Aplikacja Orange TV jest już dostępna na telewizorach Samsung z systemem Tizen

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 62
  • 0

@pietrek111napisał(-a)

Dziwi fakt, że w ogóle są jakieś ograniczenia, przecież ta aplikacja działa tylko na telewizorach stacjonarnych w sieci stacjonarnej Orange więc czym to się różni od dekodera jeżeli on działa dokładnie na tych samych warunkach.

Bo tu nie chodzi o ograniczenia techniczne, a o licencje dotyczące sposobu dystrybucji danego kanału - a wtedy pretensje należałoby kierować nie do dostawcy usługi, a właściciela praw do kanału. Warto byłoby zaznaczyć, że ograniczenie o którym mowa nie dotyczy wyłącznie wydanej właśnie aplikacji w wersji na Tizen, ale ogólnie aplikacji Orange TV, która funkcjonuje już bodajże od dwóch lat - dlatego takie uwarunkowania nie powinny tak już dziwić.

Określenie bezpłatna aplikacja jest bardzo mylące i moim zdaniem trochę wprowadza w błąd, dla mnie coś bezpłatnego nie ma ograniczeń, a tutaj każdy kolejny telewizor +15 zł na tej aplikacji !

MagentaTV, PolsatBoxGO, SweetTV i sporo innych platform ma aplikację...

A nie zestawiasz tutaj ze sobą różnych rodzajów usług? Orange TV to telewizja operatorska, natomiast MagentaTv, Polsat box go czy SweetTv to usługi OTT/streamingowe. Mają udostępnione aplikacje, ale działają w innym modelu i na innych zasadach, więc samo ich porównanie nie jest do końca miarodajne.

Testuje cały czas tą aplikację, widziałem na facebooku że sporo osób miało ten sam problem co ja żeby zadziałała w ogóle

Dla równowagi należałoby wziąć pod uwagę, że zapewne z drugiej strony było również sporo osób, które nie miały najmniejszego problemu z jej uruchomieniem. Dla przykładu, ja załatwiłem sprawę na czacie w kilka minut. Czasem problemy mogą wynikać ze sposobu komunikacji lub z niezrozumienia pewnych zależności technicznych. Jak wiadomo aplikacja dla jednej usługi może działać jednocześnie tylko na jednym przypisanym urządzeniu, a uruchomienie jej na innym wymaga najpierw odpięcia poprzedniego urządzenia przez pracownika Orange.

największym problemem jest moim zdaniem brak listy szybkiego wybierania, ta lista pionowa jest szczególnie potrzebna na wszystkich nowych modelach telewizorów Samsung bo one mają w większości przypadków piloty solarne bez klawiszy numerycznych, obecna obsługa bez listy szybkiego wybierania pionowej kanałów powoduje że nie każdy może czytelnie i szybko wybrać kanał z gąszcza mozajek gdzie loga kanałów są nieczytelne i małe, a klikanie 230 kanałów do góry czy w dół jest czasochłonne. Dwóch moich znajomych co teraz im zainstalowałem te aplikacje niestety z tego powodu poległo i nie chce jej używać, ciężko im poruszać się na liście mozaikowej lub klikać 230 kanałów do przodu czy tyłu.

Pisałem już wcześniej, że po kanałach można poruszać się na liście EPG, również przy użyciu wspomnianego tutaj pilota typu solar. To, że takie rozwiązanie nie odpowiada Twoim preferencjom wizualnym czy funkcjonalnym nie znaczy, że takiej możliwości nie ma. Aż wrzuciłem filmik na YT, bo już któryś raz używasz tego argumentu. Dla mnie idea poruszania się po liście kanałów jest spełniona, to że mogą być różne oczekiwania co do jej formy działania i oprawy graficznej to już inna kwestia.

https://www.youtube.com/watch?v=dw2DfbCK68E 

Żebyśmy też się dobrze rozumieli. Moim celem nie jest przekonanie Cię do tej aplikacji i wmawianie, że jest super rozwiązaniem. Po prostu dobrze byłoby przedstawiać jej możliwości faktycznie takimi jakimi są, a nie oceniać jej wyłącznie przez pryzmat własnych preferencji, jednocześnie odradzając ją innym i przedstawiając jako coś z czego praktycznie nie da się korzystać

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 50
  • 95
  • 1

Zrzut ekranu 2026-09-14 213905.png

Masa użytkowników o tym pisze w różnych miejscach więc sobie nie radzą, sporo osób pisze że wylogowali się, skala nie jest mała.

