- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange IPTV jakość telewizji
@AnonimJakość IPTV w Orange jest słaba. Większość kanałów HD nawet nie ma 8mbit/s. Słaby bitrate, słaba kompresja, pikseloza przy dynamicznych scenach. Aż dalej jestem w szoku, że w temacie o takim tytule na samej górze jestem pierwszym który zwrócił na to uwagę. Nie ma się co dziwić - każdy pod pojęciem "dobry" rozumie co innego. 🙂 Patrząc po tym co pisałeś raczej nie będziesz zadowolony, ale może warto dać szansę kilka dni potestować 😉 Ja jakoś z tym żyję, człowiek się przyzwyczaja z czasem. Jak bym więcej oglądał TV to na pewno bym brał ponownie kablówkę zamiast tego co oferuje Orange (TV).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Iptv taka technika nie powinna być lepsza od kablówki( UPC)?Rekompresja jest gorsza niż w telewizji kablowej ?
Waham się tez na wyborem Cyfry+..
Czekam na kolejne podpowiedzi i z góry dziękuję za sugestie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Flocc mów za siebie u mnie jest super jakość odbioru na światłowodzie 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Weź pod uwagę, że zależy mi na dobrej jakości obrazie na 55 calach w telewizorze.
Oczywiście może nie na takiej jak Netflix, ale takiej że jest czysty i ostry obraz.A mecze da się oglądać nie tylko na Eleven 4K.
A przy y okazji czy ten kanał pokazuje spotkania w aktywnej rozdzielczości? To samo tyczy 2 pozostałych kanałów z UHD.
Niestety Horizon jest o kilka lat do tyłu , o 4K można zapomnieć itd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ktorys z dekoderow ma wsparcie dla HDR?
Przy ICU obok mulinagrywarki Orange oferuje dysk do nagrywania?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim według mojej wiedzy dekodery nie obsługują HDR.
Do ICU100 możesz podpiąć własny dysk do nagrywania. Nie mam wiedzy, czy Orange jeszcze sprzedaje dyski.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonimnapisał(-a)Czy ktorys z dekoderow ma wsparcie dla HDR?
Przy ICU obok mulinagrywarki Orange oferuje dysk do nagrywania?
Dekodery z Orange nie mają wsparcia HDR.
Do Samsunga ICU 100 możesz podłączyć w zasadzie dowolny dysk zewnętrzny na USB 3.0 o pojemności większej niż 128 GB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale akurat to, że większość nie ma 8mbit/s to nie tyle wina Orange, co wina samych nadawców że nadają w pseudoHD z niskim bitrate. Nadal pozostaje otwarte pytanie czy Orange faktycznie obcina bitrate do 8mbit/s czy nie w porównaniu z satelitą, wówczas najbardziej cierpią kanały Canal+ i Polsaty Sport Premium.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niski bitrate, do tego 1080i.. na UPC np FOX wygląda dość słabo
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakość na satelicie rzeczywiście obcinają do max ok. 8Mbps na kanał, na jednym "muxie satelitarnym" (mającym od ~30 do 60mbps) jest kilka kanałów. W końcu satelita jest jak naziemna telewizja, tylko inaczej się komunikujesz.
To niestety znaczy, że wielu nadawców od razu obcina do 8Mbps i Orange, UPC, NC+ I inne otrzymują od razu słabą jakość - więc niektóre kanały będą pixelowate niezależnie od tego którego operatora wybierzesz. FOX nigdy nie miał dobrej jakości, niezależnie od tego gdzie, przez co i u kogo oglądałem.
Pixelizacja przy IPTV Orange na razie jest przeze mnie niedostrzegalna na 55" OLED ( z wyłączonym upscalingiem, wygładzaniem, etc. - celowałem w jakość oryginalną jaką dostaję)
Dla porównania (niezbyt dobrego, ale wskazującego na jakość jaką możesz dostać) : HBO HD - Harry Potter jest ostrzejszy od najlepszych 1080p z internetu i w zasadzie niepixelowaty na ruchu, chociaż oczywiście odrobinę mniej ostry od Blu Ray 4k
Co do kanałów 4K - to zależy od nadawców kiedy to będzie - przejście na 4K bez treści w 4K oznacza tylko że będzie zrobiony upscaling(czyli to co może odrobinę gorzej zrobić Twój telewizor) a wymiana całego systemu do prawdziwej produkcji 4K kosztuje - 4K Netflix's to 20-25Mbps, więc 3-4razy tyle danych do przesłania na kanał co HD. Przy tym co jest dostępne obecnie w 4K (2-3 kanały) - rzeczywiście widać tą jakość.
Dekoder 4K to Samsung ICU 100. PVR działa wg mnie świetnie- bez dysku(Orange wykorzystuje swoje serwery do trzymania plików, czyli u źródła, przez bodajże 30 dni). Nie porównywałem jakości PVR tej i nagrywanej lokalnie(na podłączony dysk)