Orange TV - wymagane jest łącze od Orange. Co zrobić, aby działała telewizja?

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Pod koniec zeszłego roku, zrezygnowalismy z TV Satelitarnej C+ na rzecz Orange. Do tej pory, w mieszkaniu mielismy internet od lokalnego isp i TV SAT C+, w domku w górach internet od lokalnego dostawcy (Orange tam nie działa) i poprzez aplikacje na Android TV w streamingu kanały z C+

Gdy podpisywaliśmy umowę w Orange, w salonie zapewniano nas, że nic się nie zmieni. Dalej będziemy mogli w mieszkaniu oglądac TV poprzez dekoder od Orange (mamy tutaj TV Samsung bez aplikacji Orange TV) a an wsi, skoro mamy TV a Google TV będzie można oglądać poprzez aplikację. Pierwsza wizyta w domku zweryfokowała te zapewnienia. Na telewizorze, przy próbie logowania się do aplikacji Orange TV pojawia się błąd i informacja, że wymagana jest Neostrada (???) aby usługa działa. Rozumiem, że wymagane jest poprostu łącze od Orange. 

No i pytanie - czy w salonie Orange nas okłamano abyśmy podpisali umowę i przenieśli nasze numery do Orange, czy ja czegoś nie robiłem, co zrobić powinienem aby usługa zaczęła działać? Zadzwoniłem do konsultanta który nas obsługiwał - usłyszałem w odpowiedze że to nie możliwe zeby nie działało na telewizorze podpiętym do innego internetu niż Orange, wszystko sprawdzi i oddzwoni. Nie oddzwonił, telefou ode mnie już nie odbiera. 

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

9 ODPOW. 9

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3238
  • 14249
  • 80

Orange TV działa tylko na światłowodzie Orange.    

Orange TV GO (mobilna tv) działa na każdym łączu.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2605
  • 10118
  • 38

@atlas_cudownapisał(-a)

Orange TV GO (mobilna tv) działa na każdym łączu.

ale nie wszystkie kanały są dostępne

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

a masz może wiedzę, w którym regulaminie jest to zapisane? przeglądałem to co dostałem i nigdzie nie widzę takiej informacji. Co wiecej, nawet a Aplikacji "Mój Orange" wprost jest napisane: "Masz Extra TV? Właczi oglądaj! Wybieraj spośród 128 kanałów, oglądaj, kiedy chcesz i gdzie chcesz!"

• 3238
  • 14249
  • 80

Przecież usługi Orange TV i internet są przypisane do tego samego adresu, pod którym  jest na 100% internet od Orange. A co Ty podpisałeś to ja nie wiem:)  Ale ogólnie TV działa super. Nie trzeba się logować. Po prostu włączasz i działa. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8959
  • 36451
  • 301

@myk6414napisał(-a)

a masz może wiedzę, w którym regulaminie jest to zapisane? przeglądałem to co dostałem i nigdzie nie widzę takiej informacji. Co wiecej, nawet a Aplikacji "Mój Orange" wprost jest napisane: "Masz Extra TV? Właczi oglądaj! Wybieraj spośród 128 kanałów, oglądaj, kiedy chcesz i gdzie chcesz!"

Extra TV jest dostępna tylko z umowami na stacjonarny internet. Niczego nie musisz szukać w regulaminach, wszytko jest wprost opisane w umowach które podpisałeś.

Tak, zostałeś wprowadzony w błąd, pracownicy obsługi często nie mają pojęcia jak działa sprzedawana przez nich usługa Extra TV i mylą ją z innymi podobnymi usługami.

Poza siecią stacjonarną orange możesz korzystać tylko z Orange TV GO, ale to nie na TV tylko na tabletach i telefonach (choć są takie telewizory na których da się to zainstalować). Można też obraz na TV wysłać przez HDMI z komputera, na którym GO chodzi w przeglądarce. Ale obraz uzyskany w ten sposób jest słabej jakości i nic z tym nie zrobisz - bitrate w tej usłudze jest znacznie niższy.

• 8959
  • 36451
  • 301

Jeszcze co do meritum: skoro powołujesz się na rozmowę z konkretnym pracownikiem obsługi (który już nie odbiera Twoich telefonów), to może zawierałeś umowę zdalnie i może jeszcze nie minęły dwa tygodnie? Wtedy mógłbyś się ewentualnie wycofać.