Jasne, że jest także druga masa ludzi, którym to zadziałało od razu, ale jest niesmak, a jak wiemy pierwsze wrażenie jest najważniejsze 🙂 .

Tak można przełączać po EPG, ale wtedy jak wybierasz kanały musisz dwa razy klikać OK żeby wejść oraz nie prawo/lewo żeby przewijać dziesiątkami bo tutaj prawo/lewo przewija sie epg, też o tym pisałem, wiesz mi to rybka (to nie są moje fanaberie), ale dla moich znajomych którzy mają swoje lata jest niewygodnie, namawiałem ich na zakup pilota z numerami, ale nie chcą się zgodzić.. Po za tym aplikacja dodatkowo płatna 15 zł za 2gi oraz 15 zł kolejne za 3ci telewizor to nie jest dobre, jeżeli konkurencja ma za darmo aplikacje na 3 telewizorach na raz. PolsatBoxGO odbiera mi na aplikacji w telewizorze 200 kanałów, a MagentaTV jakoś 207.

Chciałem od Orange listę kanałów, które nie działają z tą aplikacją na Samsungi lub mają ograniczone licencje, nie mam najwyższego pakietu żeby przetestować, czy jakiś pracownik Orange ją ma ?

@d4mian , Jeżeli możesz nagrać na youtube prezentacje czyli powolne przewijanie całego pakietu extra najlepiej z dodatkami typu hbo i canal+ w formie kanał po kanale to byłbym wdzięczny (nie tylko ja), oczywiście na tej aplikacji na Samsungi.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 62
  • 0

@pietrek111napisał(-a)

Zrzut ekranu 2026-09-14 213905.png

U mnie wyświetlał się dokładnie ten sam komunikat, po zrobieniu zgłoszenia na czacie chęci rezygnacji z dekodera 4K multi na rzecz aplikacji po kilku minutach pojawił się obraz. Zakładam, że w przypadku wcześniejszego korzystania z aplikacji na urządzeniu z systemem android przed wydaniem jej na system Tizen, również potrzebne będzie zgłoszenie o zmianie urządzenia.

Tak można przełączać po EPG, ale wtedy jak wybierasz kanały musisz dwa razy klikać OK żeby wejść

Tak, trzeba zrobić podwójny klik. Kwestia wyczucia pilota, jak widać u mnie idzie to dość szybko, ale jestem świadom, że nie każdemu to podejdzie.

@d4mian , Jeżeli możesz nagrać na youtube prezentacje czyli powolne przewijanie pakietu extra najlepiej z dodatkami typu hbo i canal+ w formie kanał po kanale to byłbym wdzięczny (nie tylko ja).

Mam Extra, kanały dostępne jako dodatkowe pakiety wyświetlane są jako czarna plansza z adekwatną informacją. Jeżeli miałoby się to do czegoś przydać, to jutro mogę nagrać listę kanałów.

• 50
  • 95
  • 1

Jeżeli mówisz że Orange to usługa operatorska, rozumiem to w przypadku multicast i starych dekoderów to tak jest, ale w przypadku obecnych rozwiązań czyli nowych dekoderów lub aplikacji na telewizory jest unicast, więc już OTT jak inni, ja to tak rozumiem chyba że się mylę 🙂 Myślę, że unicast w Orange kiedyś będzie uwolniony jak MagentaTV.

