu. Generalnie w Androidach 10 i nowszych nie da się odczytać numeru seryjnego oraz IMEI z poziomu aplikacji. Zamiast tego używa się tzw UUID. Jest to numer nadawany przez algorytm google. Jest kilka rodzajów UUID. Np są numery generowane po przywróceniu ustawień fabrycznych, jak również są UUID przypisane do danej aplikacji.  Z założenia te numery są unikalne i nie ma możliwości, wygenerowania dwóch takich samych.  W tym przypadku widocznie Orange ma swój  algorytm,  i hmm wygenerowało zdublowane urządzenie?  Zaszła jakaś dziwna pomyłka podczas rejestracji? Ciężko stwierdzić... Chyba nigdy się nie dowiemy co tak naprawdę się stało ... Dlaczego dane urządzenie istnieje na zupełnie innym koncie...?

• 526
  • 1818
  • 20

Czyli algorytm jest "zły" (niedoskonały) a problem może być masowy?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1551
  • 6353
  • 37

Nie to miałem na myśli. Kiedyś można było przypisać urządzenie do danego konta,  na podstawie IMEI, SN i czegoś tam jeszcze. Wraz ze zamianami, uszczelniaczem bezpieczeństwa dostęp do ww danych stał się bardzo trudny. Np, aby odczytać IMEI, apka musi być natywnym dialerem. W związku z powyższym, wydawcy muszą kombinować. Niby jest to UUID , ale też to nie jest idealne. Jetem pewny, że Orange dokładnie sprawdzi przyczynę problemu. Może być też inny scenariusz, że  nastąpiła gdzieś pomyłka człowieka. Nie wiem, jak wygląda proces logowania do TV Go.