- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wifi a LTE, pobór energii.
Interesuje mnie, co więcej drenuje baterię, Wifi czy transmisja LTE,
pakiet netu mam 1,32 TB, nie muszę oszczędzać, przedtem z oszczędności,
po powrocie do domu wifi było odpalane na fonie.
Jakie macie spostrzeżenia w tym temacie 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@acabarnapisał(-a)Interesuje mnie, co więcej drenuje baterię, Wifi czy transmisja LTE,
pakiet netu mam 1,32 TB, nie muszę oszczędzać, przedtem z oszczędności,
po powrocie do domu wifi było odpalane na fonie.
Jakie macie spostrzeżenia w tym temacie 🙂
Na pewno Wi-fi pobiera mniej prądu aniżeli transmisja LTE
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Proponowałbym pobrać jakąś apkę ze sklepu (najlepiej płatną) np. BetterBatteyStats (ok 11 zł kosztuje) i potrzymają ją kilka dni. Ma informację też o czasie używania danej aktywności.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85napisał(-a)
Ja osobiście drenaż widzę w momencie dużych zmian sygnału (np. przelogowanie z jednego nadajnika do drugiego lub przechodzenie z pomiędzy różnymi routerami wifi)...
Zgadza się, wyczytałem w necie że szukanie, zmiana lte na wifi, zmiana nadajnika, zżeradużo energii, pobiorę BetterBatteyStats, zobaczymy jakie będą wyniki 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja zauważyłem, że jeżeli udostępniam WiFi ze smartfona zalogowanego do LTE, to baterię rozładowuje chwila moment. Nawet jeśli nie jest używany internet.
Lepiej wygląda sytuacja, jeżeli WiFi udostępniam z routera mobilnego. Działanie się wydłuża.
Często też słucham radia przez apkę na smartfonie. Jeżeli smartfon korzysta z LTE, bateria wytrzyma około 4-6 godzin. W przypadku korzystania z WiFi, ale smartfon z kartą SIM, czas wynosi około 6-8 godzin. Najdłużej wytrzymuje, jak kartę SIM wyjmę z telefonu. Czas wynosi w tedy nawet 12-16 godzin.