- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ktoś z Was zna adresy multicast kanałów IPTV? Zdaję sobie sprawę, że są szyfrowane. Jeśli nie można podać ich tutaj, proszę o wiadomość prywatną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder nie zgłasza się do niczego. Multicast tak nie działa. Dekoder po prostu dołącza do grupy multicastowej, protokołem IGMP. Jeśli nie masz IP TV to nic ci nie da znajomość adresu IP serwera z którego są wysyłane pakiety UDP, ten serwer nie oczekuje żadnej informacji zwrotnej ani jej nie przyjmuje. Wszystkie transmisje które sprawdzałem miały zawartość zaszyfrowaną, a ponadto żeby w ogóle uruchomić przekaz najpierw dekoder musi się autoryzować, bez tego nic nie jest wysyłane.
Obawiam się że jeśli chcesz sam to porównać, musisz niestety sam zapłacić. Według moich pomiarów opóźnienie w stosunku do DVB-T jest nieco różne dla różnych kanałów i wynosi maksymalnie kilka sekund. Jakość transmisji jest w tej chwili bez zarzutu, wyraźnie się poprawiła, i na telewizorze o typowej rozdzielczości HD nie widzę żadnych różnic między IP TV a TV SAT czy DVB-T, w optymalnych warunkach. Jednak gdy sygnał DVB-T czy TV-SAT jest niestety podatny na warunki zewnętrzne i wtedy pojawiają się tam poważne artefakty, IP TV działa od tych warunków niezależnie (więc jeśli chodzi o stabilność to bije tamte technologie na głowę). YMMV.
Mogę ci podać te adresy (mimo że absolutnie nic ci to nie da), ale napisz mi o które kanały ci chodzi, sporządzenie pełnej bazy kanałów z adresami nie jest zajęciem trywialnym (wszystkie są z klasy 10.0.0.0/10). Poza tym nie ma żadnej gwarancji że to przyporządkowanie się nie zmienia, zresztą dekoder w żaden sposób z tych adresów nie korzysta więc nie wiem na co ci one. Masz w ogóle dostęp do VLAN 839 jeśli nie masz umowy na IP TV? Jeśli nie masz to się do tej transmisji nijak nie dobierzesz.
Oba te kanały o które pytasz "idą" z adresu 10.1.61.9 port 4352, inna jest tylko grupa multicastowa do której są adresowane: TVP info idzie do 232.0.18.100, a TVP 1 do 232.0.19.67, na porty 8200 i 8202 (zapewne osobne transmisje ścieżek wideo i audio). Podczas transmisji dekoder wysyła pakiety IGMPv2 na ten sam adres multicastowy, przy zmianie kanału obwieszcza ten zamiar odpowiednim pakietem na adres 224.0.0.2, raportuje też regularnie na 224.255.255.250 i inne adresy multicastowe. Ponadto co jakiś czas komunikuje się przez szyfrowane TCP z czymś w internecie pod adresem 212.244.39.200, zapewne stamtąd dostaje klucze. Tego ruchu TCP jest więcej niż sterujących pakietów IGMP.
Z tego że "są kraje..." nijak nie wynika że IP TV od Orange zawiera jakikolwiek element przydatny do celu o którym piszesz. Wręcz przeciwnie, ta usługa jest zabezpieczona przed dostępem nieautoryzowanym na kilku poziomach, w tym przede wszystkim na poziomie dostępności do strumienia danych. Nawet gdybyś jakimś cudem miał klucze i algorytmy (albo gdyby transmisja nie była szyfrowana), nic nie zobaczysz, bo przekazu do oglądania w ogóle nie dostaniesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IPTV na innych urządzeniach w domowej sieci
Adresy nie są chyba tajne. Ale absolutnie nic z nich nie wynika. IP TV w wersji multicast idzie z adresów nierutowalnych, prywatnych (adresy 10/10). W wersji unicast to są te same adresy co w TV GO.
Który kanał cię interesuje?
Do tej sieci masz dostęp tylko jeśli na twoim łączu stacjonarnym jest VLAN 839 od Orange, a ten masz tylko wtedy kiedy wykupisz dostęp do IP TV, a wraz z nim dekoder.
Inaczej po prostu nie zaistnieje trasa do rzeczonych serwerów; sama znajomość ich adresu w intranecie operatora nic ci nie da.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IPTV na innych urządzeniach w domowej sieci
Mam światłowód Orange, ale bez usługi TV.
Interesuje mnie, czy są jakieś kanały, których Orange w IPTV nie koduje, tak jak niektóre kablówki nie kodują podstawowych kanałów w DVB-C. Są kraje, gdzie z IPTV operatora można odbierać sporą ilość programów niekodowanych na dowolnym urządzeniu w sieci domowej.