Sam przyznasz, że zapewne od samego początku powinien być precyzyjny komunikat typu dokup multiroom lub wyloguj stare urządzenie, załatwiło by to wiele niepotrzebnym problemów, po za tym to wylogowanie powinno być automatyczne lub dostępna lista urządzeń w panelu obsługi orange przez internet (jest teraz dostępna tylko urządzeń mobilnych), aby nie trzeba było kontaktować się przez czat czy infolinię, starsze osoby mają z tym trudność. Staram się tak krytykować, żeby to budowało, żeby operatorzy mieli bardziej dopracowane produkty dla każdego, doceniam każdą zaletę, w szczególności fajną jakoś obrazu na tej aplikacji.

Czy zauważyłeś jakieś zmiany w ilości kanałów w porównaniu do dekodera, czy miałeś jakieś napisy o licencji że dany program nie może zostać uruchomiony na aplikacji Samsungowej ? Chodzi mi oczywiście o pakiet Extra. Masz jakieś odczucia konkretne co do jakości w porównaniu do dekodera ?

Chodzi mi o przykładowe przypadki że czasami zmienia się na gorszą jakość mimo tego że łącze nie jest przeciążone i pingi na światłowodzie są wyśmienite czy się już przyzwyczaiłeś do tego (czasami występuje rzadko, a czasami kilka razy na jednym filmie przykładowo) ? Oczywiście mam podłączenie telewizora z routerem funbox10 kablem.

Chodzi mi także o jakość kolorów i ogólne wrażenia po przejściu.

Czy widzieliście może pilot do najnowszych Samsungów na bluetooth z numerycznymi, ale żeby miał strzałki na górze w stylu oryginalnego solarnego ale dodatkowo numeryczne i żeby działał na bluetooth ?? Bo te numeryczne co widzę w różnych ofertach to chyba wszystkie sa na irda jak czytam opisy.

Tak, nagraj proszę i udostępnij link, dzięki.

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10115
  • 42626
  • 350

Orange inaczej definiuje OTT vs IPTV. Dla nich to nie zależy od uni/multi tylko od tego czy sygnał zostaje w ich sieci czy wychodzi z niej. Konsekwentnie wszystko na łączach stacjonarnych nazywają IPTV, nawet jeśli my byśmy raczej nazwali to OTT.
Kwestia definicji. I kto komu za co i ile zapłaci.

Jeśli chodzi o spadki jakości to niczego takiego nie zauważyłem ostatnio. W przypadku multicast (czyli dekoder) starannie to monitoruję na poziomie sygnału wszystkich kanałów, jeśli zobaczę jakiekolwiek anomalie to nie omieszkam powiadomić. Ale na apce mi się nie chce gimnastykować z szyfrowanymi strumieniami. Na oko nic się złego nie dzieje, ale tez i nie ogląda się dużo.

• 50
  • 95
  • 1

Moje testy są takie:

Stare dekodery w multicast, stabilność 100%, nie zmienia się jakość obrazu, jest zawsze OK nawet na DSL bo pasmo na telewizję jest osobne, osobne porty, itd.

Nowe dekodery w unicast i aplikacja na telewizory Samsung/GoogleTV/AndroidTV w unicast - często na reklamach jak jest szybki ruch potrafi obniżyć jakość do SD, nawet dźwięk potrafi przy tych zmianach na ułamek sekundy przyciąć, nie jest to często, ale są momenty że czasami podczas bloku reklamowego kilka razy, czasami podczas filmy kilka razy, później się poprawia, to są takie jakby piki, przeciążenia czy próby dopasowania się do łącza, dodam że łącze 2000mbit/s orange z pingami 1-5, nikt praktycznie nie ciągnie nic (prawie całe wolne), wszystko podłączone po kablu, dla mnie nie jest idealnie, wiem że marudzę, przykładowo mój teść w ogóle się już przyzwyczaił do unicast i takich manewrów - sam mówi że zaraz będzie i samo się naprawia i jest OK faktycznie, ale ja jestem bardzo czuły na takie rzeczy i mi się nie podobają, dlatego szkoda że aplikacja dla google tv / android tv oraz samsung nie działa na multicast, choć wiem że nowoczesność polega na tym, że ze starych systemów multicast rezygnuje się na poczet unicast (to też inne koszta). Rozumiem te decyzje biznesowe, ale obawiam się stabilności, bo taki netflix ma giga serwery i tam tego praktycznie nie ma w ogóle na unicast, mają serwery za mln$, natomiast na unicast naszych operatorów telewizyjnych to widać bardziej, to nie że tylko na Orange, widać to także na PolsatBoxGo, SweetTV, MagentaTV i innych, unicast ma dużo wad niestety i trzeba się do niego przyzwyczaić że może testować jakość łącza i zejść czasami chwilowo z jakości, no cóż 😞 Liczyłem na multicast w aplikacji na Samsung i GoogleTV/AndroidTV a jest unicast, znów z jednej strony jak operatorzy rezygnują z multicast to także to rozumiem i przyjmuje na klatkę 😞 , bo świata się nie zmieni 🙂 .

