Multiroom - ICU 100 2x - czy to prawda że się nie da? + fakty i mity

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 66
  • 0

Witam serdecznie,

Po 25 latach przygody z UPC i niedawnym bezprawnym podniesieniu mi kwoty abonamentu, pora na zmiany.

Usługi mają być dla moich staruszków którzy nie ogarną aplikacji na TV a że przyzwyczajenia ciężko się zmienia, to chciałbym zachować aktualne właściwości dekoderów.
Mam dwa TV i na każdym potrzebuję mieć możliwość lokalnego nagrywania, a z tego co widzę, jedynym dekoderem który to umożliwia, jest ICU 100.

ICU 100 2x

Gdy jakieś 2 miesiące temu kontaktowałem się z infolinią, dziewczyna powiedziała mi, że niestety nie mogę mieć dwóch takich samych dekoderów.

Czy to prawda?

Mydliła mi oczy multinagrywarką, ale im więcej o niej czytam, tym bardziej odechciewa mi się dokonywać tej zmiany. 

Czy do tego dekodera wymagany jest jakiś konkretny dysk, czy mogę podłączyć cokolwiek?
Mam na myśli pendrive, karta pamięci w czytniku USB, SSD w kieszeni.
Jeśli wszystko zadziała, to jakie parametry odczyt/zapis powinien mieć taki nośnik?

Nagrywanie / Odtwarzanie

Ile programów jednocześnie można nagrywać na dysk?

Czy da się jednocześnie nagrywać i oglądać TV?

Czy mogę bez ograniczeń zatrzymywać i cofać wszystkie programy (choćby do momentu kiedy przełączyłem program)? - Czy muszę do tego mieć podłączony dysk, czy dekoder ma wbudowaną jakąś pamięć jako bufor?

Jak wygląda połączenie?

Za routerem od UPC mam podłączone jeszcze dwa swoje, jeden do drugiego. 

Czy w Orange obydwa dekodery mogę podłączyć do swojego routera kablem, czy musi się on łączyć bezpośrednio z Funboxem?

Opcjonalnie - czy dekodery mogą być połączone bezprzewodowo z moimi routerami, czy muszą się łączyć z FB?

Czy przełączanie programów jest natychmiastowe?
Niektóre dekodery po wciśnięciu cyfry na pilocie przez chwilę czekają na kolejną i dopiero wtedy przełączają kanał. Jak to wygląda w przypadku ICU 100?

Multinagrywarka

Czy jest to aktualna lista wszystkich dostępnych w Orange kanałów i tego co się da a co nie? Ta jest datowana na 06/03/2024 i na moje oko lista zawiera ok 114 kanałów, a w ofercie zdaje się jest nieco ponad 200.

https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2c/tv/multinagrywarka/OPL_Kanaly_OTA_06-03-2024.pdf

Przez jaki okres można przechowywać nagrania w chmurze?

Czy można korzystać jednocześnie z nagrywanie na dysk i multinagrywarki?

Trochę się tego uzbierało, ale gdzie jak nie tutaj pytać o takie rzeczy 🙂

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@mikes86napisał(-a)

...

Czy do tego dekodera wymagany jest jakiś konkretny dysk, czy mogę podłączyć cokolwiek?
Jeśli wszystko zadziała, to jakie parametry odczyt/zapis powinien mieć taki nośnik?

Dysk SSD w kieszeni USB3.0 zadziała i będzie się sprawował doskonale. Należy się jednak liczyć z jego przyspieszonym zużyciem, albowiem dekoder używa go bez przerwy, kiedy tylko jest włączony. Dla mnie to nie problem - tak właśnie mam od kilku lat i jestem zadowolony

...

Czy mogę bez ograniczeń zatrzymywać i cofać wszystkie programy (choćby do momentu kiedy przełączyłem program)? - Czy muszę do tego mieć podłączony dysk, czy dekoder ma wbudowaną jakąś pamięć jako bufor?

Zatrzymywanie i cofanie działa co prawda, ale bardzo koślawo się to odbywa. W praktyce lepiej skorzystać z opcji "od początku" albo wręcz zlecić nagranie w chmurze i oglądać z przewijaniem (to funkcjonalność multinagrywarki). Nie dla wszystkich pozycji programowych jest to dostępne (tak, tak, to nie jest zdefiniowane "na kanał", tylko "na program" - stosowne oznaczenia są tylko w EPG), ale chyba na większości jest. Działa znacznie stabilniej niż bufor (który resetuje się przy byle aktywności pilota). 

Jak wygląda połączenie?

Czy w Orange obydwa dekodery mogę podłączyć do swojego routera kablem, czy musi się on łączyć bezpośrednio z Funboxem?

Najbardziej polecane jest podłączenie kablem do FunBoxa, i jeszcze najlepiej każdego dekodera osobno. Przez WiFi też zadziała, ale pod pewnymi warunkami o których nie chcę pisać bo tego nie rekomenduję. Jeśli po drodze mają być jakieś sprzęty sieciowe to nie powinny być w trybie rutera a za to powinny wspierać IGMP snooping. Alternatywnie, jeśli musisz/chcesz mieć ruter po drodze, to na nim musisz zapewnić kilka rzeczy dodatkowych takich jak NAT, DHCP (ze stosowną adresacją) oraz, co najważniejsze, jakiś ruting multikastu - najprościej igmpproxy, odpowiednio skonfigurowany. Da się, ale nie warto. Po kilku latach męczenia takiej konfiguracji ostatnio z niej zrezygnowałem. Lepiej przemyśleć i przebudować okablowanie.