Jest też opcja reklamowania działania usługi - niezgodnie z tym co ci obiecywano, w tym wypadku musiałbyś powołać się na te rozmowy w których pracownik Orange zapewnia cię, ze Extra TV będzie działa na dekoderze poza siecią Orange. Co prawda nie ma technicznej możliwości żeby to się spełniło, ale może mógłbyś liczyć na jakąś rekompensatę, lub wręcz anulowanie umowy, nie wiem. Rozmowy są nagrywane, no chyba że była to deklaracja złożona w cztery oczy, wtedy nikt ci nie uwierzy.

Jeszcze co do cytowanego przez ciebie sloganu reklamowego. W nim nie ma nieprawdy, tylko trzeba go umieć zrozumieć. On się odnosi do sytuacji w której masz umowę na "Extra TV". Ten pakiet, to IIRC ponad 200 kanałów, do oglądania na łączu stacjonarnym przez dekoder lub aplikację. Dodatkowo, niejako jak bonus, jest też możliwość oglądania 128 spośród tych kanałów na urządzeniach mobilnych. Ta część usługi jest realizowana jednak przez inną aplikację (Orange TV GO), i na odrębnych warunkach. Więc slogan mówi prawdę, możesz te 128 kanałów oglądać kiedy chcesz i gdzie chcesz, ale pod warunkiem że oglądasz je na telefonie lub tablecie (to "zapomnieli" w reklamie dopisać, co jest zrozumiałe no bo przecież telewizora wszędzie - czyli gdzie chcesz - ze sobą nie zabierzesz, a telefon owszem, zabierzesz "gdzie chcesz". To to jest bonusowa telewizja mobilna, doczepiana do Extra TV jako dodatek).

IMHO nic nie wskórasz, ale jeśli czujesz się oszukany to reklamuj. Nie powinniśmy tak dawać się robić w konia.

• 3238
  • 14249
  • 80

Jest jeszcze jedna możliwość na 3 litery 🙂 . Wtedy TV świeci nawet w Afryce 🙂

• 8959
  • 36451
  • 301

@atlas_cudownapisał(-a)

Jest jeszcze jedna możliwość na 3 litery 🙂 . Wtedy TV świeci nawet w Afryce 🙂

No ale to trzeba jednak umieć ogarnąć i mało kto sobie z tym (realistycznie) poradzi.

Wiem przynajmniej o jednej osobie która "ma wszystkie karty", próbowała i nic z tego nie wyszło. Sam nie jestem pewien czy by mi się chciało rzeźbić. Ale skoro już któryś raz o tym wspominasz, a posty nie znikają, to może jest dobry moment żeby się pochwalić. 

Konfiguracja połączenia VPN wymaga jakichś szczególnych opcji żeby to działało? No bo wiadomo, VPN VPNowi nie równy, różnie to można ogarniać. Najważniejsze pytanie: weryfikowałeś to faktycznie w boju czy tylko zakładasz (zapewne słusznie) że to musi się dać zrobić? Podejrzewam że twój ulubiony zerotier będziesz chciał zaproponować, ale nie ukrywam że bardziej interesowałoby mnie sprawdzenie tego w konfiguracji całkowicie niezależnej od zewnętrznych dostawców.

Propagacja multicastów przez tunel wydaje mi się takim sobie pomysłem generalnie, a problematycznym w implementacji partykularnie, ale nigdy tego nie próbowałem. Niby przy dekoderze Stream4k tego problemu być nie powinno, ale podglądając ruch z niego nie wygląda to tak różowo, tam też dzieją się jakieś dziwne rzeczy. Coś się gdzieś próbuje autoryzować, zanim w ogóle ruch zostanie dopuszczony. To może być wrażliwe na VPN.

Dlatego ciekaw jestem czy komuś się praktycznie, a nie teoretycznie udało to wdrożyć.

• 3238
  • 14249
  • 80

Tak działa jak trzeba, ale   szczegóły  wyślę Ci na priv, bo nie wiem czy pisanie o tym jest dozwolone na forum.

Tylko ja cały czas mam na myśli apke od Orange, na unicast'cie, bo autor tematu napisał tak:  "...a Google TV będzie można oglądać poprzez aplikację."