Nie działa TVP 1 i TVP sport w trakcie meczu.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Sat kurier jest raczej dla dzieciaków . FEC dla TVP 1 na 11449.0 MHz wynosi 3/4.

• 424
  • 1538
  • 4

deest_1-1764785080824.png

Dane są z 2021, bardzo nieaktualne 

• 2842
  • 12100
  • 74

@deestJa ci podałem informacje z dekodera. Na TVP1 pokazuje 3/4. Dlaczego tak się upierasz?

• 424
  • 1538
  • 4

Nigdzie w twojej wypowiedzi nie znałazłem, że FEC pochodzi z dekodera - jedynie z tej strony. Jeżeli tak jest - to przepraszam. 

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 28
  • 0

Dzięki wielkie za linka i analizę tematu – doceniam pomoc i konkretne dane.

Co do instalacji, to faktycznie ma ona już 15 lat i przez ten czas ustawienie anteny nie było korygowane, bo do tej pory wszystko działało stabilnie. Rozumiem więc, że sprzęt mógł się "zestarzeć", a te 45% to wynik na granicy ryzyka.

Zastanawia mnie tylko ta "zegarmistrzowska" precyzja awarii. Gdyby to była kwestia wyłącznie słabego sygnału/złego ustawienia, to obraz rwałby losowo (np. przy każdym deszczu czy wietrze). A tu mamy sytuację zero-jedynkową: brak meczu = TVP działa, ważny mecz = TVP nie działa.

Być może jest tak, jak sugerujesz – sygnał jest "na styk" i w momencie, gdy podczas transmisji meczu zmieniają się jakieś parametry nadawania lub obciążenie transpondera, dekoder przy takim sygnale po prostu "klęka".

Tak czy inaczej, wezmę Twoją radę do serca. Spróbuję poprawić ustawienie anteny lub wymienić konwerter, żeby dobić do tych zalecanych 75% i wykluczyć ten czynnik na 100%. Jeszcze raz dzięki.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 12096
  • 123

@PiotrT22 siła/moc sygnału a poziomie 45-50% jest minimalnymbardzo słabym sygnałem, który może prowadzić do zakłóceń i braku odbioru programów.w technologii satelitarnej. Najczęściej problemem jest żle ustawiona antena, problem z konwerterem lub problem z kablem koncentryczny Jeśli Twoja instalacja ma już 15 lat to przypuszczam że rozwiązaniem Twojego problemu będzie wymiana konwertera oraz kabla koncentrycznego. 

@PiotrT22  w tym linku Orange masz w pkt 3 Jak ustawić antenę Masz krok po kroku  jak ustawić antenę https://www.orange.pl/omnibook/montaz-i-ustawienie-anteny-satelitarnej# Jeśli bedziesz miał problem z ustawieniem anteny to preferuje pożyczyć/kupić miernik satelitarny do ustawienia anten. 

@PiotrT22  najpierw spróbuj podmienić konwerter na jakiś nowszy plus wymień kabel koncentryczny na lepszej jakości. Bardzo dobrym kablem koncentrycznym jest kabel Triset 113 PE 

Jeszcze zerknij do tego wątku tutaj tez był podobny tylko dotyczył kanału TVN. Po wymianie konwertera dobrej jakości oraz kable koncentrycznego dobrej jakości i skorygowania anteny udało się rozwiazać problem siła sygnału podniosła się z 50% na 90% https://satclub.pl/warsztat-i-serwis-f197/poziom-sila-50-60-jakosc-80-pikselowanie-kanalow-z-t20651....  

Zerknij do tego wątku powyzej 🙂

@PiotrT22 daj znać czy udało się rozwiązać Twój problem 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 424
  • 1538
  • 4

U mnie jest instalacja zbiorcza i siła sygnału jest mała na satelicie (60%), ale spora na naziemnej 🙂 Jeszcze problemy z fachowcami - kabel z skrzynki multimedialnej (Televesa) jest inny niż w gniazdku (Jakiś polski kabel, który w porównaniu jakości z Televesem jest fatalny), w dodatku jest kabel, który nie wiadomo gdzie jest jego koniec :DDD W dodatku nazewnictwo kabli - kabel podpisany SYPIALNIA 2 w skrzynce kończy się w salonie xD

• 2842
  • 12100
  • 74

@PiotrT22Nie ma czegoś takiego jak obciążenie transpondera.  Raczej byłbym skłonny uwierzyć, że faktycznie jakaś siła z za wschodniej granicy zakłóca sygnał, a że u ciebie sygnał jest bardzo słaby to Twój zestaw jest podatny na destabilizację. Faktycznie czytałem kilka dni temu, że były podejrzenia, że sygnał sat mógł być zakłócany.

@deestMam jakieś mierniki amatorskie do sat i DVB-T . W sensie mam używki, bo nowe niestety są drogie.  Różnice we wskazanych parametrach są często bardzo różne . Dekoder zwykle podaje bardzo optymistyczne liczby.  A i dekoder, dekoderowi nie równy....

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 12096
  • 123

@deest to macie niezłe zamieszanie w tej instalacji zbiorczej 🙂 Ciezko jest dojść do ładu w tym wszystkim 😄

Pozdrawiam 🙂