Niektóre dekodery po wciśnięciu cyfry na pilocie przez chwilę czekają na kolejną i dopiero wtedy przełączają kanał. Jak to wygląda w przypadku ICU 100?

Wygląda znośnie. Ja nie czekam, przełączenie jest w ułamku sekundy. Ale niektórzy się żalą że jest wolno, tylko to raczej dotyczy dekoderów androidowych, nie ICU100.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Na pewno możesz mieć 2x ICU. Jako glowny jest dostepny z dzierzawa za 5,99, jako multiroom rowniez: https://www.orange.pl/omnibook/telewizja-multiroom-podlaczenie-i-konfiguracja#

Dysk musial miec minimum 128gb, z usb 3.0. ja mialem samsunga, orange kiedys oferowalo adate. Z tego co pamietam nagrywanie jednoczesnie 3 w tle i ogladanie czwartego kanalu. Co do nagrywania z tego co pamietam nie bylo ograniczen programowych. I z tego co pamietam bufor bez dysku okolo 20 minut byl jesli zapauzowales, ale bez mozliwosci cofniecia z marszu. Nie sprawdze, bo mam obecnie 4k.multi.

W dekoderze byl wybor - albo multinagrywarka, albo dysk. Mozna bylo wylaczyc multinagrywarke i wrocic na dysk, ale nie jednoczesnie korzystac z obu.

Z multinagrywarki nie korzystam, ale mozna do 30 dni przechowywac nagrania.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Co do podłączenia przez inny router (kabel lub WiFi) - nie zadziała. Możesz ewentualnie użyć switcha (najlepiej z IGMP Snooping) i/lub routera w trybie AP. Dekodery muszą być w LANie do którego będzie miał dostęp FB, tak to najłatwiej mi wytłumaczyć.

• 8676
  • 35090
  • 293

W tej chwili nagrywanie na dysku i multinagrywarka mogą działać jednocześnie. Z tym że materiały odtwarzane nie mogą być nagrane ponownie na dysku.
To jaki dekoder dostaniesz zależy od widzimisię Orange, technicznie nie ma żadnych ograniczeń. Ale w oficjalnej aktualnej ofercie TV jest tylko dekoder Multi 4k.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

co do podłączenia to pewne kombinacje przechodzą, ale pewnie zależy od konfiguracji i sprzętu. ja miałem do FB podłączony repeater tplink przez wifi, a dekoder do repeatera przez ethernet i działało bez problemu.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@marcin0216napisał(-a)

ja miałem do FB podłączony repeater tplink przez wifi, a dekoder do repeatera przez ethernet i działało bez problemu.

Tak też można, ważne aby FB i ICU były w tej samej domenie rozgłoszeniowej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@marcin0216napisał(-a)

repeater tplink przez wifi, a dekoder do repeatera przez ethernet i działało bez problemu.

Nie przekroczyłeś L2 więc musiało działać...  Nie wiem dokładnie, co by się stało w warstwie IP... Mogłoby działać lub nie... 

• 8676
  • 35090
  • 293

@mikes86napisał(-a)

...

Dysk SSD w kieszeni USB3.0 zadziała i będzie się sprawował doskonale. Należy się jednak liczyć z jego przyspieszonym zużyciem, albowiem dekoder używa go bez przerwy, kiedy tylko jest włączony. Dla mnie to nie problem - tak właśnie mam od kilku lat i jestem zadowolony

...

Zatrzymywanie i cofanie działa co prawda, ale bardzo koślawo się to odbywa. W praktyce lepiej skorzystać z opcji "od początku" albo wręcz zlecić nagranie w chmurze i oglądać z przewijaniem (to funkcjonalność multinagrywarki). Nie dla wszystkich pozycji programowych jest to dostępne (tak, tak, to nie jest zdefiniowane "na kanał", tylko "na program" - stosowne oznaczenia są tylko w EPG), ale chyba na większości jest. Działa znacznie stabilniej niż bufor (który resetuje się przy byle aktywności pilota). 

Jak wygląda połączenie?

Najbardziej polecane jest podłączenie kablem do FunBoxa, i jeszcze najlepiej każdego dekodera osobno. Przez WiFi też zadziała, ale pod pewnymi warunkami o których nie chcę pisać bo tego nie rekomenduję. Jeśli po drodze mają być jakieś sprzęty sieciowe to nie powinny być w trybie rutera a za to powinny wspierać IGMP snooping. Alternatywnie, jeśli musisz/chcesz mieć ruter po drodze, to na nim musisz zapewnić kilka rzeczy dodatkowych takich jak NAT, DHCP (ze stosowną adresacją) oraz, co najważniejsze, jakiś ruting multikastu - najprościej igmpproxy, odpowiednio skonfigurowany. Da się, ale nie warto. Po kilku latach męczenia takiej konfiguracji ostatnio z niej zrezygnowałem. Lepiej przemyśleć i przebudować okablowanie.

Wygląda znośnie. Ja nie czekam, przełączenie jest w ułamku sekundy. Ale niektórzy się żalą że jest wolno, tylko to raczej dotyczy dekoderów androidowych, nie ICU100.