Znów aplikacja na Samsung jest natywna w systemie bez dekodera czyli wyciska najlepszą jakość, mało kanałów jest SD w Orange TV w porównaniu do operatorów satelitarnych, jakość Polonia1/Tele5, paczki MWE jest tak wysoka na tej aplikacji że aż się zdziwiłem, kanały HD i garstka 4k wyglądają porządzenie, SD także wygląda fajnie mimo że najgorsze, dobra lista kanałów w miarę tematyczna choć nie wiem po co WaterPlanet w filmowych 🙂 Ja bym przesunął WaterPlanet i Canal + dokument do dokumentalnych gdzie ich miejsce obok Discovery 🙂

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10115
  • 42626
  • 350

Co do jakości która zaskakująco dobrze wypada nawet na kanałach SD to potwierdzam - sporo oglądałem BBC News kiedy jeszcze był dostępny i zawsze mi się wydawało że to jest HD. Dopiero jak się zacząłem przyglądać sygnałowi to okazało się że to zawsze był SD. To jakoś tak po problemach z dosyłem powodującym charakterystyczne problemy w scenach dynamicznych, co zostało tu odnotowane, sytuacja szybko się poprawiła - wiem że wtedy wprowadzano VBR na paru kanałach - więc ktoś tam jednak z głową na karku przy tym systemie pracuje.
Co do możliwości apki. Może się zdziwisz, ale ona ma w środku wsparcie dla multicast. Żeby to działało jest potrzebny jeszcze jeden komponent systemowy, ale zasadniczo apka na dekoder Multi 4k to jest prawie to samo, tyle że z tym dodatkowym komponentem, i działa w multicast. Więc to nie jest kwestia apki jako takiej, bardziej konfiguracji usługi. Nie zdziwił bym się gdyby i apka na Tizen miała wsparcie dla multi, tyle że nieaktywne. Co do wad i zalet multi/uni, to zapewniam cię że inżynierowie Orange są boleśnie świadomi tych aspektów. Oficjalnie Orange nie skłania się w kierunku żadnej z opcji i póki co obie ścieżki pozostają otwarte.
Szkoda, że ścieżka z lokalnym nagrywaniem jest oficjalnie zamknięta (co oznacza praktyczną śmierć dekoderów ICU100 i brak następcy).

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 314
  • 1578
  • 6

@pietrek111napisał(-a)

są momenty że czasami podczas bloku reklamowego kilka razy, czasami podczas filmy kilka razy, później się poprawia, to są takie jakby piki, przeciążenia czy próby dopasowania się do łącza, dodam że łącze 2000mbit/s

Faktycznie, czasami zdarzają się "zadyszki". Ale sporadycznie. Od wczoraj testuję Extra TV. Od kilku godzin w tle gra mi Music Box Hits i zero zadyszki przy 600 Mb/s z Wi-Fi. Ale w weekend w ciągu dnia złapało raz (może przeciążenie sieci). Ale nie jest to zbytnio uciążliwe. Jak miałem apke fioletowych, to mieli taki okres, że po kilku minutach oglądania łapało zadyszkę , która trwała aż nie odświeżyłeś kanału 😆 Więc w tym porównaniu Orange TV działa dobrze.

