Orange TV i Chromecast

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 21
  • 44
  • 0

Orange TV i Chromecast

@janio1 

Jeśli Chromcast jest podłączony do wifi orange światłowód nie mam opcji wpisania loginu i kodu poufnego. Mam tylko komunikat:

"nie wykupiłeś dostępu do usługi"

Gdy podłączyłem się do innego wifi mam opcję wpisania loginu i kodu poufnego, ale dostaję komunikat:

"możliwość zalogowania jedynie na wykupionej usłudze neostardy"

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3790
  • 17411
  • 95

Orange TV i Chromecast

Multiroom raczej dotyczy Extra+ a nie Start+. Mając Extra+ i dostęp do Extra+ z poziomu aplikacji to logiczne, że to będzie multiroom. Jeżeli chcesz mieć dostęp tylko do Start+ to multiroom nie ma nic do rzeczy. Po prostu Orange światłowód i tyle.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 17
  • 49
  • 0

Orange TV i Chromecast

A gdzie taką informację znalazłeś? Extra to jest dodatkowy pakiet kanałów, taki jak każdy inny.

Według mnie nie ma konieczności posiadania pakietu Extra aby mieć multiroom.

• 3790
  • 17411
  • 95

Orange TV i Chromecast

Bo Start+ i Extra+ to 2 odrębne usługi. Działają obok siebie. Start+ dostaje każdy z automatu, Ekstra+ trzeba sobie dokupić. Miksujecie te pojęcia i macie takie kwiatki jak wyżej. Amen.  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9385
  • 38428
  • 324

Orange TV i Chromecast

Zrobił się zamęt bo dwie osoby pytają o to samo i w dodatku ignorują odpowiedzi. A odpowiadający mieszają pytających.

Nikt tak do końca nie wie co komu działa, jakie ma usługi i dlaczego nie działa.

Więc powtórzę po raz kolejny:
Orange TV GO to zupełnie inna usługa niż Orange IPTV. Jest ona szeroko dostępna dla rozmaitych umów i apka Orange TV GO ją realizująca działa na telefonach oraz tabletach. W drodze wyjątku działa też przez przeglądarkę (to rozwiązanie dla masochistów). To nadal jest ta sama usługa, nawet przez przeglądarkę. Loguje się do niej danymi z usługi telewizyjnej. Nawet w starych umowach Love jest dostępna (np. ja też mam dostęp), choć na bardzo starych umowach była dodatkowo płatna .

Orange TV to aplikacja do obsługi usłuch Orange IPTV świadczonych pod nazwami StartTV i ExtraTV. To są zupełnie inne usługi, dostępne tylko w określonych umowach i na zasadach w tych umowach określonych. Apka Orange TV działa na inteligentnych telewizorach i przystawkach z Android TV w odpowiedniej wersji (prace trwają żeby była dostępna szerzej, w ramach tego samego typu sprzętów pod innymi systemami). Najpopularniejszy scenariusz w tym wypadku to umowa na światłowód + ExtraTV, z dekoderem. Przy takiej konfiguracji technicznie można by z apki korzystać, ale w praktyce nie można tego robić za darmo - trzeba aktywować multiroom i zapłacić. Albo zrezygnować z dekodera. No i oczywiście korzystać można tylko na tym łączu, którego dotyczy umowa.
Nie jestem pewien jak wyglądają ograniczenia w przypadku ew. dostępności ww. usługi w pakiecie z internetem mobilnym, bo nikt się jeszcze tym nie chwalił. Mam pewne podejrzenia, że w takim przypadku w ogóle nie ma takiej możliwości i usługa reklamowana jako StartTV jest świadczony tylko przez apkę Orange TV GO, ale jeśli ktoś wie inaczej to niech mnie poprawi. Gdyby faktycznie tak było, to mielibyśmy rozjazd marketingowych nazw usług z ich faktyczną zawartością (nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni). Pewne dane na oficjalnych stronach z ofertami zdają się wskazywać, że tak właśnie jest.

Tak czy owak, jeśli w apce MO widać tę usługę, to technicznie powinno się dać oglądać, jednak jeśli jest wypożyczony dekoder, to trzeba wykupić jeszcze multiroom, dodatkowo.
Może być też tak, że komuś apka Orange TV działa w innej konstelacji ustawień, ze względu na stan obowiązujący w momencie zawierania przez niego umowy - przez dłuższy czas nie było formalnego multiroom, a apka działała nawet na kilku telewizorach na raz. Po wprowadzeniu do nowej oferty IPTV multiroom, to się skończyło.