Cel? Czysto edukacyjny - aby porównać jakość i opóźnienie transmisji przez różne kanały dystrybucji, to jest DVB-T, IPTV, serwis VOD stacji...
Jeśli dysponujesz adresami multicast i portami, do których zgłasza się dekoder, interesowałyby mnie TVP1 i TVP Info.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder nie zgłasza się do niczego. Multicast tak nie działa. Dekoder po prostu dołącza do grupy multicastowej, protokołem IGMP. Jeśli nie masz IP TV to nic ci nie da znajomość adresu IP serwera z którego są wysyłane pakiety UDP, ten serwer nie oczekuje żadnej informacji zwrotnej ani jej nie przyjmuje. Wszystkie transmisje które sprawdzałem miały zawartość zaszyfrowaną, a ponadto żeby w ogóle uruchomić przekaz najpierw dekoder musi się autoryzować, bez tego nic nie jest wysyłane.
Obawiam się że jeśli chcesz sam to porównać, musisz niestety sam zapłacić. Według moich pomiarów opóźnienie w stosunku do DVB-T jest nieco różne dla różnych kanałów i wynosi maksymalnie kilka sekund. Jakość transmisji jest w tej chwili bez zarzutu, wyraźnie się poprawiła, i na telewizorze o typowej rozdzielczości HD nie widzę żadnych różnic między IP TV a TV SAT czy DVB-T, w optymalnych warunkach. Jednak gdy sygnał DVB-T czy TV-SAT jest niestety podatny na warunki zewnętrzne i wtedy pojawiają się tam poważne artefakty, IP TV działa od tych warunków niezależnie (więc jeśli chodzi o stabilność to bije tamte technologie na głowę). YMMV.
Mogę ci podać te adresy (mimo że absolutnie nic ci to nie da), ale napisz mi o które kanały ci chodzi, sporządzenie pełnej bazy kanałów z adresami nie jest zajęciem trywialnym (wszystkie są z klasy 10.0.0.0/10). Poza tym nie ma żadnej gwarancji że to przyporządkowanie się nie zmienia, zresztą dekoder w żaden sposób z tych adresów nie korzysta więc nie wiem na co ci one. Masz w ogóle dostęp do VLAN 839 jeśli nie masz umowy na IP TV? Jeśli nie masz to się do tej transmisji nijak nie dobierzesz.
Oba te kanały o które pytasz "idą" z adresu 10.1.61.9 port 4352, inna jest tylko grupa multicastowa do której są adresowane: TVP info idzie do 232.0.18.100, a TVP 1 do 232.0.19.67, na porty 8200 i 8202 (zapewne osobne transmisje ścieżek wideo i audio). Podczas transmisji dekoder wysyła pakiety IGMPv2 na ten sam adres multicastowy, przy zmianie kanału obwieszcza ten zamiar odpowiednim pakietem na adres 224.0.0.2, raportuje też regularnie na 224.255.255.250 i inne adresy multicastowe. Ponadto co jakiś czas komunikuje się przez szyfrowane TCP z czymś w internecie pod adresem 212.244.39.200, zapewne stamtąd dostaje klucze. Tego ruchu TCP jest więcej niż sterujących pakietów IGMP.
Z tego że "są kraje..." nijak nie wynika że IP TV od Orange zawiera jakikolwiek element przydatny do celu o którym piszesz. Wręcz przeciwnie, ta usługa jest zabezpieczona przed dostępem nieautoryzowanym na kilku poziomach, w tym przede wszystkim na poziomie dostępności do strumienia danych. Nawet gdybyś jakimś cudem miał klucze i algorytmy (albo gdyby transmisja nie była szyfrowana), nic nie zobaczysz, bo przekazu do oglądania w ogóle nie dostaniesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie są adresy multicast kanałów IPTV w Orange?
Bardzo dziękuję Ci za szczegółową odpowiedź. W moim pytaniu zastosowałem kilka uproszczeń, które przy Twoim poziomie wiedzy mogły okazać się nieprecyzyjne. Takie szczegóły wiele znaczą i można się czegoś nauczyć. 🙂
@j131napisał(-a)Dekoder nie zgłasza się do niczego. Multicast tak nie działa. Dekoder po prostu dołącza do grupy multicastowej, protokołem IGMP. Jeśli nie masz IP TV to nic ci nie da znajomość adresu IP serwera z którego są wysyłane pakiety UDP, ten serwer nie oczekuje żadnej informacji zwrotnej ani jej nie przyjmuje.
