- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obraz przycina, pikselizacja
Witam,
mam następujący problem. W ostatnim czasie jest u mnie problem z obrazem z pikselizacją. Byli technicy orange problemu nie naprawili. Zaproponowano zmianę dekodera. Dekoder wymieniłem. Problem dalej występuję. Telewizor mam podłączone z ruterem kablem. Zrobiłem test i podłączyłem orange tv z laptopa (laptop WIFI) do telewizora i obraz działał wręcz idealnie. Telewizor także więc jest sprawny. Kabel także sprawdziłem - na innym także obraz zacina. Czy ktoś wie w czym może być problem? Chyba najlepszym rozwiązaniem przejście na satelitę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@faza58 Czy możesz wyjaśnić "podłączyłem orange tv z laptopa (laptop WIFI) do telewizora i obraz działał wręcz idealnie." ?
Czy problem dotyczy telewizji kablowej ?
Wejdź w modem 192.168.1.1 i sprawdź w zakładce Wsparcie -> Informacje systemowe -> DSL jaką masz prędkość synchronizacji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- status linii DSL
- 2.1stan połączenia DSLwłączone
- 2.2tryb synchronizacji DSLVDSL
- 2.3ostatnia synchronizacja DSL24 marca 2019, 12:04
- 2.4czas połączenia DSL00 d 03 g 38 m 59 s
- prędkość i margines szumu
- 2.5prędkość synchronizacji DSL w górę8567 Kb/s
- 2.6prędkość synchronizacji DSL w dół53352 Kb/s
- 2.7margines szumu w dół8.9 dB
- jakość linii (błędy)
- 2.8liczba sekund z błędami (ES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji)3
- 2.9Sekundy z poważnymi błędami (SES) w trakcie pobierania (od momentu ostatniej synchronizacji)0
Wklejam na wszelki wypadek całość.
Co do laptopa - to podłączyłem go kablem HDMI z telewizorem. Laptop - internet bezprzewodowy. (Nie połączony kablem z ruterem)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@faza58 Prędkość jest dobra. Telewizja Orange nie działa z laptopem. Czy masz na myśli aplikację Orange TV Go ? czy typowo telewizję kablową przez dekoder?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam na myśli orange tv go - oczywiście. Dlatego nie rozumiem, że orange tv go śmiga, a telewizja naziemna przycina skoro - sygnał idzie z tego samego miejsca.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@faza58 Wszystko mieszasz 🙂
Orange TV Go dociera do Ciebie przez internet, a telewizja naziemna(DVB-T) przez kabel antenowy z anteny takiej np.
Natomiast telewizja Orange w technologii kablowej dociera przez modem do dekodera. Dekoder powinien być podłączony przewodem ethernet z modemem.
Czy dekoder stoi przy modemie? W pierwszej kolejności proponuję podłączenie komputera do przewodu ethernet którym podłączony jest dekoder i sprawdzenie czy internet funkcjonuje poprawnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Postaram sie uporzadkowac.
1 Mam orange tv -kabel.
2. Laptop - wifi.
3. Przerywa mi obraz na polaczeniu kablowym.
4. Gdy wlaczam orange tv go na laptopie smiga bez problemu.
5. Polaczylem laptop z wlaczonym orange tv go pod telewizor i nie bylo zadnego problemu z obrazem.
6. Jestem zdziwiony ze orange tv go dziala bez problemu, gdy orange tv ma problemy.
7. Telewizor jest sprawny. Kabel z rutera idacy do telewizora tez.
8. Bez sensu uzylem pojecie tv naziemnej, bo mam polaczeniu ruter - kabel- tv.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@faza58 Jeżeli jesteś pewny kabla sieciowego pomiędzy routerem a dekoderem to sprawa w dalszym ciągu dla techników.
Czy resetowałeś router do ustawień fabrycznych ?