Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 1gb/s podłączenie tv icu 100 do portów Lan

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1130
  • 3707
  • 0

Witam mam fun box 6 i switcha tp-link 1gb/s Czy dekodery icu 100 muszą być podłączone bezpośrednio kablem do fun box 6 żeby nie było pogorszenia jakości kanałów tv? Czy mogą być podłączone te dekodery kablowo do switcha? A 2 pytanie jeśli mam podłączony kablowo swb 6 i fun box 6  punkt dostępu wifi to żeby prędkość po wifi 5 ghz była wyższa to kabel z swb 6 lepiej wpiąć bezpośrednio do fun box 6 do portu lan a nie do switcha? mam smartfon  z wifi 6. Gdy mierze prędkość na komórce to gdy mierze w miejscu gdzie mam fun box 6 mam między 700 a 750 mb/s a tam gdzie smart wifi box 6 jest podobnie jak na funbox 6 Czy to są prędkości takie jakie mają być jeśli masz internet 1gb/s?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19825
  • 57395
  • 782

@Januszbba co do swb 6 też lepiej, jak by był podłączony bezpośrednio do FunBox-a. Jeżeli podłączysz przez switch-a, a masz dobrej jakości przewody, to pewnie nie zauważysz różnicy w prędkościach.

Co do osiągów, to zależy w jakiej odległości od routera robisz testy po WiFi i czy masz jakieś przeszkody po drodze, typu drzwi, ściany. Kolejną sprawą to jest umiejscowienie routera. Im bliżej urządzeń elektronicznych, to mogą powstawać zakłócenia. Dochodzi jeszcze sprawa, czy w miejscu gdzie działa Twoje WiFi jest zagęszczenie WiFi innych użytkowników.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

39 ODPOW. 39

• 19825
  • 57395
  • 782

Fun box 6 1gb/s podłączenie tv icu 100 do portów Lan

@Januszbba najlepszym rozwiązaniem jest, aby dekodery były podłączone bezpośrednio do FunBox-a. Były tematy na NO, że przez switch-a też poszło, ale jak nie chcesz mieć kłopotów, to podłącz dekoder bezpośrednio.

• 1130
  • 3707
  • 0

@ketrasaArtur  A w przypadku smart wifi box 6 ?

• 19825
  • 57395
  • 782

@Januszbba co do swb 6 też lepiej, jak by był podłączony bezpośrednio do FunBox-a. Jeżeli podłączysz przez switch-a, a masz dobrej jakości przewody, to pewnie nie zauważysz różnicy w prędkościach.

Co do osiągów, to zależy w jakiej odległości od routera robisz testy po WiFi i czy masz jakieś przeszkody po drodze, typu drzwi, ściany. Kolejną sprawą to jest umiejscowienie routera. Im bliżej urządzeń elektronicznych, to mogą powstawać zakłócenia. Dochodzi jeszcze sprawa, czy w miejscu gdzie działa Twoje WiFi jest zagęszczenie WiFi innych użytkowników.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2513
  • 13642
  • 65

Możesz do SWB6 podłączyć i będzie okej 🙂

Predkosci po WiFi okej 🙂

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2513
  • 13642
  • 65

Artur nie ma potrzeby ciągnąć kabel od FunBox 🙂

Jakby był lipny switch, to wtedy tak, ale obstawiam ze będzie okej 🙂

• 14357
  • 59000
  • 721

@Januszbba  najlepiej podłączać dekodery bezpośrednio do FB. Switch to dodatkowa niewiadoma i czasem kłopot dla transmisji iptv, gdy na jednym switchu ( np niezarzadzalnym) pracują i urządzenia iptv jak i te korzystające z netu. Czasem switch nie wyrabia, mówiąc ogólnie 

Co do prędkości to już pisaliśmy o tym sporo i oba nadajniki połączone kablem powinny nadawać z tą samą prędkością, a zależy to również i w dużej mierze od kondycji technicznej odbiorników 

• 1130
  • 3707
  • 0

@IreneuszCD  Czyli te 700 a 750 mb/s są ok więc nie mam co rozmyślać że jest żle w obu pokojach ? 🙂 Tylko czy można zwiększyć tą prędkość do 900 mb/s ? 🙂 np. zmieniając swb 6 na punkt dostępu z tp-linka 🙂 i 2 punkt dostępu wifi z tp-linka dać tam  gdzie mam fun  box 6 Czy to nie ma sensu szczerze? 🙂

• 14357
  • 59000
  • 721

@Januszbba  szczerze??? Nie ma. Nic tym nie osiągniesz..a różnicy nie zauważysz, chyba, że tylko w speedtescie 

• 1130
  • 3707
  • 0

@agat13  chyba, że tylko w speedtescie  co masz konkretnie na myśli? 🙂 będę też wyciągał te 750 mb/s w obu pokojach ? 🙂 1 jest pewne swb 6 jest podłączony kablowo z fun box 6 🙂