Jako "zgłoszenie" miałem na myśli IGMP Join, czyli dołączenie do grupy multicastowej. Wiem też, że nie ma znaczenia adres serwera źródłowego, bo może on się zmieniać. Najważniejsze jest wysłanie przez klienta (dekoder) IGMP Join do odpowiedniej grupy, a sieć po stronie operatora zadba o to, aby odpowiedni multicast docierał do mojego routera, który później prześle go do dekodera.
@j131napisał(-a)Masz w ogóle dostęp do VLAN 839 jeśli nie masz umowy na IP TV? Jeśli nie masz to się do tej transmisji nijak nie dobierzesz.
Mam własny router, na którym skonfigurowałem VLAN dla IPTV zgodnie z wytycznymi z innego wątku. Orange nie ogranicza dostępu do tego VLAN jeśli nie ma się wykupionej usługi TV.
@j131napisał(-a)Oba te kanały o które pytasz "idą" z adresu 10.1.61.9 port 4352, inna jest tylko grupa multicastowa do której są adresowane: TVP info idzie do 232.0.18.100, a TVP 1 do 232.0.19.67, na porty 8200 i 8202 (zapewne osobne transmisje ścieżek wideo i audio). Podczas transmisji dekoder wysyła pakiety IGMPv2 na ten sam adres multicastowy, przy zmianie kanału obwieszcza ten zamiar odpowiednim pakietem na adres 224.0.0.2, raportuje też regularnie na 224.255.255.250 i inne adresy multicastowe. Ponadto co jakiś czas komunikuje się przez szyfrowane TCP z czymś w internecie pod adresem 212.244.39.200, zapewne stamtąd dostaje klucze. Tego ruchu TCP jest więcej niż sterujących pakietów IGMP.
To była dla mnie najbardziej przydatna informacja: po dodaniu w TVHeadend serwisów rtp://232.0.18.100:8200 oraz rtp://232.0.19.67:8200 wykrył on poprawnie nazwę obu kanałów (odpowiednio: "TVP Info HD" i "TVP1 HD VBR") oraz pokazał, że oba te kanały używają dostępu warunkowego Viaccess. Potwierdza to moje przypuszczenie, że dostęp do VLAN i strumieni ma każdy z odpowiednim łączem od operatora, ale ze względu na szyfrowanie wszystkich kanałów bez wykupienia odpowiedniej usługi jest to kompletnie nieprzydatne.
Ruch TCP, o którym piszesz, to zapewne pobieranie klucza deszyfrującego - w dużym uproszczeniu taki odpowiednik modułu CAM, ale znacznie bezpieczniejszy, bo pod pełną kontrolą operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
OK, dzięki za potwierdzenie, że VALN 839 jest dla wszystkich dostępny. Skoro byłeś w stanie jakąkolwiek nietrywialną interakcję z tym VLAN wykonać, to znaczy że jest faktycznie (a nie tylko teoretycznie) dostępny - to cenna informacja.
Co do wniosku: tak właśnie jest, po przejrzeniu strumienia ChatGPT doszedł do bardzo podobnych wniosków - to jest żywcem z poprzednio używanych technologii DVB przeszczepiony przekaz zaadaptowany 1:1 do transportu IP TV. Z ciekawostek widać w nim niekodowane (!) EPG z którego dekoder dziś w ogóle nie korzysta - stąd pewnie TVHeadend bez problemu wziął nazwy kanałów, da się też określić tytuł nadawanego materiału. Jednak cała istotna "reszta" zawartości pakietów, w szczególności bloki zawierające dane strumienia (prawdopodobnie w MPEG-II) są szyfrowane (w nagłówkach bloków TS odpowiednie bity "scrambled" są ustawione).
Potencjalnie mogę sobie wyobrazić jedno zastosowanie całej tej wiedzy: wyświetlanie gdzieś (HA?) aktualnie nadawanego programu TV (EPG), nawet jeśli nie ma się usługi. Niewiele.😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
EPG prawdopodobnie pochodzi stąd, że kanały brane są z tego samego źródła, co dosyły satelitarne czy naziemne i dostawca dołącza w nich EPG jako jeden z PID. Dla TV naziemnej czy satelitarnej ma to sens, bo jest to źródło dostępne zawsze, a strojąc się do jednego multipleksu można pobrać kilka PID na raz, to jest EPG dla kilku kanałów na raz.
W przypadku IPTV każdy kanał to osobny adres multicast i pobranie EPG dla każdego z osobna zajęłoby mnóstwo czasu. A że odbiornik jest cały czas podłączony do sieci, o wiele prościej jest dosłać EPG z serwera jako JSON czy XML i mieć sprawę z głowy.
Czy w IPTV Orange jest jakiś kanał "testowy"? Jeśli tak, czy jesteś w stanie podać mi adres multicast dla niego?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Swego czasu niekodowany był m.in. TVS i część zagranicznych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
- Następny »