Jak podłączyć telewizor do Funbox 10?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 15
  • 0

Przeglądam oferty ORANGE i wybrałem ofertę: Światłowód + Extra TV 2 Gb/s

Rozwijam dolne: Pokaż szczegóły i tam widzę tylko : Modem Funbox 10

Jak podłączę telewizor z tym Funbox 10 ?

Tylko przez Wi-Fi ?

Chyba tylko tak bo ten modem nie ma gniazda HDMI używanego w telewizorach.

Jak tylko przez Wi-Fi to: jaki jest zasięg tego Funbox 10 ?

Komputer mam w pracowni a TV w salonie.

Odległość od komputera do TV to ponad 12 m w linii prostej i nie ma przeszkody pomiędzy - widać oba urządzenia stojąc na środku pomiędzy tymi pomieszczeniami.

Czy jak postawię Funbox 10 przy komputerze - i podłączę komputer kablem - to sygnał Wi-Fi będzie wystarczający żeby TV go odbierał o prędkości wystarczającej do odbioru telewizji z tego Funbox ?

Czy lepiej postawić Funbox bliżej TV a kablem sieciowym o długości 12 m podłączyć komputer ?

Oczywiście w Funbox 10 nie ma opcji Ulubione ? Czyli, żeby kanały poustawiać wg. własnego wyboru ?

Jakoś to ścierpię, ale ciężko będzie...

Aktualnie z 186 kanałów jakie mam dostępne mam ustawione osobiście w Ulubione tylko 36 i tylko w tych wybieram co chcę teraz oglądać.

23 ODPOW. 23

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1744
  • 7137
  • 42

Jak podłączyć telewizor do Funbox 10 ?

Wydaje mi się, że pomyliłeś router, dekoderem TV.

• 6
  • 15
  • 0

W tej ofercie ORANGE by wymienili w urządzeniach: dekoder+router.

A nic takiego nie piszą więc...niczego nie pomyliłem.

Inne firmy dają jedno pudełeczko do internetu i do TV - TV łączy się z pudełeczkiem tylko przez Wi-Fi.

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2611
  • 12392
  • 110

W jaki sposób możesz korzystać z usługi telewizyjnej masz dobrze opisane tutaj: https://nasz.orange.pl/t5/Telewizja/Na-ilu-urządzeniach-jednocześnie-można-oglądać-Extra-TV/m-p/4269...

• 6
  • 15
  • 0

Czyli tylko przez internet...

• 2611
  • 12392
  • 110

@Godfrydnapisał(-a)

Tam nic nie ma: jak podłączyć Funbox 10 z TV 

Skoro nie ma to znaczy, że nie można połączyć tych dwóch urządzeń za pomocą przewodu HDMI. FunBox służy do dostarczania Internetu do urządzeń za pomocą przewodu ethernet lub WiFi. Nie jest urządzeniem typu STB.

• 1744
  • 7137
  • 42

@Godfrydnapisał(-a)

W tej ofercie ORANGE by wymienili w urządzeniach: dekoder+router.

A nic takiego nie piszą więc...niczego nie pomyliłem.

No jeżeli szukasz złącza HDMI w Funbox 10 to zdecydowanie pomyliłeś.  Dodatkowo chcesz ustawić na Funbox listę kanałów, co jest niedorzeczne. Zdaje się , że Ty kupiłeś internet + dostęp do TV z poziomu aplikacji na Android.

• 6
  • 15
  • 0

Tam jest:

z Extra TV mogą Państwo korzystać w pełnym wymiarze na telewizorze w tym samym miejscu, w którym korzystają Państwo z internetu domowego. W tym celu mogą Państwo wypożyczyć od nas odpłatnie dekoder lub korzystać z aplikacji na telewizor, którą Państwu udostępniamy – Orange TV.
14. Z aplikacji Orange TV mogą Państwo korzystać na telewizorach z systemem Android TV w wersji 10 lub wyższej. Jeśli posiadają Państwo telewizor z innym systemem to mogą Państwo zastosować zewnętrzny adapter multimedialny (tak zwany TV stick albo adapter Smart TV) z Android TV w wersji 10 lub wyższej.

U mnie w TV nie ma Android - jest inny system ze Smart TV i nie mam pewności czy będzie działać na tym ta aplikacja Orange TV.

adapter multimedialny - co to i ile kosztuje ? Jak to się używa ? Nic nie piszą o tym na ORANGE.

Takie info powinno być od razu przy ofercie a nie samemu trzeba szukać na forum odpowiedzi na podstawowe pytanie: czy będzie działało z moim TV ? 🤔

• 1744
  • 7137
  • 42

@GodfrydTakie info jest na stronie. Ale dążymy do rozwijania problemu.  Są tv boxy na wolnym rynku system Android 10 lub nowszym. Jestem też pewny, że ktoś z forum potwierdzi, na którym tv box działa.  

Ja osobiście nie mam dostępu to żadnego tv boxa.

• 2611
  • 12392
  • 110

@Godfryd Jeżeli Twój telewizor nie jest oparty o system Android 10 (lub nowszy) to możesz wypożyczyć dekoder od Orange.