@pietrek111napisał(-a)

Rozumiem te decyzje biznesowe, ale obawiam się stabilności, bo taki netflix ma giga serwery 

Pamiętajmy, że Netflix nie ma kanałów TV, tylko w sumie VOD. Odpalasz serial/film i oglądasz. Po jednym odcinku odpala/odświeża sie drugi etc. W przypadku TV to sygnał "leci" cały czas, szczególnie jak kto ogląda przez kilka godzin jeden kanał, to czasami wymaga odświeżenia. Ale testowałem w Orange TV programy z odtworzenia i u mnie działało płynnie.

Powoli przyzwyczajam się do apki Orange TV na Samsungu. Fajnie jak będą ją ulepszać. Jak dla mnie, na razie działa szybko i jakość sygnału TV jest dla nie spoko. Kolega @d4mian kilka postów wyżej sprzedał fajny pomysł na szybkie przejście z Programu TV do kanału (szybkie dwa kliknięcia). I działa. Jeszcze muszę popracować nad szybkim powrotem 😁

Wkurza mnie trochę to, że jak wybiorę kanał TV, na na dole wyświetla mi się EPG z programami/ramówką danego kanału I to jest spoko. Ale jak już oglądam kanał nie wiem jak na solarnym pilocie Samsunga powrócić do wyświetlanego EPG w czasie emisji kanału, by nie wyłączać kanału czy wracać do EPG czy menu głównego apki.

Irytują mnie mało czytelne logosy na podglądzie, z jednej strony fajnie, ze podpisany jest program z ramówki, ale jak szukasz konkretnego kanału to musisz się przyglądać. W przypadku, gdy ktoś posiada pilot numeryczny to wbije żądany numer, ale Samsung ma piloty bez klawiatury numerycznej i trzeba przeskakiwać. Pomocne wydaje się boczne menu, gdzie są pogrupowane kanały tematycznie, ale też nie wszystkie no. filmowe są wśród filmowych.

Generalnie niech ekipa Orange TV szuka ciekawych rozwiązanie, które pogodzą obsługę aplikacji z pilotami bez numeracji. Przydałaby się tez zakładka np. "Ulubione", gdzie użytkownik wybierze sobie kanały, które lubi oglądać i nie będzie musiał klikać po wszystkich.  

• 365
  • 1358
  • 8

Wrócę do mojego postu z wtorku z przed tygodnia. Sprawdziłem dokładnie TV Samsung u syna. Niestety telewizor Samsung QE55Q60RATXXH z systemem pewnie Tizen 5 z 2019 roku.  Nie ma do pobrania aplikacji Orange TV w Apps Store. Nie ma również aktualizacji do wyższego systemu. Kto ma odbiorniki z tych lat to pozostaje dekoder lub box. Dziwiłem się dlaczego nie mogę pobrać apki i nie ma jej w sklepie. Wszystko się wyjaśniło. Nie spodziewałem się że to już leciwy dla Orange telewizor, chociaż wydawało mi się że jeszcze się załapie. Tak jak pisałem robiłem to z czystej ciekawości. Ja mam TV z systemem Google TV, więc bez problemu się na moim instaluje. Korzystam jednak przez Google TV Streamer na innym odbiorniku.

• 246
  • 719
  • 6

Orange udostępnił aplikację Orange TV na telewizorach Samsung z systemem Tizen 6.5 i nowszym. Dzięki temu część klientów może oglądać telewizję bez dekodera i bez dodatkowych kabli, bezpośrednio na ekranie telewizora.

Nowa wersja usługi obejmuje wybrane telewizory Samsung z końca 2021 r. oraz modele produkowane od 2022 r. Warunkiem jest system Tizen 6.5 lub nowszy. To oznacza, że dostęp do Orange TV pojawił się na szerokiej grupie urządzeń obecnych już w domach klientów.

Źródło i cały tekst dobreprogramy.

*Post scaliłem z istniejącym tematem - moderator Wojciech.