Jednak nikt nie raportował działania apki Orange TV poza swoją siecią domową, na żadnym łączu (ale bez kombinacji z VPNami oczywiście). Jeśli komuś coś takiego działa, to ciekaw byłbym jaką ma umowę - byłoby dobrze jakoś to usystematyzować.

Istotne jest też to że BOK często nie ogarnia tych niuansów oferty telewizyjnej i najczęściej w ogóle nie rozumie problemu. Jeśli na taką osobę traficie, to należy się rozłączyć i próbować ponownie, do skutku. W końcu traficie na kogoś kompetentnego. Ale tak naprawdę wszystko co trzeba powinniście mieć w umowach.

PS. A, bo zapomniałbym. Jest jeszcze tytułowa kwestia. Chromecast to jest bardziej nazwa protokołu niż urządzenia. I o ile jest bardzo wiele wersji tego urządzenia, na których Orange TV zadziała, to sam protokół chromecast NIE jest wspierany ani przez Orange TV ani przez Orange TV GO. Czyli jeśli ktoś (jak ja) ma przystawkę Chromecast bez pilota i bez interfejsu do instalacji aplikacji, taką która wyłącznie przyjmuje sterowanie z telefonu protokołem chromecast (np. Chromecast 4k ultra), to na czymś takim żadna ze wspomnianych aplikacji nie zadziała (bo musiałaby być uruchamiana na telefonie i musiałaby przekazywać sterowanie protokołem chromecast do przystawki - ani jedno ani drugie nie jest możliwe).

• 3790
  • 17411
  • 95

Orange TV i Chromecast

Na necie Orange Flex apka Orange TV nie działa. Wywala błąd logowania. To sam sprawdziłem.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 249
  • 886
  • 2

Orange TV i Chromecast

Tak na zakończenie tej dyskusji mam pytanie. Czy doszliśmy do jakichś wniosków? Czy jacek6071 w końcu ma tą aplikację? Czy będzie z niej korzystał? Tak właściwie to tyle dyskusji i stanęło na niczym. Od siebie mogę napisać że ja według nowej umowy mam Start TV, mam Extra TV, mam dekoder 4 K Multi, mam multiroom i oglądam na dwóch odbiornikach( przez dekoder i aplikację). Ciekawe czy jacek6071 coś w końcu wywalczy. Bylibyśmy usatysfakcjonowani jakby poinformował za jakiś czas.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 21
  • 44
  • 0

Orange TV i Chromecast

Dzięki za dyskusję. Mogę ostatecznie powiedzieć, że dużo to rozjaśniło 🙂

Spróbuję się jeszcze skontaktować z konsultantem i mam nadzieję, że trafię na takiego, który orientuje się w temacie; chcę potwierdzenia, czy do uruchomienia apki Orange TV (już pomijając kwestię Chromecast) potrzebny jest faktycznie multiroom lub brak wypożyczonego dekodera. Czy wtedy dodam u siebie multiroom - nie wiem, zobaczymy.

BTW, tak się składa, że szwagier dziś będzie u siebie podłączał światłowód + Extra TV + multiroom. Poproszę go aktywowanie TV Mobilnej w MO. Sprawdzę, czy uda mi się uruchomić na Chromecascie apkę Orange TV - tak w ramach testu/ciekawości.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 249
  • 886
  • 2

Orange TV i Chromecast

@jacek6071napisał(-a)

Dzięki za dyskusję.

BTW, tak się składa, że szwagier dziś będzie u siebie podłączał światłowód + Extra TV + multiroom. Poproszę go aktywowanie TV Mobilnej w MO. Sprawdzę, czy uda mi się uruchomić na Chromecascie apkę Orange TV - tak w ramach testu/ciekawości.

No tak możesz zrobić. Podłączyć się pod WiFi u szwagra swoim chromcastem i sprawdzić jak to działa. Szwagier nic nie musi robić. Jak będzie miał już światłowód to wszystko powinno działać z automatu. Chyba że do apki Orange TVGo trzeba się będzie zalogować. Tylko jak będziecie podmieniali sprzęt do aplikacji to trzeba go za każdym razem zadeklarować, ponieważ odbierać można tylko na jednym. Można dowolnie zamieniać, ale tylko jeden Multiroom, jeden TV lub Box.